Isıya Dayanıklı Cam Neden Fırına Girmeden Önce Oda Sıcaklığında Olmalıdır?
Isıya dayanıklı camlar 1900’lü yıllarda üretilmiştir ve mutfağın vazgeçilmez ekipmanlarından biri olmuştur. Peki ısıya dayanıklı cam neden fırına girmeden önce oda sıcaklığında olmalıdır?

1900'lerin başında yaratılan ısıya dayanıklı cam, ev mutfaklarında her yerde bulunan sıklıkla kullanılan bir kaptır. Turta, somun ekmek veya sarı kabak güveci gibi sıcak ve tuzlu yemekler yapmak için harika olan ısıya dayanıklı cam, çok yönlü ve uzun süre dayanabilen, temizlemesi kolay, uygun maliyetli pişirme kapları üretir.

Bu kaplar oldukça az bakım gerektirir, ancak unutulmaması gereken bir şey vardır: Isıya dayanıklı hem yüksek hem de düşük sıcaklıklara dayanabilse de, malzeme aşırı sıcaklık değişikliklerini kaldıramaz. Aniden soğuktan sıcağa geçiş yapmak veya tam tersi, tabağınızın çatlamasına ve hatta parçalanmasına neden olabilir. Bu nedenle, kapta yemek pişirmeyi veya yeniden ısıtmayı planlıyorsanız, pişirmeden önce yemeğin oda sıcaklığına gelmesine izin vermeniz çok önemlidir. Aynı şey buzdolabına koymak için de geçerli, üzerini kapatıp soğutmadan önce yemeğin soğumasını bekleyin. Bu yönergeye uymazsanız, cam kabınızı ve onunla birlikte yemeğinizi kaybedebilirsiniz.

Isıya Dayanıklı Cam Neden Aşırı Sıcaklık Değişikliklerini Kaldıramıyor?

Cam aşırı sıcaklık değişimleri konusunda dikkatli olmanızın nedeni, ısıya tepki verme şekliyle ilgilidir. Isıya maruz kaldığında, cam genişler. Soğuğa maruz kaldığında kasılır. Ancak camın çok hızlı bir şekilde genişlemesinin veya büzülmesinin istenmesini kaldıramaz ve bu, camın çatlamasına veya parçalanmasına neden olabilir. Buna "termal şok" denir ve pişirme kaplarınızı mahvedebilir. 1998'de kullandığı cam türünü sıcaklık şokuna daha az dayanıklı olan bir camla değiştirdiğinden, daha yeni tabakları için bu özellikle bir risktir.

Büyük bir sıcaklık değişikliği gerektiren bir tarif üzerinde çalışıyorsanız (bazen turta kabuklarının pişirmeden önce soğutulması gerekir), cam kabınız ilgili bir sorundan endişe ediyor olabilirsiniz. İşte kolay bir geçici çözüm: Turta kabuğunuzu cam kapta dondurun ve ardından kabuk uygun şekilde donduğunda, onu tabaktan çıkarabilmelisiniz. Oda sıcaklığına gelene kadar yufkayı sarıp tekrar dondurucuya kaldırabilirsiniz. Pişirme zamanı geldiğinde, kabuğu yeniden birleştirin ve fırına koyun. Termal şok riski olmadan mükemmel bir turta kabuğuna sahip olabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Cam ocak nasıl temizlenir?
  2. Borcam kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
  3. Emaye ürünler sağlıklı mı?
  4. Blendera koyulmaması gereken malzemeler

Haber Kategorileri

Mutfak Ekipmanları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?