Hindi but, protein açısından zengin ve lezzetli bir et seçeneğidir. Farklı yöntemlerle pişirildiğinde çeşitli tariflere uygun hale getirilebilir. Özellikle yılbaşı döneminde tercih edilen hindi but, hem sağlık açısından faydalı, hem de oldukça lezzetlidir. Hindi but boyutuna bağlı olarak 4 kişilik bir yemek yapmanızı sağlayabilir. Ancak kişi sayısına göre but miktarını artırabilir veya farklı lezzetlerle menünüzü zenginleştirebilirsiniz. Hindi but en çok fırında pişirilse de, haşlama veya tavada pişirme gibi yöntemleri de tercih edebilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Hindi butu, zeytinyağı ve baharatlarla iyice ovun. Daha aromalı bir tat için sarımsak ezip butun üzerine sürebilirsiniz. Bu aşamada buzdolabında en az 2 saat veya bir gece marine olması için bekletebilirsiniz. Havuç, patates ve soğan gibi sebzeleri büyük parçalar halinde doğrayarak tepsiye yerleştirin. Marine edilmiş hindi butu sebzelerin üzerine yerleştirin. 180-200°C'de, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 1,5-2 saat pişirin. Ara ara hindi butun üzerine çıkan yağları kaşıkla alıp geri sürerek kurumamasını sağlayabilirsiniz.
Not: Fırında pişerken üzerinin kurumaması için folyo ile kaplayabilir, pişmenin son 15 dakikasında folyoyu çıkararak üzerini kızartabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Hindi butun fazla yağlarını temizleyip yıkayın. Hindi butu büyük bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Soğan, sarımsak, havuç, defne yaprağı gibi malzemeleri ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısarak, kısık ateşte yaklaşık 1,5-2 saat pişirin. Hindi butun tam piştiğini anlamak için çatal batırın; et kolayca dağılmalı.
Not: Haşlama suyunu çorba veya pilav yapımında kullanabilirsiniz.
Malzemeler;
Yapılışı: Hindi butu kemiklerinden ayırarak daha küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz. Tava içerisine zeytinyağı veya tereyağı koyun ve iyice ısıtın. Et parçalarını tavaya alın ve her iki tarafını da mühürleyerek güzelce kızartın. Baharatlarını ekleyip kısık ateşte yaklaşık 20-30 dakika pişirin. Etin iyice yumuşaması için tavanın kapağını kapatarak pişirin.
Şunlara da göz atın;