Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?
Hibiskus nedir, faydaları nelerdir? Hibiskus çayı neye iyi geliyor? Hibiskus çayı nasıl yapılır? Hibiskus çayının zararları var mı? Diyetisyen Melisa Karataş, hibiskus çayı hakkında merak edilenleri anlattı.

Yüksek C vitamini içeriği ile bilinen Hibiskus’un hemen hemen tüm kıtalarda yetişen bir bitki olduğunu dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi’nden Diyetisyen Melisa Karataş, “Aromalı yoğurt, fonksiyonel içecek, meyve ezmesi ve çay olarak tüketilebilen Hibiskus, genelde ödem atıcı olarak bilinse de birçok alanda yararı olan bir bitkidir. Ancak fazla tüketilmesi halinde zararlı olabilir” dedi.

Uzmanların faydalarını saymasıyla popülerleşen hibiskus, sağlık ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Hatmi çiçeği olarak da bilinen hibiskus, 'nar çiçeği, Medine gülü' gibi isimlerle aktarlarda satılmaktadır. Bu bitki ile hazırlanan hibiskus çayı ise sağlık açısından oldukça faydalıdır. Beyaz, turuncu, mor, kırmızı ve sarı renkleri olan hibiskus, çay yapımında kullanılır. Peki, hibiskusun faydaları nelerdir? Hibiskus çayı nasıl yapılır? İşte, şifa deposu özellikleriyle bilinen hibiskusun faydaları:

Hibiskus Çayının Faydaları Nelerdir?

  1. Ateş düşürücü: 2010 yılında yapılan çalışmaya göre hibiskus, vücut ateşini düşürmeye yardımcı oluyor. Özellikle soğuk algınlığına bağlı ateşlerde hibiskus çayının tüketimi olumlu etkiye sahiptir.
  2. Kas gevşetici: Özellikle kas ağrılarına ve kasılmalarına karşı olumlu etkisi olan hibiskusun, adet dönemi sancılarına karşı da etkili sonuç verdiği iddia edilmektedir. 
  3. Karaciğer ve böbrek koruyucu: Hibiskus, güçlü antioksidan içeriğiyle lipid peroksidasyonunu azaltarak karaciğer hücrelerinin de zarar görmesini engeller. Özellikle antosiyanin, bu hücrelerinin korunmasında etkili bileşenlerden biridir. Ayrıca hibiskusun nanalkolik karaciğer hastalığına karşı da koruyucu etkisi bulunmaktadır. 2014 yılında yapılan bir çalışmaya göre hibiskus böbrekte enzimatik olmayan markerların azalmasını sağlayarak böbrek koruyucu etki oluşturmaktadır. Ayrıca bu bitki, kanda biriken fazla ürik asitin de vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  4. Hibiskusun fenolik bileşikler ve flavanoidlerle dolu güçlü antioksidanlara sahiptir. Bu antioksidanlardan zengin olduğu için anti kanser ve anti tümoral etki de oluşturur. Özellikle lösemi, akciğer, cilt, prostat ve meme kanserine karşı etkisi büyüktür.
  5. Yapılan çalışmalara göre bu bitki, adipojenik transkripsiyon faktörlerinden C/EBPα ve PPARγ’ı baskılayarak yağın depolanmasını bloke etmektedir. 2014 yılındaki bir araştırmada ise 12 hafta boyunca hibiskus tüketen kişilerde beden kitle indeksi, vücut ağırlığı, vücut yağı ve bel kalça oranında düşüş olduğu saptanmıştır.
  6. Bunlarla beraber, hibiskusun abdominal yağlanma, serum serbest yağ asitleri ve obeziteye bağlı karaciğer yağlanmasını azaltmada da olumlu etki yaratacağı gözlenmiştir.

Hibiskus Çayı Nasıl Hazırlanır?

Hibiskus çayı için gereken malzemeler; 1 tatlı kaşığı kurutulmuş hibiskus, 1 su bardağı içme suyu.

Hibiskus çayı yapımı oldukça kolaydır. İlk olarak su kaynatılır. Kaynar suyun içerisine 1 tatlı kaşığı hibiskus eklenir ve demlenmesi için 10 dakika beklenir. Ardından çay süzülerek içilir. Hibiskus çayı mayhoş bir tada sahiptir. Bu yüzden bal, tarçın veya esmer şeker eklenerek de içilebilir.

Hibiskus Çayı Günde Kaç Bardak İçilebilir?

Hibiskus çayı günde en fazla 2 bardak içilmelidir. Hibiskus çayı öğleden önce ve öğleden sonra olacak şekilde içilir. Hibiskus çayı 10 gün boyunca içildikten sonra mutlaka 3 ay ara verilmelidir. 10 günden fazla tüketilmesi halinde faydalarından çok zararları ortaya çıkabilir. Üç ayda bir kez 10 günlük tekrar yapılmalıdır.

Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Hibiskus çayı aç mı tok mu içilir sorusu da çok merak edilmektedir. Hibiskus çayı daha önce söylediğimiz gibi öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere 2 kere tüketilmelidir. Aç veya tok karnına tüketilebilir.

Hibiskus Çayının Zararları Nelerdir?

Her şeyde olduğu gibi hibiskus çayının fazlası da sağlık açısından zararlıdır. Hibiskus çayı aşırı tüketildiğinde kan basıncını düşürür. Özellikle düşük tansiyonu olan kişiler de bu durum baygınlığa neden olabilir. Aşırı tüketilen hibiskus çayı bazı kişilerde halüsinasyon görmeye yol açabilir.

Hibiskus Çayı Kimlere Önerilmez?

Her bitki gibi hibiskusun da birçok yararı vardır. Fakat her zaman dikkat etmeniz gereken nokta; özel durumlar ve kullanım dozlarıdır. Tansiyon hastaları, tiroit hastaları, gebe ve emziren annelerin özellikle tüketmemelerini öneriyorum. Gereğinden fazla veya yanlış zamanlarda tüketilen hibiskus, beklenmeyen olumsuz sonuçların oluşmasına sebep olabilir, bu yüzden diyetisyeninize danışarak tüketiniz.

Yazar:

Dyt. Melisa Karataş

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır?
  2. Regl ağrılarına iyi gelen çaylar
  3. Biberiye çayı nasıl yapılır?
  4. Papatya çayının faydaları nelerdir?
  5. Ada çayının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif