Hipertansiyon Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Tansiyon nedir? Hipertansiyon hastaları oruç tutabilir mi? Tansiyon hastaları Ramazan ayında nasıl beslenmeli? Dyt. Nergiz Akıncı, hipertansiyon hastalarının iftar ve sahurda dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

Kalp kanı vücuda pompalamak için kasılıp gevşeme hareketleri yapar, bu hareketler damarlarda basınca neden olur, bu basınç tansiyon olarak adlandırılır. Sistolik kan basıncı 140 mm/Hg ,  diyastolik basıncının da 90 mm/Hg olması beklenir. Her ikisinden biri bu ölçümleri aşarsa hipertansiyon oluşur. Hipertansiyon oluşumlarına göre primer ve sekonder olmak üzere 2 grupta incelenir. Primer hipertansiyon birden fazla etkenin bir araya gelmesiyle oluşur. Örneğin; stres, tuzlu diyet, ailesel faktörler gibi… Sekonder ise hipertansiyonun yanı sıra başka bir hastalığın eşlik etmesi durumudur. Bu duruma örnek olan hastalıklardan biri de böbrek yetmezliğidir. Hipotansiyon ise kan basıncının düşük seyretmesi durumudur. Özelikle günlük alınması gereken sıvı ile ilişkilidir.

Hipertansiyon Hastaları Oruç Tutabilir Mi?

  1. Öncelikle kalp yetmezliği yaşayan hastalar diüretik kullanıyor ise , vücuttan sıvı atılımı fazlalaşıyor demektir. Bu durumda oruç tutmak sakıncalı olabilir.
  2. Ayrıca ilaç alan hipertansiyon hastaları tansiyon ölçümlerini kontrol altında tutamıyor ise oruç tutmaları bu durumda da uygun olmayacaktır.
  3. Tansiyonu dengede tutan hastalar ise hekim ve diyetisyen eşliğinde oruç tutmaları konusunda serbest olabilirler. Bu durumda tansiyon ilaçlarını sahurda içmeleri uygun olacaktır.
  4. Gün içerisinde tansiyon ölçümlerini takip edip gerektiği durumlarda oruçlarını kırmaları gerekebilir.
  5. Öncelikle hipertansiyon hastalığına sahip bireylerin diyet, egzersiz ve hekim kontrollerine önem vermeleri gerekmektedir. Bu hastalık dikkatli takip edilmediği takdirde; Kalp yetmezliği, kalp büyümesi, felç, inme, beyin damarlarında tıkanma ve böbrek yetmezliğine yol açabilir.

Hipertansiyon Hastaları Ramazan'da Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Şişman iseler zayıflamaları gerekmektedir. Yağ oranındaki azalma tansiyonun olması gereken seviyelere inmesinde oldukça etkilidir.
  2. Özelikle BMI 27 üzerine çıkmamalıdır.
  3. Hiperkalsiüri (kanda kalsiyum fazlalığı) varsa kalsiyum alımına dikkat edilmelidir.
  4. Tuzsuz diyet uygulamalı,
  5. Aşırı alkol tüketmemeli,
  6. Çay, kahve kalp atım hızında artışa neden olduğundan aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
  7. Hipertansif hastalarda düşük sodyum içeren sodalar tüketilebilir.
  8. Potasyum kaynaklarından yeteri kadar almalılar. Yapılan çalışmalar potasyumun kan basıncı düşürücü etkisi olduğunu göstermektedir. Muz, elma, şeftali, havuç, mango potasyum kaynaklarıdır.
  9. Sedanter (hareketsiz) yaşam tarzından uzaklaşmalı, hafta da en az 3 kez günde 30 dk egzersiz yapmalılar,
  10. Diyetlerinin doymuş ve toplam yağ oranını azaltıp. Omega 3 kaynaklarını haftada minimum 2 kez tüketmeliler,
  11. DASH diyeti uygulamalı, yüksek lif içeren diyetler ile sebze, meyve, tam tahıl ürünler  tüketmeye özen göstermeliler.

Yazar:

Dyt. Nergiz Akıncı

instagram.com/nergizindiyetevi

Şunlara da göz atın;

  1. Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Hipertansiyonu olanların bilmesi gerekenler
  3. Çocuklar kaç yaşında oruç tutabilir?
  4. Migren hastaları oruç tutabilir mi?
  5. Mide şikayeti olanlar oruç tutabilir mi?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!