Patlıcanlı İftar Yemekleri: İftar Sofralarına Özel 25 Patlıcanlı Tarif
İftar için patlıcanla ne yemek yapılır? Patlıcanlı iftar yemekleri nelerdir? İşte, Ramazan ayı boyunca mutlaka denemeniz gereken iftara çok yakışacak 25 nefis patlıcan yemeği tarifi:

Ana vatanı Çin ve Hindistan olarak bilinen patlıcan, yemeklerin içerisinde en çok kullanılan sebzelerden biridir. Ülkemizde de tüketilen bu besin; hem ana yemeklerde, hem de salata ve mezelerde kullanılır. İçeriğinde bulunan lifler sayesinde, sindirimin kolaylaşmasını sağlar. Aynı zamanda kalp sağlığını da korur. Demir ve antioksidan bakımından zengin olduğu için, kansızlığın giderilmesinde etkilidir. Bununla birlikte bazı kanser türlerine karşı vücudu korur. Kullanım yerine göre kızartma, fırınlama ve közleme usulüyle pişirilebilir. Biz de iftar sofralarını lezzetlendirmek için okuyucularımız tarafından en çok beğenilen patlıcanlı tarifleri yazımızda derledik. 'İftara ne pişirsem?' diye düşünenler için, birbirinden lezzetli önerilerimiz var. Kolları sıvayıp mutfağa geçtiyseniz, iftar sofralarınıza özel 25 patlıcanlı tarifimizi deneyebilirsiniz.

  1. Patlıcan Kebap


Hazırlaması 15, pişirmesi yaklaşık 30 dakika süren patlıcan kebap, sebze ve köftelerin şişte pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da sık sık tüketilir.

  1. Patlıcan Musakka


Türk mutfağına özgü bir yemek olan patlıcan musakka, Orta Doğu ve Balkan ülkelerinde de ilgi gören bir tariftir. Patlıcan ve kıyma ile hazırlanan musakka; hem kızartma, hem de fırınlama usulüyle pişirilebilir.

  1. İmam Bayıldı


Patlıcan, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan imam bayıldı, ortalama 30 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Pratik bir şekilde hazırlandığı için, iftar menülerinde ana yemek olarak sunulabilir.

  1. Zeytinyağlı Patlıcan


Zeytinyağlılar arasında büyük bir ilgi gören zeytinyağlı patlıcan yemeğinin bir porsiyonu, yaklaşık 120 kaloridir. Diyet listelerinde de yer verilen patlıcan yemeğini hazırlamak 15, pişirmek ise 30 dakikadır.

  1. Kurutulmuş Patlıcan Dolması


Güneydoğu Anadolu'da oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolması, özellikle Antep yöresi ile özdeşleşmiştir. Dolma yapımında kurutulmuş patlıcan ve pirinç kullanılır. İsteğe göre kıyma da eklenebilir.

  1. Karnıyarık


İsmi gibi lezzetiyle de ilgi çeken karnıyarık, patlıcan ve kıyma ile hazırlanan bir yemektir. İsmini, patlıcanın yarılıp kıyma ve baharatlar ile doldurulmasından alır.

  1. Patlıcan Kızartma


İftar sofraları için kolayca hazırlayabileceğiniz yemekler arıyorsanız, patlıcan kızartma tam size göre. Hazırlama ve pişirme süresi toplam 30 dakika olan patlıcan kızartmayı, süzme yoğurt ile birlikte servis edebilirsiniz.

  1. Patlıcan Güveç


Kuzu eti, patlıcan, mantar ve domates ile hazırlanan patlıcan güveç, en lezzetli iftar yemeklerinden biridir. Hem hafif, hem de doyurucu bir yemek olan patlıcan güveci, ayran veya cacık ile birlikte servis edin.

  1. Patlıcanlı Pilav


Klasik pilav tariflerinden sıkılanlar için, oldukça lezzetli bir tarif ile listemize devam ediyoruz. Patlıcan, pirinç, domates ve baharatlarla hazırlanan patlıcan pilavın porsiyonu, ortalama 115 kaloridir. Ana yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.

  1. Patlıcan Salatası


Et ve sebze yemeklerinin yanında sunabileceğiniz nefis bir önerimiz var. Yapımında közlenmiş patlıcan kullanılan bu salatayı, yaklaşık 30 dakika içinde hazırlayarak sofraların baş köşesine koyabilirsiniz.

