Basur hastalığının günümüzde sıklıkla görülen bir problem haline geldiğini belirten Diyetisyen Gülçin Işık, basur hastalığına faydalı ve zararlı olan gıdaları sizler için anlattı.
Basur özellikle yetişkinlerde görülen ve neredeyse toplumun dörtte birinde görülen bir hastalıktır. Varislere benzer şekilde makat çevresinde rektumun alt kısmında şişmiş damarlarla karakterize oluşmuş rahatsızlığa basur (hemoroid) denilir. Tedavisinde mutlaka doktora başvurulması gerekir ve yaşam tarzı değişikliği sayesinde bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmak ya da etkilerini olabildiğince azaltmak mümkündür.
Bu durum; kronik kabızlık, tuvalette uzun süre oturma, dışkılama sırasında zorlama ile ilişkilidir. Bunların hepsi damarların büyümesine sebep olur. Özellikle kabızlık basurun şiddetinin büyümesine sebep olacağından kişinin mutlaka buna uygun olarak hareket etmesi gerekir.
Yulaf, kivi, brüksel lahanası, chia, tatlı patates, brokoli, armut, havuç, karnabahar, nektarin, böğürtlen, muz, turp, kereviz, çilek, ahududu, fındık, badem, ceviz, ıspanak, yaban mersini vb. lif içeriği yüksek besinler tüketilmelidir. Günlük 2-3 porsiyon kadar meyve, mümkünse her yemekte salata yenilmelidir. Yoğurt, kefir, kombucha, kimchi gibi fermente ürünlerin tüketimi artırılmalıdır. Kabızlıkta en çok atlanan hatalardan bir tanesi yeterli miktarda içilmeyen sudur. Kişinin ihtiyacına göre hesaplayabilmesi için kg x 30 ml kadar su tüketmesi gerekir. Ortalama ağırlığa sahip bir kişinin 2 litre su tüketmesi gerekir dememizin sebebi budur. Ayrıca çay, kahve gibi içecekler suyun yerine geçmez. Ayrıca alkol kullanımını kısıtlamak fayda sağlayacaktır. Günlük en az 30 dakikalık yürüyüş yapılması sağlıklı dışkılamanın en önemli yardımcılarından bir tanesidir. Özellikle evden çalışma/online çalışma sistemleri hareketsiz yaşamı daha çok artırdığından kişinin basur şikayeti olması halinde mutlaka günlük yürüyüş yapması gerekir. Buna rağmen kabızlık şikayeti devam ediyorsa, vitamin mineral eksiklikleri (magnezyum, kalsiyum dengesizlikleri vb.), östrojen baskınlığı, yüksek kalsiyum/düşük potasyum içeriği, kronik stres gibi durumlarda kabızlığı artırarak basur oluşumunu neden olur. Bunların mutlaka tespit edilip tedavi protokollerinin uygulanması gerekir. Yukarıdaki gıdalara dikkat ettiğiniz takdirde şikayetlerinizin azalması muhtemel olacaktır. Yazar: Dyt. Gülçin Işık Şunlara da göz atın;Hemoroidi Tetikleyen Besinler Nelerdir?