Ispanak en popüler yeşil yapraklı sebzelerden biridir. Besleyicidir, çoğu tuzlu yemekle iyi uyum sağlayan hafif bir tada sahiptir. Ispanağınız bittiyse veya yakınınızda bulamıyorsanız, en sevdiğiniz tariflerde ıspanak yerine hangi yeşillikleri kullanabileceğinizi merak edebilirsiniz. Neyse ki, diğer bazı yeşillikler hem sıcak, hem de soğuk yemeklerde ıspanağa mükemmel bir alternatif oluşturuyor. Ancak bu yeşillikleri tariflerde kullanmadan önce, mutlaka yemeğinize uyum sağlayıp sağlayamayacağına bakın.
Roka, ıspanaktan farklı bir lezzet profiline sahip olmasına rağmen salata, çorba ve makarna gibi yemeklerde ıspanak yerine mükemmel bir alternatiftir. Rokaların çoğu oldukça yumuşaktır ve hafif biberli bir tada sahiptir. Rokanın dokusu ıspanak dokusuna benzediğinden, pişmiş veya taze ıspanak gerektiren tariflerde ıspanak yerine kullanabilirsiniz. Roka, bir dizi vitamin ve mineral içerir. Bu yüzden özellikle salata, kızartma ve yumurtalı yemeklerde ıspanak yerine roka kullanabilirsiniz.
Ispanağı taze bir salatada kullanmayı planlıyorsanız bunun yerine belirli marul türlerini deneyebilirsiniz. Butterhead, ıspanak gibi hassas bir dokuya sahip yumuşak bir maruldur. Üstelik daha büyük yapraklı ıspanak çeşitlerine benzetilir. Tereyağlı marul iyi bir folat ve K vitamini kaynağıdır. Ispanağı nasıl kullanıyorsanız tereyağlı marulu da salata, tahıl kasesi gibi yemeklerde kullanabilirsiniz.
Su teresi, bir tutam ıspanak yerine kullanabileceğiniz turpgillerden bir sebzedir. Çiğ su teresi hafif biberli bir tada sahiptir, ancak pişmiş su teresi biraz daha hafiftir. Bu nedenle yumurtalı yemekler, makarnalar ve çorbalar gibi pişmiş ıspanak gerektiren tariflerde su teresi iyi bir seçim olabilir. Su teresi, fenolik asitler, flavonoidler, karotenoidler ve proantosiyanidinler dahil olmak üzere polifenoller adı verilen sağlıklı bitki bileşiklerinin konsantre bir kaynağıdır. Bunların vücudunuzda anti-inflamatuar ve antioksidan aktiviteleri vardır.
Ispanak yerine lahana kullanabilirsiniz ancak tarife bağlı olarak doğru türü seçmek isteyeceksiniz. Salata yapıyorsanız ve çiğ ıspanak yerine lahana kullanmayı planlıyorsanız, bebek lahana kullanmak en iyisidir çünkü olgun lahanadan daha yumuşaktır. Pişmiş yemeklerde ıspanak yerine lahanayı kullanırken, beyaz lahana türlerini tercih edebilirsiniz.
Pazı, ıspanakla aynı bitki familyasına ait, yeşil yapraklı bir sebzedir. Pazı çiğ olarak yenildiğinde biraz acı bir tada sahip olsa da, pişirildiğinde daha hafif bir tat alır, bu nedenle pişmiş ıspanak gerektiren tariflerde ıspanak için mükemmel bir alternatiftir. Aynı zamanda oldukça besleyicidir; yüksek miktarda C vitamini, K vitamini, A vitamini, folat, magnezyum, demir ve daha fazlasını içerir. Özellikle güveç ve fırın yemeklerinde ıspanak yerine pazı kullanmayı deneyebilirsiniz.
Pancar yeşillikleri dünyevi bir tada ve hassas bir dokuya sahiptir. Soteler, çorbalar ve makarnalar da dahil olmak üzere çoğu pişmiş yemekte ıspanak yerine kullanabilirsiniz. Pancar yeşillikleri besin bakımından yoğundur ve pişmiş fincan başına günlük ihtiyacınızın %30'undan fazlasını C vitamini, bakır, A vitamini ve K vitamini ile potasyum için %28'ini sağlar.
Hardal yeşillikleri, ıspanağınız azaldığında tariflere lezzetli bir tat katabilir. Çiğ yenildiğinde baharatlı, biberli bir tada sahiptirler. Ancak pişirildiğinde hardal yeşillikleri daha hafif bir tat alır. Hardal yeşilliklerinin pişirildiğinde bile ıspanaktan çok daha lezzetli olduğunu, dolayısıyla yemeğinizin tadını değiştirebileceğini unutmayın.
Şunlara da göz atın;