  1. Yoğurtlu Patlıcan Ezme


Ana malzemeleri patlıcan, yoğurt ve sarımsak olan patlıcan ezmenin hazırlama süresi 20-25 dakikadır. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan bir tariftir.

  1. Köz Patlıcan Çorbası

Şef Deniz Orhun'dan nefis bir çorba tarifimiz var. Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan bu çorbayı, iftar sofralarında sıcak bir başlangıç yapmak için tercih edebilirsiniz.

  1. Patlıcan Oturtma

Patlıcan, patates ve kıyma ile hazırlanan patlıcan oturtma, Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Doyurucu bir iftar menüsü hazırlamak isteyenler için idealdir.

  1. Patlıcanlı Volovan

Fransız mutfağından dünyaya yayılan volovan, milföyle hazırlanan ikramlık tariflerden biridir. Patlıcanlı volovanı, iftar yemeğinin yanında servis edebilirsiniz.

  1. Kıymalı Mozzarellalı Dolma

Patlıcanın kıyma, pirinç ve domates ile doldurulmasıyla hazırlanan mozzarellalı dolma, iftarda farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.

  1. Patlıcan Dizme

Başta Diyarbakır olmak üzere Doğu Anadolu mutfağında çok sevilen patlıcan dizme, özellikle kalabalık sofralarda sunabileceğiniz en lezzetli tariflerden biridir.

  1. Patlıcanlı Dana Bonfile

Dana bonfile ve patlıcan ile hazırlanan bu yemek, özel misafirleriniz için sunabileceğiniz tariflerdendir. Yanına roka salatası yapabilirsiniz.

  1. Zade Kebabı

Çanakkale mutfağıyla özdeşleşen zade kebabı, kuşbaşı et, patlıcan ve patates ile hazırlanır. Aroma katmak için soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz.

  1. Teşrübe

Kilis mutfağında popüler olan teşrübe, patlıcan ve et karışımından oluşur. Hazırlanan yemek, tırnak pidenin üzerinde servis edilir.

  1. Hünkar Beğendi

Patlıcan yemekleri demişken hünkar beğendiye yer vermemek olmaz.  Ana malzemeleri közlenmiş patlıcan ve kırmızı et olan hünkar beğendi, Osmanlı mutfağından miras kalan bir yemektir.

  1. Kıymalı Taze Patlıcan Dolması

Kuru patlıcan dolmasından sıkılanlar için bir diğer önerimiz, taze patlıcan dolması. İç harcı pirinç ve kıyma ile doldurulan patlıcanları, tencerede yaklaşık 40 dakika pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

  1. Tahin Soslu Kinoalı Patlıcan

Karnıyarık ile benzer bir görünüme sahip olan kinoalı patlıcan, vejetaryen menüleri için uygundur. Haşlanmış kinoa, mantar ve domates ile hazırlanan yemeği, tahin sosuyla zenginleştirebilirsiniz.

  1. Patlıcanlı Perde Pilavı

İftar sofralarına çok yakışacak yemeklerden bir diğeri ise, perde pilavıdır. Pilav, dana eti, biber ve domatesin patlıcanlarla sarılmasıyla hazırlanan bu yemek, şık sunumu ile herkesi kendine hayran bırakacak niteliktedir.

  1. Patlıcanlı ve Etli Bulgur Pilavı

Patlıcan, mantar ve kuşbaşı et ile hazırlanan bu yemek, doyurucu bir menü hazırlamak isteyenler için idealdir. Eti pişirmeden önce marine ederseniz, daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Besni Tava

Adıyaman mutfağıyla özdeşleşen besni tava, patlıcan, kuzu eti, domates ve biber karışımından oluşur. Ortalama 1 buçuk saatte hazırlanan bu yemek, tırnak pide eşliğinde sunulabilir.

Şunlara da göz atın:

  1. Günlük İftar Menüleri
  2. Günlük Sahur Menüleri
  3. Pratik iftar yemekleri
  4. İftarlık çorba tarifleri
  5. İftar için diyet yemekler

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!
Kilo Vermek İçin Öğle Yemeği Nasıl Olmalı?
Hangi Burç Hangi Çorbayı Sever?
Tane Tane Bulgur Pilavı İçin 5 Önemli Püf Noktası