Isparta Yemekleri: Isparta Mutfağından 10 Yöresel Tarif
Isparta'nın en meşhur yemeği nedir? Isparta yöresine ait hangi tatlı meşhurdur? Isparta'da ne yenir? İşte, Isparta mutfağından 10 yöresel tarif:

Isparta, farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan, zengin bir mutfak kültürüne sahip olan bir şehirdir. Tarım ve meyvecilik yönünden verimli topraklara sahip olan Isparta'da, bu verimlilik bölge yemeklerine de yansır. Güllerin anavatanı olarak bilinir. Et, sebze ve tahıl kökenli yemeklerin yanı sıra gül de tatlı ve yemeklerde sık sık kullanılır. Yufka ekmeği, banak, sazan dolması, şalgam aşı, yatırtma, dirgit ve tatar mantısı ön plana çıkan yemekler arasındadır. Bölgede su kaynakları olduğu için sazan, dişli ve sıraz gibi balıklar da yemeklere dahil edilir. Sebze yemekleri, etli ve etsiz olarak ikiye ayrılır. Tatlı yapımında daha çok hamurlu tatlılara yer verilir. İşte, Isparta mutfağından 10 nefis tarif:

  1. Oğmaç Çorbası

Buğday unu ve süt ile hazırlanan oğmaç çorbası, pul biberli sos eşliğinde servis edilir. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlanan oğmaç çorbasını, defterinize kaydetmeyi unutmayın.

  1. Toyga Çorbası

Ana malzemeleri buğday, nohut ve yoğurt olan toyga çorbası, yalnızca 6 malzemeden oluşur. Özellikle kış aylarında tercih edilen bu çorba hem doyurucu, hem de besleyicidir.

  1. Kabune

Dana eti, nohut ve pirinç ile hazırlanan kabune, yöre halkı tarafından sevilen pirinç çeşitlerinden biridir. Özel günlerde sunulmasıyla bilinir.

  1. Fırın Kebabı

Konya mutfağıyla özdeşleşen fırın kebabı, Isparta yöresinde de tercih edilir. 3 malzemeden oluşur. Kebap için kuzu ve koyun etinin karışımı kullanılabilir.

  1. Kiraz Reçeli

Kiraz, Isparta'da en çok yetiştirilen meyvelerden biridir. Taze kirazlarla hazırlanan bu reçel, kahvaltı sofralarında servis edilir. Cam kavanozlarda uzun süre muhafaza edilebilir.

  1. Gül Şerbeti

Isparta denildiğinde ilk akla gelen gül ise, bu yörenin sembollerinden biridir. Osmanlı'dan miras kalan gül şerbeti, bayram, düğün gibi özel günlerde hazırlanarak ikram edilir.

  1. Bakla Borani

Taze bakla ve yoğurt ile hazırlanan bu yemek, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Düşük kalorisiyle, öğünlerinize ekleyebileceğiniz lezzetlerden biridir. 

  1. Su Peltesi

Su, şeker ve nişasta ile hazırlanan su peltesi, az malzemeli nefis tatlılardan biridir. İsteğe göre mevsim meyveleri ile lezzetlendirebilirsiniz.

  1. Mafiş Tatlısı

Hamur ve şerbet ile hazırlanan mafiş tatlısı, ceviz ile zenginleştirilir. İsteğe göre farklı şekiller verilebilir. Kıtır kıtır kıvamıyla bayramlarda sunulabilir.

  1. Gül Çayı

Kurutulmuş gül yaprakları ile hazırlanan bu çay, özellikle kış aylarında boğaz ağrılarından korunmak için tercih edilir. Dilerseniz, bir kaşık bal ekleyerek tatlandırabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Kilis yemekleri
  2. Sakarya mutfağı yemekleri
  3. Mersin yemekleri
  4. Adıyaman'ın yöresel yemekleri
  5. Afyon'un meşhur yemekleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Ordu Kahvaltı Mekanları: Ordu'da Kahvaltı Yapabileceğiniz 10 Mekan
Kahve Terimleri Sözlüğü: Uzman Olmak İsteyen Herkesin Bilmesi Gereken 37 Kahve Terimi
Tulum Peyniri Nedir, Nasıl Yenir?
14 Kasım 2024 Masterchef: 3. Dokunulmazlığı Hangi Takım Kazandı?
Hamilelikte Greyfurt Yenir Mi?
Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk