İp Atlamanın Faydaları Nelerdir?
İp atlamanın vücuda faydaları nelerdir? Doğru ip atlama nasıl olmalıdır? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den ip atlamanın faydaları ve ip atlama teknikleri:

Egzersiz hayatımızın her alanında sağlık açısından olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Egzersiz yapılmadığı takdirde sağlık sorunlarına zemin oluşturabileceğimizi unutmayalım sevgili okurlarım. Spor salonuna gidemiyorum diyenler için bugün sizlere harika bir egzersiz önerim var. Evet başlıktan da anlaşıldığı üzere ip atlamak. Herhangi bir yer gerekmeden istediğiniz yerde bir ip yardımıyla rahatlıkla yapabilirsiniz. İp atlamak hem keyifli hem de vücudunuzu çalıştıracak bir egzersizdir. Özellikle yaz aylarının yaklaştığı şu dönemlerde yaza daha fit bir vücut ile girmek hepimizin arzusudur bu bağlamda ip atlamak metabolizmayı hızlandırır ve rahat bir şekilde kalorilerinizi yakabilirsiniz.



İp Atlamanın Faydaları Nelerdir?

İp atlamak, herkese göre kolay bir egzersizmiş gibi görünse de doğru ve gerekli ekipmanla vücuda uygun olarak yapılan ip atlamanın faydaları saymakla bitmez. Gelelim ip atlamanın birbirinden güzel yararlarına;

  1. İp atlamak tüm vücudu çalıştıran, kaslarımız için etkili bir egzersizdir.
  2. Hızını ve şiddetini rahat bir şekilde ayarlayabileceğimiz bir egzersizdir.
  3. El ayak koordinasyonuyla birlikte beynimizin iki yarısını eş zamanlı olarak çalıştırır.
  4. Metabolizmayı hızlandırır.
  5. Kan ve lenfatik dolaşımınızı arttırır.
  6. Stresinizi azaltmada yardımcıdır.
  7. Kalp ve damar  hastalıklarını önlemede yardımcıdır.
  8. İp atlamak vücudun endorfin hormonu salınımını arttırır.
  9. Kişinin denge ve koordinasyonunu geliştirir.
  10. Kemik sağlığını destekler.
  11. İp atlamak vücudumuzun aerobik kapasitesini arttırır.


Egzersize başlamadan önce yapılan 3-4 dakikalık ip atlama vücudumuzu ısındırarak egzersize  hazır hale getirir.

Tüm vücudu sıkılaştırmada ve selülit oluşumunu engellemede etkilidir.  

Doğru İp Atlama Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle kişinin kilosu, boyu, kollarının uzunluğu ve kondisyonu göz önüne alarak kendine en uygun ipi seçmelidir. İp seçimine örnek verecek olursak iki kolumuzu da gövdemizin yanında açıyoruz. İp en az iki el arasındaki mesafe kadar olmalıdır.


İp atlarken yapılan en büyük hatalardan biri çok fazla yükseğe zıplamak olmaktadır. Yükseğe zıplamak yerine adımlarınızı yukarı çekmek daha doğru olacaktır. İp atlarken ilk akla gelen bacakların hareketiyken aslında doğru ip atlama kollar ve omuzlar ile olmaktadır.

İp atlamak oldukça güzel bir egzersizdir. Her egzersizde dikkat edilmesi gereken noktalar olduğu gibi ip atlama konusunda da vardır. Bu noktaları birkaç maddede özetleyecek olursam;

  1. Doğru tercihte bir ip seçmeniz gerekmektedir. İpin boyutu ve uzunluğu önemlidir. Bunu kendinize göre ayarlamanız gerekmektedir.
  2. İp atlarken doğru ayakkabı seçimi önemlidir. Ayak tabanında özel silikon tabanlık olması daha doğru bir tercih olabilir.
  3. İp atlarken büyük sıçramalar yerine küçük sıçramalar yapmanız daha doğru olacaktır. Önce parmak ucuna sonra yavaşça tabana doğru ağırlık verilmelidir.


İp atlama esnasında veya öncesinde kendinizi kötü hissettiğinizde, baş dönmesi, mide bulantısı veya nefes alıp vermede zorluk çekerseniz egzersizinizi sonlandırın.


Yazar:

Fizyoterapist Necdet Döner

instagram.com/necdetdoner


Şunlara da göz atın;

  1. Göbek eritme hareketleri
  2. Plank hareketinin faydaları nelerdir?
  3. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  4. Sırt ağrısı neden olur?
  5. Bel ağrısı nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?
Yılbaşı Kahveleri: Yeni Yıl Ruhunu Yansıtan 5 Nefis Kahve Tarifi