Palmiyegiller familyasına ait bir besin olan hindistan cevizi, tropik bölgelerde yetişir. Ana vatanı Banda Adaları olan bu besin, oldukça besleyici ve güçlendiricidir. Tatlıların içerisinde sık sık kullanılan hindistan cevizi, genellikle toz halinde satılır. Ülkemizdeki iklim koşulları, hindistan cevizi ağaçları yetiştirmeye elverişli değildir. Bu yüzden hindistan cevizi meyvesi, ithal edilir. Coconut ismiyle de bilinen hindistan cevizi, 'zeytinsi yemiş' ailesine mensup bir meyve türüdür. Peki, hindistan cevizi nasıl yenir, kabuğu nasıl soyulur? İşte, evde hindistan cevizi kırma yöntemleri ve kullanım alanları:
Hindistan cevizinin kabuğu çok sert bir yapıdadır. Bu yüzden soyarken sağlam aletler kullanılmalı ve çok dikkat edilmelidir. Hindistan cevizi soymadan önce bıçakla 3-4 yerinden delin ve suyunu bardağa dökün. Tüm suyunu boşalttıktan sonra sert bir aletle veya bıçağın tersiyle hindistan cevizi kabuğuna vurun. Böylece kabukta çatlaklar oluşacaktır. Çatlaklar yeterince açıldıktan sonra, elinizle iki parçaya ayırın. Hindistan cevizinin iç kısmındaki beyaz kısımları afiyetle yiyebilirsiniz. Not: Hindistan cevizini daha kolay açabilmek için suyunu boşalttıktan sonra 200 dereceli fırında 10 dakika ısıtabilirsiniz. Veya hindistan cevizini bir gece buzdolabında bekleterek daha kolay açabilirsiniz. Öncelikle hindistan cevizi suyunu sade bir şekilde içebilir veya meyve sularıyla karıştırarak kokteyl hazırlayabilirsiniz. İç kısımdaki etli kısmı çıkartarak dilimleyebilir ve sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Hindistan cevizinin içindeki beyaz kısımları güzelce rendeleyerek tatlıların üzerine ekleyebilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Özellikle kurabiyelerde kış ve kar teması yaratmak için hindistan cevizi rendesi kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi aromatik bir tada sahip olduğu için, ana yemeklerde de kullanılabilir. Örneğin karidesi önce hindistan cevizi tozuna, sonra galeta ununa bulayarak kızartabilirsiniz. Bu sayede hindistan cevizini farklı bir şekilde de tüketebilirsiniz. Hindistan cevizini, hindistan cevizi yağıyla birlikte karıştırarak truffle yapabilirsiniz. Hazırladığınız truffle'ı sade bir şekilde tüketebilir veya kekin içerisine koyarak daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Hindistan cevizini yağı ve sütüyle birlikte karıştırarak cips haline getirebilirsiniz. Hazırladığınız hindistan cevizi cipsini, çikolata ile kaplayarak küçük atıştırmalıklar halinde sunabilirsiniz. Daha önce dediğimiz gibi hindistan cevizi suyunu, özellikle kabızdan kurtulmak için içebilirsiniz. Sade bir şekilde içmek istemiyorsanız, meyve suyuyla karıştırabilir veya alkolsüz kokteylere ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca hindistan cevizi suyunu cilt toniği olarak kullanmak da mümkündür. Bunun için pamuk yardımıyla, suyu yüzünüze sürün ve 10 dakika bekleyin. Ardından ılık suyla durulayın. Uygun miktarda tüketildiğinde birçok faydası olan hindistan cevizi, aşırı tüketilmesi halinde ishale ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Ayrıca gereğinden fazla tüketilirse zamanla kilo alımını hızlandırır. Zihinsel aktiviteleri olumsuz etkileyebilir. Taze olmayan hindistan cevizini tüketmek ise, gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Önemli Not: Karaciğeri hassas olan kişiler, ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler ve emziren anneler hindistan cevizini tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Şunlara da göz atın;Hindistan Cevizinin Nasıl Yenir?
Hindistan Cevizi Suyu İçilir mi?
Hindistan Cevizinin Zararları Nelerdir?