İspir Fasulyesi Nasıl Pişirilir?
İspir fasulyesi nerenin? İspir fasulyesinin özellikleri neler? İspir fasulyesi nasıl pişirilir ve nasıl yenir? İşte, İspir fasulyesinin özellikleri ve pişirme yöntemleri:

İspir fasulyesi, Erzurum'un İspir ilçesiyle özdeşleşen bir fasulye türüdür. 2011 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alan İspir fasulyesi, yüksek ve engebeli arazilerde yetiştiği için üretim süreci zorludur. İşçiliğin yoğun olduğu uzun bir mahsul alma sürecine sahiptir. Erken pişmesi ve kabuk atmasıyla diğer fasulyelerden ayrılan bu fasulye, 8-9 mm büyüklüğündedir. Sindirilmesi, diğer fasulyelere göre daha kolaydır. Fasulyeler, Eylül ayında toplanmaya başlar.

İspir Fasulyesinin Besin Değerleri

100 gram İspir fasulyesi, yaklaşık 330 kalori değerindedir. Ortalama 24 gram protein ve 20,2 gr karbonhidrat içerir. Ek olarak fosfor, kalsiyum, demir ve potasyum gibi farklı mineraller de içerir.

İspir Fasulyesi Nasıl Pişirilir?

İspir fasulyesi, kuru fasulyenin kullanıldığı her tarifte kullanılabilir. Özellikle sulu kuru fasulye yemeği yapımında kullanılan bu fasulye, salatalara eklenebilir. 

  1. İspir fasulyesi, pişirilmeden önce suda bekletilmelidir. Ancak bekletme aşamasında suyun içerisine bir miktar süt eklemek, İspir fasulyesinin lezzetini artırır ve kolay pişmesine olanak sağlar. 
  2. Pişirme işlemini kısaltmak için, bakliyatlara karbonat eklendiğini biliyoruz. Ancak İspir fasulyesine karbonat ilave edilmemelidir. Çünkü pişirme süresi, diğerlerine göre daha kısadır.
  3. İspir fasulyesini pişirirken sıcak su kullanılmalı, yemeğin suyu azalınca yine sıcak su ilave edilmelidir. Bu fasulyesinin pişirilme aşamasında soğuk su kullanılmaz. 
  4. Pişirme işlemi esnasında üzerinde oluşan kefi mutlaka alınmalıdır. 
  5. İspir fasulyesi pişirirken, normal yağ yerine tereyağı kullanılması, yemeğin lezzetini önemli ölçüde artırır.
  6. İspir fasulyesini haşlamak için hem normal tencere, hem de düdüklü tencere kullanılabilir.
  7. Soğan, biber ve salçaya ek olarak, İspir fasulyesine et ekleyerek yemeğinizin lezzetlini artırabileceğinizi de unutmayın.

Dilerseniz, fırında ispir fasulye tarifimizden ilham alarak nefis bir akşam yemeği hazırlayabilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kuru fasulyenin yanına ne gider?
  2. Taze fasulye yemekleri
  3. Maş fasulyesi tarifleri
  4. Taze fasulye nasıl saklanır?
  5. Maş fasulyesinin faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi