Hyalüronik asit, vücudunuzun her yerinde bulunan bir bileşiktir. Sağlığın birçok alanında, özellikle cildiniz, gözleriniz ve eklemleriniz de kilit bir rol oynar. Yapılan araştırmalarda, kırışıklık görünümünü azaltabileceğini ve cilt nemini, dokusunu ve elastikiyetini iyileştirebileceğini gösteriyor. Ayrıca yara iyileşmesini ve kuru göz, asit reflüsü ve osteoartrit tedavisini de destekleyebilir. Vücudunuz hyaluronik asit üretebilir, ancak ayrıca dışarıdan da takviye olarak alınabilir. Takviye dışında belirli yiyeceklerin içerisinden de alınabilir. Sizler için hyalünorik asit açısından yüksek olan besinleri sıraladık.
Kemik suyu, hayvanların kemiklerinin ve bağ dokularının sıvı içinde 12-48 saat kaynatılmasıyla yapılır. Bu, hyaluronik asit de dahil olmak üzere birçok besin açısından zengin olan lezzetli bir ürünle sonuçlanır. Kemik suyu ayrıca iyi miktarda protein içerir ve 240 mL porsiyonda yaklaşık 10 gram hyalüronik asit vardır. Ek olarak, prolin, glutamin, kondroitin ve glukozamin bileşiklerinin iyi bir kaynağıdır. Prolin ve glutamin, proteinin yapı taşları olan iki tür amino asittir. Vücudunuzdaki protein üretimini teşvik ederler. Kondroitin ve glukozamin eklem sağlığını destekler. Ayrıca, cilt elastikiyetini ve nemini iyileştirdiği gösterilen bir protein türü olan kolajen açısından da zengindir. Portakallar, hyaluronik asit içermez, ancak naringenin içerirler. Naringenin, güçlü antioksidan özelliklere sahip bir tür bitki bileşiği olan bir flavonoiddir. Ayrıca diğer narenciye, domates ve incirde de doğal olarak bulunur. Naringenin, hyaluronik asidin parçalanmasından sorumlu bir enzim olan hiyalüronidazın aktivitesini bloke eder. Bu nedenle, daha fazla portakal yemek, vücudunuzdaki sağlıklı hyaluronik asit seviyelerini korumanıza yardımcı olabilir. Portakalın ayrıca kalorisi düşüktür ve güçlü bir antioksidan görevi gören temel bir mikro besin olan C vitamini ile doludur. C vitamini, vücudunuzdaki en bol protein olan ve cildinizin, kaslarınızın, saçınızın, eklemlerinizin ve daha fazlasının yapısı için gerekli olan kolajenin sentezini destekler. Bu vitamin ayrıca cildinizi ultraviyole (UV) hasarından korumaya yardımcı olur. Kale, güçlü bir besin kaynağı olan yeşil yapraklı bir sebzedir. Her porsiyon pişmiş lahana doyurucu bir lif, A vitamini ve K vitaminleri, kalsiyum, bakır ve manganez sağlar. Ayrıca vücudunuzda 300'den fazla enzimatik reaksiyonda yer alan önemli bir mineral olan magnezyum açısından da yüksektir. Magnezyum yalnızca enerji üretimi, kas fonksiyonu ve kemik sağlığı için gerekli değildir, aynı zamanda hyaluronik asit üretiminde de yer alır. Badem, zengin lezzeti ve çok yönlülüğü ile popüler olan ağaç yemişleridir. Ayrıca, her porsiyonda çok sayıda protein, lif ve kalp için sağlıklı yağlar içeren oldukça besleyicidirler. Vücudunuzun hyalüronik asit üretimini artırarak cilt sağlığını destekleyen magnezyum ile yüklüdürler. Ayrıca badem, zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye ve oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olan bir mikro besin olan harika bir E vitamini kaynağıdır. Bu, yara iyileşmesini hızlandırmaya ve cilt hasarına karşı koruma sağlamaya yardımcı olabilir. Tatlı patateslerin inanılmaz derecede besleyicidir. İçerisinde lif, A ve C vitaminleri ve manganez açısından zengindir. Ayrıca her porsiyonda bol miktarda magnezyum sağlayarak vücudunuzun hyaluronik asiti verimli bir şekilde üretmesini sağlar. Tatlı patatesler ayrıca oksidatif hücre hasarını ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olan çok çeşitli antioksidanlar içerir. Ayrıca tatlı patatesler, iltihabı hafiflettiği, zararlı serbest radikalleri nötralize ettiği ve cilt hasarına ve güneş yanıklarına karşı koruduğu gösterilen bir bileşik olan beta karoten ile doludur. Tofu hyaluronik asit içermese de, fitoöstrojenler bakımından yüksektir - östrojen hormonunun etkilerini taklit eden maddeler. Östrojenin cilt sağlığını desteklemek ve kuruluk ve kırışıklık gibi sorunları önlemek için vücuttaki hyaluronik asit seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir. Tofu ve diğer soya ürünlerinden elde edilen fitoöstrojenlerin benzer etkilere sahip olduğuna inanılmaktadır. Aslında araştırmalar, hyaluronik asit üretimini artırabileceklerini, kollajen seviyelerini artırabileceklerini ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek oksidatif strese karşı koruma sağlayabileceklerini gösteriyor. Tofu ayrıca manganez, kalsiyum ve selenyum gibi diğer bazı önemli besinlerle birlikte her porsiyonda iyi miktarda protein sağlar.