Son birkaç yıldır çok popüler hale gelen Hindistan cevizi şekeri, hindistan cevizi ağacından elde edilir. Sofra şekerinden daha besleyici ve daha düşük glisemik indekse sahip olduğu öne sürülür. Hindistan cevizi bitkisinin şekerli dolaşım sıvısı olan hindistan cevizi palmiye özünden yapılan doğal bir şekerdir. Genellikle benzer ancak farklı bir palmiye türünden yapılan palmiye şekeriyle karıştırılır.
Normal sofra şekeri ve yüksek fruktozlu mısır şurubu herhangi bir hayati besin içermez ve bu nedenle "boş" kalori sağlar. Ancak, hindistan cevizi şekeri, hindistan cevizi ağacında bulunan besinlerin önemli bir kısmını tutar. Bunların en dikkat çekenleri demir, çinko, kalsiyum ve potasyum mineralleri ile polifenoller ve antioksidanlar gibi fitonutrientlerdir. Hindistan cevizi şekeri, tıpkı normal şeker gibi kalorisi çok yüksektir, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayamaz.
Glisemik indeks (GI), yiyeceklerin kan şekeri seviyelerini ne kadar hızlı yükselttiğinin bir ölçüsüdür. Glikozun GI'si 100'dür. Sofra şekerinin GI'si yaklaşık 60 iken, hindistan cevizi şekerinin GI'si 54'tür. Ancak GI, bireyler arasında büyük ölçüde değişebilir ve ayrıca hindistan cevizi şekeri partileri arasında da farklılık gösterebilir. Ayrıca, birleştirildiği diğer yiyeceklere ve bunların besin içeriğine, öğünlerin büyüklüğüne ve zamanlamasına ve diğer faktörlere de bağlı olabilir.
Hindistan cevizi şekeri, kan şekeri seviyelerinde önemli bir artışa neden olduğu için sağlıksızdır. Ayrıca besin açısından da eksiktir ve neredeyse hiç vitamin veya mineral sağlamaz. Ek olarak, aşırı tüketildiğinde eklenen şekerler metabolik sendrom, obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi her türlü sağlık sorununa katkıda bulunabilir. Sağlık uzmanları toplam kalori alımınızın %20'sinden fazlasını eklenen şekerden almamanızı öneriyor.
Şunlara da göz atın;