İftar Menüsü Tarifleri 2024: Ramazan'a Özel 42 Nefis Tarif
Ramazan tarifleri nelerdir? İftar sofraları için hangi yemekler yapılır? Ana yemekten pilava, tatlıdan içeceğe en lezzetli iftar yemeklerini yazımızda derledik. İşte, 42 farklı tarif:

Her Ramazan olduğu gibi özenle hazırladığımız 42 tarifle iftar ve sahur sofralarınızı lezzetlendirmeyi amaçlıyoruz. Ramazan tarifleri arayanlar için denenmiş, ekonomik ve pratik tariflerimizi sizler için çorbalar, pilavlar, ana yemekler, börekler, tatlılar, komposto ve içeceklerden derledik.  Aileniz ve dostlarınızla paylaşacağınız Ramazan sofralarınızdan bereket ve lezzet eksik olmasın.

  1. Kabak Çorbası

Ramazan ayına sıcak bir başlangıç yapmak isteyenler için, ilk önerimiz kabak çorbası. Kabak, tereyağı ve dereotu ile hazırlanan bu çorbanın bir kasesi, yaklaşık 30 kaloridir.

  1. Isırgan Otu Çorbası

Karadeniz mutfağında çok sevilen ısırgan otu çorbası, iftara hafif bir başlangıç yapmanızı sağlar. Isırgan otu çorbasını isteğe göre haşlanmış yumurta ve taze soğan ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Maş Fasulyeli Börülce Çorbası

Maş fasulyesi ve kuru börülce ile hazırlanan bu çorba, baklagil sevenlerin favorisidir. Yüksek oranda protein içerdiği için hem diyet, hem de vejetaryen menülerine ekleyebilirsiniz.

  1. Yeşil Mercimekli Soğuk Çorba

Sıcak havalarda serinlemek isteyenler için önerimiz, yeşil mercimek, yoğurt ve sarımsaktan oluşan soğuk çorba. Hazırladığınız çorbayı, pul biber ve naneli sosla daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

  1. Hindiba Çorbası

İftarda sağlığına dikkat etmek ve hafif beslenmek isteyenler için, hindiba çorbası ideal bir seçimdir. Sindirimi kolaylaştıran ve rahatlatan bu çorba, sindirim sorunu yaşayanların mutlaka denemesi gereken bir tariftir.

  1. Terbiyeli Kuzu İncik

İftar sofralarında yüksek proteinli bir ana yemek sunmak istiyorsanız, terbiyeli kuzu incik tarifini deneyebilirsiniz. Havuç, patates ve soğan ile hazırlanan bu yemek, kalabalık sofraların da vazgeçilmezidir.

  1. Kaburgalı Humus

Lezzetine doyamayacağınız ve çok kolay humus tarifi şef Çiğdem Seferoğlu’dan geliyor. Nohut, kaburga ve tahin ile hazırlanan bu mezeyi, ana yemeklerin yanında afiyetle yiyebilirsiniz.

  1. Bezelye Aşı

Kuzu eti, bezelye ve domates ile hazırlanan bezelye aşı, hemen hemen her yörede pişirilen bir yemektir. Bazı yörelerde etsiz olarak sunulan bezelye aşı, yoğurt veya cacıkla birlikte sunulur.

  1. Patates Musakka

Musakka denildiğinde ilk aklımıza gelen patlıcan olsa da, bu kez farklı bir tarifi sizlere sunuyoruz. Patates ve kıyma ile hazırlanan bu yemek, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır.

  1. Domates Soslu Zeytinli Tavuk Butları

Kırmızı ete göre daha ekonomik olan tavuk eti, hem lezzetli, hem de sağlıklı bir ana yemektir. Domates sosu, zeytin ve biberiye ile zenginleştirilen tavuk butların porsiyonu ortalama 120 kaloridir.

  1. Köfteli ve Yoğurtlu Kebap

Genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da tüketilen köfteli kebap, şişe geçirilerek ızgarada pişirilir. Hazırlanan köfteler, pidenin üzerine eklenir. Köfteli kebap, yoğurtlu sos eşliğinde sunulur.

  1. Limonlu Bahar Pilavı

Klasik pilav tariflerinden sıkılanlar için, limon, mısır, sarımsak ve antep fıstığı ile zenginleştirilen bahar pilavını öneriyoruz. Özellikle sebze yemeklerinin yanında çok yakışan limonlu bahar pilavını, dereotu ile birlikte sunabilirsiniz.

