Işkın Otu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Görünümü kuşkonmaza benzeyen ışkın otu, özellikle Doğu Anadolu ve çevresinde tüketilen bir bitkidir. Peki, ışkın otu nasıl yenir, nerede satılır? İşte, ışkın otu hakkında merak edilenler:

Kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitki olan ışkın otunun bilimsel adı ''Reun ribes''tir. Rebez, ohçun, ışkın gibi isimlerle bilinen bu bitki, Anadolu'da ''yayla muzu'' olarak tanınır. Bunun sebebi, bitkinin muz gibi soyularak tüketilmesidir. Ekşimsi bir tada sahip olan ışkın otu, tadı itibariyle kiviye de benzetilir. Dış yüzeyi pürüzlüdür. Türkiye'de yetişen ilk yabani ravent türüdür.

Işkın otu beyaz çiçeklere ve fil kulağını andıran yapraklara sahiptir. Üç köşeli, kırmızımsı ve kanatlı meyveleri vardır. Işkın otunun yaprakları zehirli olduğu için, sadece gövdesi ve kökü tüketilir. Güzel bir kokuya sahip olan ışkın otu, Anadolu'da kullanılan şifalı otlardan biridir.

Işkın Otu Ne Zaman Çıkar?

Işkın otu, karların erimesiyle birlikte yüksek yaylalarda ortaya çıkan bir bitkidir. Yüksek dağlık alanlarda yetişen bu bitki, Mayıs, Haziran aylarında toplanır.

Işkın Otu Nerede Yetişir?

Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde, Suriye, İsrail, Filistin, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Pakistan ve Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Ülkemizde en çok Doğu Anadolu'da görülen bu bitki, Van ve Erzurum da yaygın olarak yetiştirilir.

Işkın Otu Nerede Satılır?

Işkın otu, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yerel pazarlarda satılan bir bitkidir. Şehir marketlerinde ve pazarlarında rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden online olarak sipariş edilebilir veya aktarlardan, yerli pazarlardan temin edilebilir. 

Işkın Otu Nasıl Yenir?

  1. Işkın otunun yaprakları tüketilmez. Gövde ve kök kısmı ise, kenarlarından soyularak çiğ bir şekilde tüketilebilir. Mayhoş ve ekşimsi bir tada sahiptir.
  2. Kabuğu soyulan ve temizlenen bitki, reçel yapımında kullanılır.
  3. Işkın otu, yaygın olarak kapuska, kavurma gibi zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. 
  4. Soğan ve diğer sebzelerle bir araya getirilen ışkın otu, sotelenerek tüketilebilir.
  5. Işkın otu, temizlendikten sonra çay yapımında da kullanılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ravent nedir?
  2. Madımak otunun faydaları nelerdir?
  3. Zuzubak otu ne işe yarar?
  4. Çemen otu nedir?
  5. Limon otu nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı