Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan gözleme, özellikle köy kahvaltılarında sık sık sunulur. İncecik açılmış yufkanın farklı harçlarla doldurulup sac üzerinde pişirilmesiyle hazırlanan gözleme, bir börek çeşidi olarak görülür. İftar yemeklerinde aperatif tarifler sunmak isteyenler için, evde kolayca yapabileceğiniz gözleme çeşitlerini sizlerin beğenisine sunuyoruz. İşte, 14 farklı iftarlık gözleme tarifi:
Malzemeler:
Yapılışı: Unu derin bir kaba eleyin, tuzu katın ve ortasında bir çukur oluşturun. Suyu da azar azar unun ortasında açtığınız çukura ekleyip kenar kısımda ki unları ortasında yavaş yavaş ıslatın iyice yoğurun. Yuvarlak bir hamur oluşturup,3 eşit parçaya bölün. Temiz düz bir zeminde (masa üzeri veya mutfak setinin üzerinde) avucunuza aldığınız unu serperek üzerine bıraktığınız hamuru merdane yada oklava ile açın. Hamuru iyice merdane ile sağa sola ileriye geriye bastırarak ezin, ardından merdaneye sararak inceltip 28x30 çapında yuvarlak bir yufka oluşturun. Elde ettiğiniz yufkanın üzerine yarısını örtecek şekilde istediğiniz malzemelerden koyup, yufkanın diğer yarım kısmını üzerine çevirin. Kenarlarını elinizle bastırın yada hamur kesme rulosu ile keserek yapışmasını sağlayın. Normalde sacta pişirilen gözleme tost makinasında veya yağsız tavada pişirilebilir. Alacalı kızaran gözlemeyi ateşten alıp isteğe göre üzerine sıcakken tereyağı sürün.
Püf Noktası: Gözleme yapmak istediğinizde mutlaka hamuru kendiniz açmanız gerekmiyor. Elde açmak kadar lezzetli olmasa da hazır el açması yufkalarla da yapılabilir (Hazır aldığınız yufkayı tezgaha serin, hazırlamış olduğunuz malzemeyi içine yayın sağ ve sol tarafını uçları ortada buluşacak şekilde katlayın.) Kendinize yakın olan kısmı da 10 cm katlayın aynı hareketi yufkanın diğer ucuna da yapın oluşturduğunuz dikdörtgen yufkayı size uzak olan uçtan tutup kendinize doğru katlayın. Elinizi altına sokup dikkatlice alıp yağsız tavada pişirin. Tarif ölçülerinden 3 kişilik gözleme hamuru elde edilir.
Malzemeler; Yapılışı: Beyaz Peyniri iyice çatalla ezin. Üstüne ayıklanıp yıkanıp doğranmış maydanozu katın iyice karıştırın ki her yerinde eşit şekilde yayılmış olsun. Hazırladığınız malzemeyi 3 eşit parçaya bölmeyi unutmayın ve yufkanın içine serip yufkayı kapatın pişirin. Ateşten aldığınız gözlemenin üzerine fırça yardımı ile tereyağı sürün. Malzemeler; Yapılışı: Patatesleri yıkayıp derin bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra tuzun yarısını katıp15 dakikada pişirin. Diğer taraftan küp doğradığınız soğanı yağda beyaz bir şekilde karıştırarak pişirin. Haşlanmış kabuğu soyulmuş patatesi ezin kavrulmuş soğanın içine ekleyip iyice karıştırın. Üzerine karabiberi ve tuzun kalanını da karıştırıp açtığınız yufkanın içine koyun. Arzuya göre içine rende kaşar peyniri yada salça da ekleyebilirsiniz.. Afiyet olsun. Malzemeler; Yapılışı: Jülyen doğradığınız soğanı genişçe bir tavanın içinde yağ ile soteleyin, içine jülyen doğranmış kapya biberi tuz ve pul biberi ekleyin 2-3 dakika ağır ateşte çevirin ve ocağın altını kapatın. Ayıklanıp yıkanmış kalın doğranmış ıspanağı da pişmiş soğanların üzerine koyup iyice karıştırırız. Hazırlanan iç malzemeyi 3 eşit parçaya bölün, her bir parçayı da bir yufkanın içine yayıp kapatıp pişirin. Malzemeler; Yapılışı: Soğanları küp doğrayıp yağda kavurun. İçine kıymayı da koyup kavurmaya devam edin (Sık sık karıştırın ki kıymalar tane tane pişsin.) İçine tuz ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın 5-6 dakika dinlendikten sonra yufkanın içine koyup pişirin. Sıcakken üzerine fırça ile tereyağı sürün ve dilimleyin. Malzemeler; Yapılışı: Ayıklayıp yıkayıp doğradığınız pırasaları sıvı yağda 10 dakika soteleyin üzerine tuz ve biberi de ekleyip iyice karıştırın ve ateşten alın. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra 3 eşit parçaya bölün, daha önceden hazırladığınız yufkanın üzerine yayın ve üstünü kapatıp pişirin. Malzemeler; Yapılışı: Yufkayı düz zemine serin, üzerine pastırmaları tek sıra halinde dizin. Rendelenmiş kaşarla üzerin kaplayın ve karabiberi de üzerine serpin yufkayı kapatıp yağsız tavada kontrollü pişirin. Arzuya göre üzerine sıcakken tereyağı sürüp tüketebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Ayıklanıp yıkanmış ısırgan otunu doğrayıp büyükçe bir kaseye alın. İçine tulum peynirini, tuz ve biberi de ekleyip iyice karıştırın. Düz ve temiz bir zemine serdiğiniz yufkanın içine yarısını kapatacak şekilde iç malzemesini yayın. Yufkanın diğer yarısıyla da üstünü kapatın, sacta veya yağsız tavada yada tost makinasında pişirin, sıcakken üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. Afiyet olsun. Malzemeler; Yapılışı: Mantarları iyice yıkayıp ince ince dilimleyin, wok tavaya alıp içine tuzu ve limonu ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Düz bir zemine serdiğiniz yufkanın 1/2sinin üzerine hazırlamış olduğunuz iç malzemesinden kaşık yardımıyla yayıp rende kaşardan da mantarı kapatacak şekilde üzerine serpin. Yufkanın diğer yarısıyla da üzerini kapatıp, kenarlarını iyice kapattığınızdan emin olun. Yağsız tavada pişiriniz. Sıcakken üzerine fırça yardımıyla üzerine tereyağı sürünüz. Afiyet olsun. Malzemeler; Yapılışı: Tavuğu 1x1 büyüklüğünde kuşbaşı doğrayın. Küp küp doğradığınız soğanları yağda beyaz olarak pişiriniz. İçine doğradığınız tavukları da koyup iyice pişirin. Salçayı ve karabiberi de ekleyip karıştırın. Düz ve temiz bir zemine yaymış olduğunuz yufkanın yarısını kaplayacak şekilde yayınız, yufkanın diğer yarısıyla üstünü kapatın. Kenarlarını da iyice kapatın. Yağsız tavada pişirin, sıcakken üzerine tereyağı sürün. Malzemeler; Yapılışı: Pazıyı yıkayıp saplarından ayırın yapraklarını doğrayıp büyük bir kaseye alın, tuzla ovarak öldürün. Sucukları uzunlamasına 4 e bölüp ince ince doğrayın, pazının içine ekleyin karabiberi de ekleyip hepsini harmanlayın mutfak setinin üzerine serdiğiniz yufkanın ½ sinin üzerine yayın. Yufkanın diğer yarısıyla kapatın. Kenarlarına iyice bastırarak yapıştırın. Yağsız tavada pişirin sıcakken tereyağı sürün. Malzemeler; Yapılışı: Büyükçe bir kaseye çökelek peynirini koyup, içine temizlenip doğranmış dereotunu ve pul biberi de ekleyip iyice karıştırın. 3 eşit parçaya bölün. Düz bir zemine serdiğiniz yufkanın yarım kısmına iç malzemenin 1/3ini yayın. Yufkanın boş bıraktığımız kısmıyla üzerini kapatıp bastırarak iyice yapıştırın. Sacın üzerinde veya yağsız tavada ya da tost makinasında pişirin sıcakken üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. Malzemeler; Yapılışı: Sosisleri ince ince dilimleyin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın 2 parçaya bölün. Kaşarı zeytini ve sosisi iyice harmanla açmış olduğunuz yufkanın yarı kısmına malzemenin 3/1 ini koyup üzerini kapatın kenarlarını iyice bastırıp yapıştırın. Yağsız tavada pişirin üzerine fırça yardımıyla tereyağı sürün. Malzemeler; Yapılışı: Tahin ve pekmezi büyük bir kasede iyice karıştırıp fırça yardımıyla yufkanın yarısına sürün. Diğer tarafını üzerine kapatın. Sacın üstünde veya yağsız tavada pişirin, üzerine tereyağı sürün. Malzemeler; Yapılışı: Cevizleri iyine dövün inceltin, içine şekeri ve tarçını da ekleyip iyice karıştırın. Düz bir zemine yaydığınız yufkanın yarısına iç malzemeden yayıp, yufkanın diğer tarafıyla malzemelerin üzerini kapatın. Kenarlarını iyice bastırarak yapıştırın. Sacın üzerinde yada yağsız tavada pişirin. Afiyet olsun. Tarifler: Fatma DİK Şunlara da göz atın;