  1. Kastamonu Pilavı

Kastamonu mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan Kastamonu pilavı, siyez bulguru ile hazırlanır. Yapımında nohut, kuru fasulye, ceviz, badem, üzüm ve turşu kullanılan Kastamonu pilavını, videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Dible Fasulyeli Pilav

Taze fasulyeden hazırlanan fasulye diblesini bilmeyen yoktur elbet. Ortalama 30-35 dakikada sofralardaki yerini alan dible fasulyeli pilavı, ayranla birlikte servis edebilirsiniz.

  1. Mengen Pilavı

Bolu mutfağına özgü bir yemek olan mengen pilavı, kuzu eti, mantar ve pirinç ile hazırlanır. Hazırlanan pilavın üzeri dereotu ve ceviz parçaları ile zenginleştirilir.

  1. Hünkar Pilavı

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan hünkar pilavı, pastırma, pirinç ve bezelye ile hazırlanır. Özellikle bayram sofralarında kendine yer bulur.

  1. Pide Mantısı

İftar sofraları için hazırlayabileceğiniz mantı tarifleri mi arıyorsunuz? Ramazan pidesi ve kıyma ile hazırlana pide mantısını ana yemek olarak sunabilirsiniz. Üzerini biberli yoğurt ile zenginleştirmeyi unutmayın.

  1. Papatya Böreği

Görünümü papatyaya benzeyen bu börek, mozzarella peyniri, pastırma, kabak çekirdeği, yeşil biber ve domates ile hazırlanır. İsteğe göre salam, sosis gibi farklı malzemeler de eklenebilir.

  1. Kabaklı Saroz Böreği

Çanakkale yöresi ile özdeşleşen saroz böreği, iftar sofralarında atıştırmalık sunmak isteyenler için idealdir. İç harcı kabak ve lor peyniri ile zenginleştirilen saroz böreği, gül şekli verilerek sunulur.

  1. Tavuk Etli Börek Tarifi

Hazır yufka ile hazırlanan tavuk etli börek, kırmızı biber ve soğan ile zenginleştirilir. Rulo şeklinde sarılan bu börek, tavada kızartıldıktan sonra çayla birlikte ikram edilir.

  1. Örgülü Halka Börek

İç harcı ıspanak ve beyaz peynir ile hazırlanan halka börek, şık sunumu ile herkesi kendine hayran bırakır. Üzeri örgü şekliyle süslenen bu börek, isteğe göre patatesli ve kıymalı olarak da hazırlanabilir.

  1. Kemalpaşa Tatlısı

Ramazan ayı şerbetli tatlıların afiyetle yenildiği bir aydır. Bursa'nın meşhur lezzetlerinden biri olan kemalpaşa tatlısı, un, yumurta ve beyaz peynir ile hazırlanır. İsteğe göre kaymakla birlikte sunabilirsiniz.

  1. Antep Fıstıklı Kadayıf Topları

İftar yemeklerinden sonra sunabileceğiniz atıştırmalıklar arıyorsanız, antep fıstıklı kadayıf topları tam size göre. Yalnızca 7 malzeme ile hazırlanan kadayıf toplarını fındık ve cevizli çeşitleriyle de sunabilirsiniz.

  1. Sütlü Nuriye Tatlısı

Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biri olan sütlü nuriye, aslında şerbetli bir tatlıdır. 'İhtilal baklavası' ismiyle de bilinen bu tatlı, bademli harç ile doldurulur.

  1. Hünkar Muhallebisi

Süt, damla sakızı ve nişasta ile hazırlanan Hünkar muhallebisi, Osmanlı'dan miras kalan lezzetlerden biridir. Hünkar muhallebisinin üzeri frenk üzümü, böğürtlen ve antep fıstığı ile renklendirilir.

  1. Antep Fıstıklı Kuru Baklava

İftar sofralarında nefis mi nefis bir baklava tarifine yer vermemek olmaz. İncecik açılmış yufka, bol antep fıstığı ve şerbet ile hazırlanan kuru baklava, özellikle kalabalık sofraların favorisidir.

  1. Hira Tatlısı 

Tokat mutfağıyla özdeşleşen hira tatlısı, irmikle hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında sık sık yer verilen irmikli hira tatlısı, yumuşacık hamuru ve kısa sürede hazırlanmasıyla çok sevilir. Bazı yörelerde haşhaşa batırılarak sunulan irmikli hira tatlısı, ceviz veya fındık gibi kuruyemişlerle zenginleştirilebilir.

  1. Baharatlı Kayısı Hoşafı

Ramazan ayı denildiğinde akla gelen lezzetlerden biri de meyveli hoşaftır. Kuru kayısı, tarçın, karanfil, muskat ve chia tohumu ile hazırlanan baharatlı kayısı hoşafını iftar yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.

  1. Frambuaz Kompostosu

Frambuaz, limon, şeker ve nane yaprağı ile hazırlanan bu komposto, Ramazan ayında ferahlamak isteyenlerin favorisidir. 20 dakikada hazırlanan frambuaz kompostosunu, buzdolabında dinlendirdikten sonra sunabilirsiniz.

  1. Bahar Kompostosu

Erik, çilek ve ananas gibi bahar meyveleriyle hazırlanan bahar kompostosu, tarçın ile aromalandırılır. Hazırlaması yalnızca 30 dakika süren bu komposto, iftardan sonra ikram edilebilir.

  1. Limonata

Bahar ve yaz aylarının en sevilen içeceği olan limonata, Ramazan sofralarında da kendine yer bulur. Nane yaprakları ile zenginleştirilen limonatayı, çilek ve karpuz gibi meyvelerle çeşitlendirebilirsiniz.

  1. Karanfilli Tarçın Şerbeti

Ramazan ayında şerbet içmek, Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan geleneklerden biridir. Karanfil, çucuk tarçın ve badem ile hazırlanan bu şerbeti, misafir ağırlarken de sunabilirsiniz.

  1. Reyhanlı Yaban Mersini Kompostosu

İftarda serinletici lezzetli içecekler tüketmeyi bir çok insan sever. Taze reyhan ve yaban mersini ile hazırlanan bu lezzete bayılacaksınız. 

  1. Air Fryer'da Karnabahar Kızartması

Karnabaharın çiçeklerine ayrılması ve baharatlanmasıyla hazırlanan bu yemek, iftar sofralarında sunabileceğiniz ara sıcaklardan biridir. Dilerseniz, yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.

  1. Airfryer'da Kaşarlı Mantar

Ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz bir diğer lezzet ise, kaşarlı mantar. Kültür mantarının temizlenmesi ve kaşar peyniri ile buluşturulmasıyla hazırlanan bu yemek, 25 dakika içinde sofralardaki yerini alır. 

  1. Vişneli Kaşık Salata

Domates, salatalık, biber ve vişne ile hazırlanan kaşık salata, özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışır. En önemli püf noktası, malzemelerin küçük küçük doğranmasıdır.

  1. Cevizli Kabak Salatası

Kabak, yoğurt, mayonez ve ceviz ile hazırlanan bu salata, fırın yemeklerinin yanında sunulabilir. Bir porsiyonu, yaklaşık 120 kalori değerindedir.

  1. Maş Fasulyesi Salatası

İftar sofralarında daha doyurucu bir tarif arıyorsanız, maş fasulyesi salatası tam size göre. Salatayı kırmızı biber, sarımsak, ceviz, kabak çekirdeği gibi sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.

  1. Hazır Yufkadan Midye Baklava

Hazır yufka ile kolayca yapılan midye baklava, antep fıstığı ile doldurulur. İftardan sonra çayın yanında sunabileceğiniz bu tatlının yanına kaymak eklemeyi unutmayın.

  1. Cevizli Güllaç

İftar sofralarının vazgeçilmezi olan cevizli güllaç hem hafifliği, hem de lezzeti ile çok sevilir. Şef Başak Öngel Demirkale'nin anlatımıyla cevizli güllaç tatlısını kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Kaşık Tatlısı

Süt, un, vanilya ve supangle ile hazırlanan kaşık tatlısı, ortalama 1 saat içinde sofralardaki yerini alır. Üzerini kakao ve mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz.

  1. Demirhindi Şerbeti

İftar sofralarına çok yakışacak lezzetlerden biri de demirhindi şerbetidir. Demirhindi, tarçın, zencefil, kakule ve karanfil ile hazırlanan bu şerbeti, buzdolabında beklettikten sonra sunabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Günlük iftar menüsü
  2. Günlük sahur menüsü
  3. Ramazan tatlıları
  4. Pratik iftar yemekleri
  5. Kolay iftar tatlıları
  6. Etsiz iftar yemekleri
  7. İftar ve sahur saatleri

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?
İstanbul'un Şömineli Mekanları: İçinizi Isıtacak 12 Mekan
Fransa'nın Sokak Lezzetleri: Fransız Usulü 10 Sokak Lezzeti