Isırgan otunun anavatanı Akdeniz'dir. Tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilen bu bitki, ılıman iklimleri sever. Bu yüzden ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Yakıcı tüylere sahip olduğu için, ısırgan otunun ciltle temas etmesi halinde, ciltte kabarıklık, kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissi oluşur. Nemli topraklarda hızla gelişen bu bitki, yarı güneşli ortamlardan hoşlanır. Bütün bitkilere baskın olan ısırgan otu, yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Nisan'dan Ağustos ayına kadar gövdesi kesilerek hasat edilir. Kesilen bitki havadar ve gölgelik bir alanda kurutulur. Ardından yıkanır ve ince ince kıyılarak yemeklerde kullanılmaya başlar.
Isırgan otunun tüyleri yakıcı olduğu için, hem toplarken, hem de ayıklarken mutlaka eldiven kullanmak gerekir.
Isırgan otunun yaprak ve çiçekleri, asla güneş altında kurutulmamalı, bunun yerine gölgede kurutma yapılmalıdır. Bitki ortalama 5 günde kuruyorsa, 2 gün daha kurumada bırakılmalıdır. Bitkinin sadece kök kısımları güneşte kurutulur ve kuruduktan sonra paketlenerek depolanır. Yaprak kısımları ise gölgede kurutulmalıdır.
Isırgan otunun yapraklarını kuruttuktan sonra, eldiven takarak yaprakları küçük parçalara ayırın. Bunun için ufalama yöntemini tercih edebilirsiniz. Kuruttuğunuz yaprakları bir kavanoza aktarın ve hava geçirmeyecek şekilde serin bir yerde muhafaza edin. Ufaladığınız ısırgan otu yapraklarını, yemeklere aroma katmak amacıyla kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;