Ramazan ayında diyetine ara vermek istemeyenler için birbirinden lezzetli diyet yemeklerini sizler için derledik. Çorbadan ana yemeğe, hamur işinden tatlıya az kalorili yemekleri sizlerin beğenisine sunuyoruz. Yüksek oranda lif içeren bu besinler hem kilo verme sürecine destek olur, hem de uzun süre tokluk hissi verir. İşte, iftar sofralarına çok yakışacak düşük kalorili 20 lezzetli tarif:
Diyetisyen Burcu İnce tarafından hazırlanan günlük iftar menüsü ve günlük sahur menüsüne göz atmayı unutmayın.
Yoğurt, kepekli erişte ve tam buğday unu ile hazırlanan yoğurt çorbası, bazı yörelerde yayla çorbası ismiyle de bilinir. Porsiyonu yaklaşık 80 kalori olan bu çorba, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmelidir. Biber, domates, soğan gibi közlenmiş sebzelerle hazırlanan diyet çorba, ortalama 60 kalori değerindedir. Baharatlarla zenginleştirilen bu çorba, sıcak başlangıçlar yapmak için idealdir. Kalp sağlığını korumasıyla bilinen kabak, diyet listelerinde sık sık kullanılan bir sebzedir. Kabak, domates ve salça ile hazırlanan kabak bastı, ortalama 30-35 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Klasik taze fasulye yemeğini bu kez tavuk etiyle zenginleştirdik ve ortaya nefis bir tarif çıktı. Yüksek oranda protein içeren tavuklu taze fasulye, düşük kalorili ve lezzetiyle diyet listelerinin favorisi olacak, bizden söylemesi. Balkabağını yalnızca tatlı yapımında kullananlar için, nefis bir önerimiz var. Bal kabağı, pirinç ve dereotu ile hazırlanan bu yemek, yüksek oranda lif içerir. Porsiyonu ortalama 40 kaloridir. Bal kabağı sevmeyenler için, sindirim sistemini rahatlatan ve kolesterolü düşürmesiyle bilinen çanak kereviz yemeğini öneriyoruz. Havuç, patates ve bezelye ile hazırlanan çanak kerevizleri, portakal suyuyla tatlandırabilirsiniz. Patatesin safran ve köriyle harmanlanmasıyla hazırlanın soslu patates, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulur. Porsiyonu yaklaşık 200 kaloridir. Bir porsiyonun içinde 4 adet soslu patates bulunur. Demir bakımından çok zengin olan yeşil mercimek, diyet listelerinde de kendine yer bulur. Nar, maydanoz ve soğan ile hazırlanan yeşil mercimek salatası, 115 kalori değerindedir ve uzun süre tokluk hissi verir. Bağırsak enfeksiyonlarına karşı etkili olan probiyotikler, aynı zamanda yağ yakımını da hızlandırır. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlanan probiyotik yoğurdu, yemeklerin yanında sunabilirsiniz. Toksinlerin vücuttan atılmasına destek olan bıldırcın eti, düşük yağ seviyesine sahiptir. Pekmez ve baharatlarla marine edilen bıldırcın eti, fırında güzelce kızartıldıktan sonra sofralardaki baş köşeyi alır. Yüksek oranda protein içeren enginarlı dana biftek, yaklaşık 200 kaloridir. Hazırlaması 10, pişirmesi 20 dakika süren bu yemeği, iftar sofralarında afiyetle tüketebilirsiniz. Balık severleri böyle alalım. Soğan, domates ve biber ile birlikte pişirilen güveçte levreğin porsiyonu, ortalama 100 kalori değerindedir. Yağ oranı düşük olduğu için diyabet hastaları da tüketebilir. Ege mutfağının en sevilen tariflerinden biri olan kabak çiçeği dolması, pilavlı iç harç ile doldurulur. Zeytinyağında pişirilen kabak çiçeği dolması, Yunan mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak tarafından sunulan karnabahar pizza, labne, mozzarella peyniri ve cherry domates ile hazırlanır. Diyabet hastalarına özel olarak sunulan karnabahar pizza, diyet listelerinde de kendine yer bulur. 'Yemeğin yanında ekmek olmadan doyamıyorum.' diyenler için, glutensiz un, laktozsuz süt ve kuru maya ile hazırlanan nefis bir ekmek tarifimiz var. Evde kolayca hazırlanan glutensiz ekmeğin bir dilimi, yaklaşık 75 kaloridir. İftardan sonra nefis mi nefis bir tatlıya kim hayır diyebilir ki? Yulaf, tam buğday unu ve elma ile hazırlanan crumble, İngiliz mutfağından dünyaya yayılmıştır. Kereviz sapı, pırasa, rezene, maydanoz sapı ve kekikten oluşan ketojenik sebze suyu, ortalama 30 kaloridir. Kilo verme sürecine destek olan sebze suyunu, iftardan sonra 1 bardak olacak şekilde içebilirsiniz. Bal kabağı ve tavuk suyu ile hazırlanan bu makarna, glutensiz olduğu için düşük kalorilidir. İsteğe göre üzeri parmesan peyniri ile zenginleştirilebilir. Yer elması, portakal suyu ve pirinç ile hazırlanan bu yemek, hem düşük kalorili, hem de çok doyurucudur. Ortalama 40-45 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Radika, ebegümeci, kaz ayağı gibi birbirinden farklı otlarla hazırlanan kavurma, Ramazan ayında sağlıklı beslenmek isteyenler için idealdir. Kırmızı mercimek ve yoğurt ile hazırlanan mercimek ekmek, hem düşük kalorili, hem de doyurucudur. Diyetisyen Hanse Nur Büyükdağ'ın mercimek ekmek tarifini mutlaka deneyin. Patlıcanların domates, mantar ve kinoa ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, görünümü ile karnıyarığı andırır. Tahin sosuyla zenginleştirilir. Pesto sosu ile lezzetlendirilen patates salatası, iftarda hafif beslenmek isteyenler için idealdir. Üzeri çam fıstığı ve fesleğen yapraklarıyla zenginleştirilir. Kabak, beyaz peynir ve karabuğday unu ile hazırlanan pankek, yoğurtla birlikte afiyetle tüketilebilir. Hem doyurucu, hem de düşük kalorilidir. Havuç, soğan ve pirinç ile hazırlanan havuç pilaki, hem ana yemek, hem de meze olarak sunulabilir. Sevdiğiniz sebzelerle zenginleştirebilirsiniz. Şunlara da göz atın;