Isırgan Otu Nasıl Kurutulur?
Isırgan otu, ülkemizde sık sık yetiştirilen bir bitkidir. Peki, ısırgan otu nasıl kurutulur ve nasıl saklanır? İşte, güneşte ısırgan otu kurutma teknikleri:

Isırgan otunun anavatanı Akdeniz'dir. Tropikal ve subtropikal iklimlerde yetiştirilen bu bitki, ılıman iklimleri sever. Bu yüzden ülkemizin hemen hemen her bölgesinde rahatlıkla yetiştirilebilir. Yakıcı tüylere sahip olduğu için, ısırgan otunun ciltle temas etmesi halinde, ciltte kabarıklık, kızarıklık, kaşıntı ve yanma hissi oluşur. Nemli topraklarda hızla gelişen bu bitki, yarı güneşli ortamlardan hoşlanır. Bütün bitkilere baskın olan ısırgan otu, yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Nisan'dan Ağustos ayına kadar gövdesi kesilerek hasat edilir. Kesilen bitki havadar ve gölgelik bir alanda kurutulur. Ardından yıkanır ve ince ince kıyılarak yemeklerde kullanılmaya başlar. 

Isırgan Otu Nasıl Kurutulur?

Isırgan otunun tüyleri yakıcı olduğu için, hem toplarken, hem de ayıklarken mutlaka eldiven kullanmak gerekir. 

  1. Isırgan otunu kurutmak için, öncelikle eldivenlerinizi takın ve sap kısımlarını kesin.
  2. Isırgan otunun yapraklarını dikkatlice ayıklayın.
  3. Yaprakları bol suda yıkayın. Dilerseniz su dolu bir kaba alıp 1 saat beklettikten sonra tekrar durulayabilirsiniz.
  4. Yaprakları eldiven yardımıyla güzelce sıkın ve fazla suyunu kağıt havlu ile alın. 
  5. Isırgan otunu temizledikten sonra, yaprakları fırın tepsisi veya bir sepete yerleştirin.
  6. Serin bir yerde kurumaya bırakın. Kurutacağınız alan sıcak olmalı ancak güneş ışığı almamalıdır.
  7. Isırgan otu, ortalama 5 gün içinde tamamen kuruyacaktır. Bu süre boyunca yaprakları ters yüz etmeyi unutmayın. 

Isırgan otunun yaprak ve çiçekleri, asla güneş altında kurutulmamalı, bunun yerine gölgede kurutma yapılmalıdır. Bitki ortalama 5 günde kuruyorsa, 2 gün daha kurumada bırakılmalıdır. Bitkinin sadece kök kısımları güneşte kurutulur ve kuruduktan sonra paketlenerek depolanır. Yaprak kısımları ise gölgede kurutulmalıdır.

Kurutulmuş Isırgan Otu Nasıl Kullanılır?

Isırgan otunun yapraklarını kuruttuktan sonra, eldiven takarak yaprakları küçük parçalara ayırın. Bunun için ufalama yöntemini tercih edebilirsiniz. Kuruttuğunuz yaprakları bir kavanoza aktarın ve hava geçirmeyecek şekilde serin bir yerde muhafaza edin. Ufaladığınız ısırgan otu yapraklarını, yemeklere aroma katmak amacıyla kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Isırgan otu nasıl yenir?
  2. Isırgan otu çayının faydaları nelerdir?
  3. Kekik nasıl kurutulur?
  4. Kayısı nasıl kurutulur?
  5. Nane nasıl kurutulur?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri