Hellim peyniri, Kıbrıs kökenli bir peynirdir. Sık dokulu, sarımsı beyaz renge sahip olan bu peynir, taze bir şekilde tüketilir. Genellikle tavada veya ızgarada kızartıldıktan sonra yenir. Kıbrıs Cumhuriyeti için önemli bir ihraç kalemidir. Hellim peynirinde, keçi sütü, tuz ve nane bulunur. İçerisinde kullanılan süt, bazen koyun veya inek sütü de olabilir. Ancak keçi ve koyun sütünden yapılan peynirler daha dayanıklıdır. 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. İnek sütünden yapılan hellim peyniri ise birkaç ay içinde bozulur ve lezzeti daha düşüktür. İşte, hellim peyniri ile yapabileceğiniz 10 farklı tarif:
Hellim, bonfile ve domates ile hazırlanan bu yemek, özellikle davet sofralarında çok ilgi görür. Pişirildikten sonra üzeri zahterli sos ile zenginleştirilir. Cherry domates, beyaz peynir ve hellim peyniri ile hazırlanan bu yemek, hafifliği ile sofraların favorisidir. Üzeri fesleğen ve taze biber ile süslenebilir. Küp küp doğranmış hellim peyniri, kavurma ve kuzu kulağı ile hazırlanan bu yemek, özellikle çayın yanına çok yakışır. Hazırlaması 40, pişirmesi ise yaklaşık 20 dakikadır. Çay saatlerinde sunabileceğiniz ay böreği, nohut, tahin, kabak, patlıcan ve hellim peyniri ile doldurulur. Üzeri ise kabak çekirdeği ile zenginleştirilir. Yalnızca 4 malzemeden oluşan bu sandviç, okula veya işe giderken afiyetle tüketilebilir. İsteğe göre içindeki malzemeleri zenginleştirebilir, mevsim yeşillikleri ile geliştirebilirsiniz. Gözleme hamuru ile hazırlanan hellim böreği, isteğe göre sacda veya yapışmaz tavada pişirilebilir. Hellim peynirine ek olarak soğan ve maydanoz gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. İsmini görünümünden alan tırtıl poğaça, peynir ile doldurulur ve üzerine susam serpiştirilir. Fırında pişirildikten sonra oda sıcaklığında dinlendirilir ve servis edilir. Kırmızı, yeşil ve sarı biber ile hazırlanan bu tarif, ana yemeklerin yanında sunulur. Közlenen biberler, taze kekik serpiştirilerek servis edilir. Kuzu etiyle hazırlanan külbastı, Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan yemeklerden biridir. Biberiye, hellim peyniri ve baharatlarla zenginleştirilir. Hellim peynirini yalnızca yemeklerde değil, salatalarda da kullanabilirsiniz. Bezelye, yaban mersini ve nane yapraklarıyla hazırlanan bu salata, diyet listeleri için de uygundur. Şunlara da göz atın;