İskorpit Balığı Yenir Mi?
İskorpit balığı, zehirli dikenlere sahiptir. Peki, iskorpit nasıl temizlenir ve nasıl yenir? İşte, iskorpit balığının temizlenmesi ve pişirilmesi hakkında merak edilenler:

Scorpaenidae familyasına ait bir balık türü olan iskorpit, zehirli dikenleri sebebiyle tedirginlik yaratabilir. Denizlerin kumluk bölgelerinde sıkça rastlanan bu balık, halk arasında ''çarpan'' adıyla da bilinir. İskorpitin farklı türleri olsa da, maksimum 5 kg ağırlığa ulaşabilir. Büyük kafasıyla tanınan bu balığın kafasında ve sırt yüzgecinde dikenler bulunur. Ülkemizde en çok Çanakkale bölgesinde tüketilen bu balığın eti, son derece lezzetlidir. 

İskorpit Balığı Yenir Mi?

İskorpit, zehirli dikenlere sahiptir. Sırt yüzgecinde 11, anüs yüzgecinde 3 ve karın yüzgecinde 1 adet zehirli diken bulunur. Bu dikenler vücutla temas ettiğinde deride şişlik ve kızarıklıklar meydana gelir. İskorpit balığının zehir etkisi birkaç gün sürer ve ilk yardım olarak amonyak kullanılır. Görünümü itibariyle kırlangıca benzetildiği için, özellikle acemi balıkçılar için tehlikeli bir türdür. İskorpit balığının dikenleri, öldükten sonra bile zehir enjekte edebilir. Bu yüzden balık tutulduktan sonra temizlemesine çok dikkat etmek gerekir. İskorpit balığı, doğru bir şekilde temizlendikten sonra yenilebilir bir hale gelir. Özellikle çorba, yahni ve buğulama yapımında sık sık kullanılır. 

İskorpit Nasıl Temizlenir?

  1. İskorpit zehirli dikenlere sahip olduğu için, ilk olarak bu dikenler temizlenmelidir. Balığın dikenleri kuyruktan başlanarak karın ve baş bölgesindeki dikenler temizlenir.
  2. Cilt ile temas etmemesi için dikkatli bir şekilde pense ile dikenleri çıkarabilirsiniz. 
  3. Tüm dikenler çıkarıldıktan sonra, karın bölümüne bir kesik atılır ve iç organlar çıkarılır. 
  4. Balığın solungacının altından bir kesik daha atılır ve balığın kafası gövdeden ayrılır.
  5. Kafasını ayırırken deri ve üzerindeki pullarda doğru bir şekilde ayıklanmalıdır. 

İskorpit balığı zor temizlenmediği için, mümkünse bir balıkçıya temizletmek daha iyi sonuçlar verir. 

İskorpit Nasıl Pişirilir?

İskorpit ile yapılan en meşhur yemek, iskorpit çorbasıdır. Aynı zamanda kızartma, haşlama, buğulama ve ızgara gibi yöntemlerle de pişirilebilir. Çorbayı hazırlamak için, balık tamamen temizlendikten sonra su, limon, tuz ve sirke ile haşlanır. Balığın haşlandığı su, kenara ayrılır. Soğan ve sarımsak tencerede kavrulur ve üzerine haşlama suyu eklenir. Üzerine haşlanmış balık, patates ve pirinç eklenerek kaynamaya bırakılır. Tavada kızartmak istiyorsanız, balığı temizledikten sonra mısır ununa bulayıp kızgın yağda önlü arkalı bir şekilde pişirebilirsiniz.

Çorba için; İskorpit çorbası

Fırında pişirmek için; Kağıtta iskorpit

İskorpit Zehirlenmesi Nedir?

İskorpitin üzerinde bulunan zehirli dikenler, cilt ile temas ettiğinde zehirlenmeye yol açar. Böyle durumlarda ağrılı yaralar, mide bulantısı, terleme, ateş ve bitkinlik gibi semptomlar görülür. Nadir olarak bazı kişilerde bayılma ve şok durumu da gözlemlenebilir. İskorpit zehirlenmesi halinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Palamut nasıl temizlenir?
  2. Levrek nasıl temizlenir?
  3. Yayın balığı nasıl yenir?
  4. Vatoz balığı nasıl yenir?
  5. Yılan balığı nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz