Herkes Akdeniz Diyeti Yapabilir Mi?
Akdeniz diyeti, herkes için uygun mu? Diyetisyen Gülçin Işık, besin çeşitliliği içeren Akdeniz diyetinin özelliklerini ve kimler için uygun olduğunu sizler için anlattı.

Akdeniz diyeti; faydası kanıtlanmış, geleneksel yaşam alışkanlıklarını da içeren sağlıklı bir beslenme şeklidir. Çok katı kurallara sahip değildir.

Akdeniz diyeti genel anlamda;

  1. Tam tahıllar,
  2. Sebzeler,
  3. Meyveler,
  4. Baklagiller,
  5. Deniz ürünleri,
  6. Hindi, tavuk eti,
  7. Yumurta,
  8. Süt ve süt ürünleri,
  9. Zeytin ve zeytinyağı,
  10. Kuruyemişleri içermektedir.

Bu diyetin en önemli özelliği besin çeşitliliğinin olmasıdır. Yukarıdaki tüm besin türlerinin günlük beslenmede planlamasını hedef alır. Kırmızı etin haftada 1-2 kez tüketilmesini, balığın beslenmede daha fazla yer tutmasını önerir. Bu nedenle hem protein içeriği açısından yeterli ve dengelidir, hem de kolesterol ve karaciğer yağlanması açısından daha kontrollü olmayı sağlar.

Akdeniz Diyeti Sağlıklı Olan Tüm Bireyler İçin Uygundur

Akdeniz diyeti sağlıklı olan tüm bireyler için uygundur diyebiliriz. Ancak, özellikle tip 2 diyabet, obezite, kalp-damar rahatsızlıkları olanların faydalanacağını söylenebilir. Bu diyetle beraber mevcut bu rahatsızlıklarında gerileme görmeleri mümkündür. Dünya Sağlık Örgütü; Akdeniz diyetinin kronik rahatsızlıkların önlenmesi için etkili bir yaşam planı olduğunu bildirmiştir.

Akdeniz Diyetinin Özellikleri Nelerdir?

  1. Akdeniz diyeti; posa alımına çok önem verir. Sebze ve meyvelerin içeriği fazla, zeytinyağı ve yağlı tohumlarla yağ içeriği besleyici, beyaz et ile ise protein yönünden doyurucudur.
  2. Kırmızı etin kısıtlı olmasına rağmen; tavuk, hindi, balık etinin yanı sıra, peynir, yoğurt, süt gibi süt ürünleri ve yumurta ile zenginleşmiş bir beslenme biçimidir.
  3. Sebzelerde ise tazelik ön plandadır. Olabildiğince az işlenerek tüketilmesi gerekir.
  4. Atıştırmalıklar olarak taze ya da kuru meyveler, kuruyemişler, yoğurt gibi ürünler tercih edilir.
  5. Et ürünleri küçük porsiyonlarda olmasına rağmen sebze içeriği büyük porsiyonlarla karşılanabilir.
  6. Baklagiller haftada 3-4 kez tercih edilebilir.
  7. Temel içecek kaynağı sudur. Bunun yanında çay, kahve, bitki çayları, maden suları tercih edilebilir. Ancak bunlar kremasız, aromasız, şekersiz olmalıdır.

Yenilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

  1. Rafine yağlar,
  2. Beyaz un kullanılmış her türlü hamur işleri,
  3. Kızartmalar,
  4. Şarküteri ürünler,
  5. İşlenmiş tüm yiyecekler,
  6. Şekerli içecekler, yiyecekler,
  7. Fast food,
  8. Tatlandırıcı içeren besinler,
  9. Hazır paketli her türlü ürünler,
  10. Kuyruk yağı, iç yağı, tereyağ.

Bu diyet aynı zamanda hareketli bir yaşamı destekler. Kişinin aktif bir egzersiz programı olmasını önerir.

Diyet bir yaşam biçimi olduğundan herhangi bir süre kısıtlamasına ihtiyaç duymaz. Ömür boyu uygulanabilir.

Yazar:

Dyt. Gülçin Işık

instagram.com/isik_gulcin

Şunlara da göz atın;

  1. Akdeniz diyeti nasıl yapılır?
  2. Salatalık diyeti nasıl yapılır?
  3. Primal diyet nedir?
  4. Düşük tansiyon diyeti nasıl yapılır?
  5. Pegan diyeti nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Diyet Listeleri

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı
25 Aralık 2024 Masterchef: 4. Ceketi Kim Kazandı?