Kendinizi ister vahşi doğada ister susuz yürüyüş yaparken, bölgenin su hatlarını tahrip eden güçlü bir fırtına sayesinde, güvenli içme suyu elde etmek için kaynar suya ihtiyaç duyabilirsiniz. Kirlenmiş suyu güvenli hale getirmek için yeterince uzun süre kaynatmak çok önemlidir, aksi takdirde hastalanabilirsiniz.
İkinci senaryo durumunda, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yerel sağlık görevlileri şişelenmiş su kullanmak veya musluk suyunu kaynatmak için bir uyarı verebilir. Musluk suyunun kullanıldığı çoğu durumda dikkatli olunmalıdır. Musluk suyu genellikle el yıkamak için kullanılabilirken, kişi duş alırken yutmamaya dikkat etmelidir. CDC'ye göre dişlerinizi fırçalarken diş fırçasını ıslatmaktan ve ağzınızı musluk suyuyla çalkalamaktan bile kaçınılmalıdır.
Bir cihazdan geçen su hatları kullanılarak yapılan buzdan da kaçınılmalıdır. Filtrelenmiş musluk suyunun bile kaynatılması gerekecek, CDC'ye tavsiyede bulunuyor. Bakteriler gibi patojenleri öldürmek için suyun en az 72 derece sıcaklığa ulaşması gerekir.
Suyu içmek için kaynatırken önemli faktörler vardır: ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) tavsiyesine göre, kaynama noktasına ulaşması ve en az bir dakika bu şiddetli hızda kaynaması gerekir. Yüksek bir rakımda yaşıyorsanız, su en az üç dakika kaynatılmalıdır. Ekstra süre kaynama sıcaklıklarının rakımla birlikte düşmesidir. Temel kural, kaynama sıcaklığının her 500 fitte bir derece daha az olmasıdır.
Fokurdayarak kaynayan su kabındaki kabarcıkların çok büyük olduğu ve su yüzeyinin üstüne çıktıklarında kırıldıkları zamandır. Su kaynatılırken baloncuklar hızla hareket etmelidir. Suyu daha hızlı kaynatmanın bir püf noktası, buharlaşmayı azaltmak ve enerjiyi içeride tutmak için kapağı tencerenin üzerinde tutmaktır. Su yeterince kaynatıldıktan sonra doğal olarak soğumaya bırakılmalıdır. Suyu temiz kaplarda saklamak gerekir. Kaynamış su içerken alışık olduğunuz su tadı gelmeyebilir.
Şunlara da göz atın;