Kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitki olan ışkın otunun bilimsel adı ''Reun ribes''tir. Rebez, ohçun, ışkın gibi isimlerle bilinen bu bitki, Anadolu'da ''yayla muzu'' olarak tanınır. Bunun sebebi, bitkinin muz gibi soyularak tüketilmesidir. Ekşimsi bir tada sahip olan ışkın otu, tadı itibariyle kiviye de benzetilir. Dış yüzeyi pürüzlüdür. Türkiye'de yetişen ilk yabani ravent türüdür.
Işkın otu beyaz çiçeklere ve fil kulağını andıran yapraklara sahiptir. Üç köşeli, kırmızımsı ve kanatlı meyveleri vardır. Işkın otunun yaprakları zehirli olduğu için, sadece gövdesi ve kökü tüketilir. Güzel bir kokuya sahip olan ışkın otu, Anadolu'da kullanılan şifalı otlardan biridir.
Işkın otu, karların erimesiyle birlikte yüksek yaylalarda ortaya çıkan bir bitkidir. Yüksek dağlık alanlarda yetişen bu bitki, Mayıs, Haziran aylarında toplanır.
Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde, Suriye, İsrail, Filistin, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, İran, Irak, Pakistan ve Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Ülkemizde en çok Doğu Anadolu'da görülen bu bitki, Van ve Erzurum da yaygın olarak yetiştirilir.
Işkın otu, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yerel pazarlarda satılan bir bitkidir. Şehir marketlerinde ve pazarlarında rastlamak mümkün değildir. Bu yüzden online olarak sipariş edilebilir veya aktarlardan, yerli pazarlardan temin edilebilir.
Şunlara da göz atın;