Ispanağın faydaları nelerdir?
Ispanağın faydaları nelerdir? Ispanak alırken nelere dikkat edilmelidir? Ispanak neye iyi gelir? İşte, kış mevsiminin vazgeçilmezi olan ıspanağın faydaları ve besin değerleri:

Ispanağın faydaları, kullanılabilecek alanları oldukça fazla. İçerisinde çok fazla vitamin barındıran ıspanak vücut direncini artırırken, sizi kış hastalıklarına karşı korur. Ancak dikkat etmek gerekir; bazı hastalıkları olanlara ıspanak zarar verebilir.

Ispanağın Faydaları Nelerdir?

  1. Protein açısından zengin olan ıspanak, kanser ve verem hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, kalp adalelerini güçlendiriyor.
  2. Vücudun gribe karşı direncini artırıyor.
  3. Kansızlığa iyi geldiği için özellikle anne adaylarına öneriliyor.
  4. Pekliği gideriyor, ruhi çöküntüyü azaltıyor.
  5. Halk arasında yaprakları idrar söktürücü, müshil ve kuvvet verici olarak biliniyor, tohumları ise kalp kuvvetlendirici ve yatıştırıcı olarak kullanılıyor.
  6. Bol miktarda magnezyum, demir ve kalsiyum mineralleri içeriyor.
  7. İçeriğinde bulunan A vitamini sayesinde, göz sağlığını koruyor.
  8. Zengin lifli yapısı ile kabızlığı önlüyor.
  9. Hafızanın güçlenmesini sağlıyor.
  10. Enerji veriyor ve kasların güçlenmesine yardımcı oluyor.
  11. Uzun süre tok tuttuğu için, kilo verme sürecine destek oluyor.
  12. Menopoz sonrası kemik erimesi riskini düşürüyor.

Ispanağın Besin Değerleri

1 porsiyon (150 gram) ıspanak şunları içerir;

  1. Kalori: 26 kcal
  2. Protein: 3.78
  3. Karbonhidrat: 0.83
  4. Sodyum: 97.5
  5. Potasyum: 949.5
  6. Kalsiyum: 189
  7. Demir: 6.15
  8. A vitamini: 1171

Ispanak Ne Kadar Tüketilmeli?

Özellikle kış aylarında ruhen ve bedenen yıprandığınızı hissediyorsanız; haftada 2-3 gün sabahları biraz ıspanak ve tereyi doğrayıp yiyin. Uzun boylu, iri yapılı gençlere vücut dayanıklılığını artırmak amacıyla bol ıspanak yedirmekte fayda var. Ancak fazla oksalat içerdiği için karaciğer rahatsızlığından, cilt hastalıklarından, damar sertliğinden, romatizmadan, gastritten, böbreklerde kum ve taştan yakınanlar ıspanağı fazla yememeli.

Ispanak ile Neler Yapılır?

Ispanak, özellikle kış aylarında mutfaklarımızın baş sebzesi... Kıymalı ve zeytinyağlı yemeğinden çorbasına, yumurtalı kavurmasından böreğine ve salatasına kadar geniş bir çeşit yelpazesi sunuyor. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebiliyor.

Ispanak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ispanağı satın alırken, parlak yeşil yapraklı olanları seçin. Hemen kullanmayacaksanız, buzdolabı poşetine sarıp hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Buzdolabının sebze bölümünde en fazla 1-2 gün bekletin. Pişireceğiniz zaman, kumdan arınması için tuzlu suda bekletin. Bol suda birkaç kez yıkayıp süzün.



Şunlara da göz atın;

  1. Ispanaklı tarifler
  2. Ispanağın yanına ne gider?
  3. Ispanak nasıl temizlenir?
  4. Ispanak nasıl saklanır?
  5. Ispanak nasıl yetiştirilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi