İshale Neden Olan Besinler Nelerdir?
İshali tetikleyen besinler nelerdir? En çabuk ne ishal eder? İshal olan kişi nelerden uzak durmalı? İşte, ishale neden olduğu bilinen 8 farklı besin:

İshal, genellikle vücudun temizlemeye çalıştığı bir bakteri veya virüsten kaynaklanır. Ayrıca bazı yiyecekleri yemek de ishali tetikleyebilir. Bu besinlerden kaçınarak veya tüketimini azaltarak ishal riskini azaltabilirsiniz. İşte, ishale neden olan besinler:

  1. Baharatlı Yiyecekler


Baharatlı besinler, gıda kaynaklı ishalin en yaygın nedenidir. Özellikle acı biber, ishalin en büyük tetikçilerinden biri olarak görülür. Baharatlı besinleri aşırı miktarda tüketmek ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ve kusmaya neden olur. Bu yüzden yemeklerdeki baharat miktarını düşürmeyi deneyebilirsiniz.

  1. Şeker İkameleri


Şeker ikameleri içinde şeker alkolleri ve yapay tatlandırıcılar bulunur. Bazı şekerler, sindirim sistemini bozarak müshil etkisi yaratabilir. Sakız, diyet gazozlar, diyet içecekler, şekersiz şekerlemeler, kahve kreması, ketçap, bazı diş macunları ve gargaralar buna örnektir.

  1. Süt ve Süt Ürünleri


Süt içtikten veya süt ürünleri yedikten sonra, ishal olduğunuzu fark ederseniz, laktoz intoleransınız olabilir. Laktoz intoleransında, vücut süt ürünlerindeki şekerleri parçalamak yerine genelde hızlı bir şekilde atar. Bu yüzden inek sütü yerine laktozsuz süt, yulaf sütü, badem sütü veya kaju sütü tüketebilirsiniz.

  1. Kahve


Kahvenin içinde bulunan kafein uyarıcıdır. Zihinsel olarak uyanık hissetmenizi sağlarken, sindirim sistemini de uyarır. Genelde birçok kişi bir fincan kahveden sonra bağırsak hareketleri yaşar. Bu yüzden günde 2-3 fincan kahve içmek ishale neden olabilir. Kahveye eklenen süt ve şeker ise müshil etkisini artırır. Kahvede yulaf sütü veya hindistan cevizi kreması kullanılması, müshil etkisini azaltabilir.

  1. Kafeinli Besinler


Kahve dışındaki kafein içeren diğer besinler de ishale sebep olabilir. Çikolata, kola, gazlı içecekler, yeşil çay, siyah çay, enerji içecekleri ve sıcak kakao, kafein içeren besinler arasındadır. 

  1. Sarımsak ve Soğan


Sarımsak ve soğan, midedeki asit tarafından parçalandığında gaz çıkarır ve bağırsakları tahriş edebilir. Vücutta sindirimi zor olan fruktanlar arasında yer alır. Ayrıca besinlerin sindirim sisteminde daha hızlı hareket etmesini sağlayan çözünmeyen lifler de içerir. Bu yüzden sarımsak ve soğan yerine, kereviz veya rezene tüketebilir veya miktarını azaltabilirsiniz.

  1. Brokoli ve Karnabahar


Brokoli ve karnabahar, turpgiller familyasına ait olan sebzelerdir. Çok fazla lif yemeye alışkın değilseniz, bu besinler kabızlığa, gaza veya ishale neden olabilir. Bu yüzden küçük porsiyonlarla başlamanız ve lif alımını yavaş yavaş artırmanız daha doğru olacaktır.

  1. Fast Food


Patates kızartması, hamburger gibi fast food ürünler, doymuş yağlar ve trans yağlar içerir. Bu gıdalar hem ishale neden olabilir, hem de var olan semptomları kötüleştirebilir. Bunun sebebi, vücudun onları parçalamakta zorlanmasıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. İshale ne iyi gelir?
  2. Migreni tetikleyen besinler nelerdir?
  3. Bağırsak enfeksiyonu neden olur?
  4. Mide mikrobu neden olur?
  5. Enflamasyona neden olan besinler nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?