Yüksek C vitamini içeriği ile bilinen Hibiskus’un hemen hemen tüm kıtalarda yetişen bir bitki olduğunu dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi’nden Diyetisyen Melisa Karataş, “Aromalı yoğurt, fonksiyonel içecek, meyve ezmesi ve çay olarak tüketilebilen Hibiskus, genelde ödem atıcı olarak bilinse de birçok alanda yararı olan bir bitkidir. Ancak fazla tüketilmesi halinde zararlı olabilir” dedi.
Uzmanların faydalarını saymasıyla popülerleşen hibiskus, sağlık ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus, 'nar çiçeği, Medine gülü' gibi isimlerle aktarlarda satılmaktadır. Bu bitki ile hazırlanan hibiskus çayı ise sağlık açısından oldukça faydalıdır. Beyaz, turuncu, mor, kırmızı ve sarı renkleri olan hibiskus, çay yapımında kullanılır. Peki, hibiskusun faydaları nelerdir? Hibiskus çayı nasıl yapılır? İşte, şifa deposu özellikleriyle bilinen hibiskusun faydaları:
Hibiskus çayı için gereken malzemeler; 1 tatlı kaşığı kurutulmuş hibiskus, 1 su bardağı içme suyu.
Hibiskus çayı yapımı oldukça kolaydır. İlk olarak su kaynatılır. Kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı hibiskus eklenir ve demlenmesi için 10 dakika beklenir. Ardından çay süzülerek içilir. Hibiskus çayı mayhoş bir tada sahiptir. Bu yüzden bal, tarçın veya esmer şeker eklenerek de içilebilir.
Hibiskus çayı günde en fazla 2 bardak içilmelidir. Hibiskus çayı öğleden önce ve öğleden sonra olacak şekilde içilir. Hibiskus çayı 10 gün boyunca içildikten sonra mutlaka 3 ay ara verilmelidir. 10 günden fazla tüketilmesi halinde faydalarından çok zararları ortaya çıkabilir. Üç ayda bir kez 10 günlük tekrar yapılmalıdır.
Hibiskus çayı aç mı tok mu içilir sorusu da çok merak edilmektedir. Hibiskus çayı daha önce söylediğimiz gibi öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere 2 kere tüketilmelidir. Aç veya tok karnına tüketilebilir.
Her şeyde olduğu gibi hibiskus çayının fazlası da sağlık açısından zararlıdır. Hibiskus çayı aşırı tüketildiğinde kan basıncını düşürür. Özellikle düşük tansiyonu olan kişiler de bu durum baygınlığa neden olabilir. Aşırı tüketilen hibiskus çayı bazı kişilerde halüsinasyon görmeye yol açabilir.
Her bitki gibi hibiskusun da birçok yararı vardır. Fakat her zaman dikkat etmeniz gereken nokta; özel durumlar ve kullanım dozlarıdır. Tansiyon hastaları, tiroit hastaları, gebe ve emziren annelerin özellikle tüketmemelerini öneriyorum. Gereğinden fazla veya yanlış zamanlarda tüketilen hibiskus, beklenmeyen olumsuz sonuçların oluşmasına sebep olabilir, bu yüzden diyetisyeninize danışarak tüketiniz.
Yazar:
Dyt. Melisa Karataş
Şunlara da göz atın;