Hellim Peyniri Nedir?
Hellim peyniri nedir? Hellim peynirinin faydaları nelerdir? Nasıl muhafaza edilirr? İşte, hellim peyniri hakkında merak edilenler:

Hellim, tipik olarak keçi, koyun veya inek sütünden yapılan yarı sert bir peynirdir. Keskin tadı ve sert, çiğnenebilir dokusu ile bilinir. Kıbrıs'ın meşhur peynir yüzlerce yıldır sevilen bir peynirdir ve son zamanlarda popülaritesi yükselmiştir. Diğer birçok peynir çeşidinden daha yüksek bir erime noktasına sahip olduğu için, şeklini kaybetmeden fırınlanabilir, ızgara yapılabilir veya kızartılabilir. Bu nedenle, tipik olarak pişmiş olarak servis edilir, bu da kendine özgü tuzlu tadını arttırır ve dışını biraz gevrek yapar. Kendi başına veya taze meyve, domates, kızarmış susam tohumu veya bal gibi diğer malzemelerle birlikte servis edebilirsiniz. Bu yazıda sizlere hellim peyniri hakkında bilmeniz gerekenleri anlattık. İşte, hellim peyniri hakkında merak edilenler:

Hellim Peynirinin Besin Değerleri

Hellim'in besin profili, onu nasıl hazırladığınıza bağlı olarak biraz değişebilse de, her porsiyon iyi miktarda protein ve kalsiyum sağlar. 30 gramlık bir porsiyon hellim peyniri aşağıdaki değerleri içerir;

  1. Kalori: 110
  2. Karbonhidrat: 0 gram
  3. Protein: 7 gram
  4. Yağ: 9 gram
  5. Kalsiyum: Günlük Değerin %25'i
  6. Sodyum: Günlük Değerin %15'i

Özellikle kalsiyum, kas fonksiyonu, sinir iletimi, kemik sağlığı ve hormon salgılanmasında önemli bir rol oynar. Bu arada protein, uygun büyüme ve gelişmeyi destekler ve kas büyümesini, bağışıklık fonksiyonunu ve kilo yönetimini destekler. Peyniri kızartırsanız veya yağda pişirirseniz, her porsiyonun yağ ve kalori içeriğinin artabileceğini unutmayın.


Hellim Peynirinin Faydaları

Hellim çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir.

  1. Protein Açısından Zengin

Hellim harika bir protein kaynağıdır ve 30 gram da 7 gram protein içerir. Protein, hormon üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve doku onarımı dahil olmak üzere sağlığınızın birçok yönü için gereklidir. Diyetinizde yeterince protein aldığınızda, egzersiz yapmak kas büyümesini ve gücünü artırabilir. Protein ayrıca kilo verme sırasında yağsız vücut kütlesini korumanıza yardımcı olabilir.


  1. Kemik Sağlığını Destekler

Diğer süt ürünleri gibi Hellim de kemik sağlığı için önemli olan bir mikro besin olan kalsiyum bakımından yüksektir. Kalsiyum, kemiklerinize güç ve yapı kazandırır. Aslında, vücudunuzdaki kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerinizde ve dişlerinizde depolanır. Araştırmalar, daha fazla kalsiyum almanın kemik yoğunluğunu artırabileceğini ve özellikle D vitamini ile birleştirilirse kemik kırılma riskini azaltabileceğini gösteriyor.


  1. Şeker Hastalığına Karşı Koruyabilir

Bazı araştırmalar, Hellim gibi süt ürünleri tüketmenin tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur. Yapılan çalışmaların incelemesi, düzenli süt tüketimini azaltılmış göbek yağı ve vücut ağırlığı ile ilişkilendirdi. İnceleme ayrıca, süt ürünlerinin insülin duyarlılığını iyileştirdiğini ve bunun da vücudun kan şekeri seviyelerini düzenleme yeteneğini artırabileceğini kaydetti. Hellimdeki protein ve yağ, midenizin boşalmasını yavaşlatabilir ve bu da yemeklerden sonra kan şekeri seviyenizi dengelemenize yardımcı olabilir.

Potansiyel Dezavantajlar

Hellim, sodyumda nispeten yüksektir ve her porsiyonda 350 mg içerir. Referans olarak, Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yetişkinlerin günde 2.000 mg'dan az almasını önermektedir. Sağlık uzmanları genellikle yüksek tansiyonu olan kişilerin sağlıklı tansiyon düzeylerini yükseltmek için tuz alımını azaltmalarını önerir. Ayrıca, bazı insanlar tuzun etkilerine karşı daha duyarlı olabilir. Bu bireylerde yüksek miktarda alım, su tutma ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir. Ham hellim orta derecede kalori içerirken, genellikle kızartılmış veya yağda kaplanmış olarak tüketilir. Bu, kalori içeriğini önemli ölçüde artırabilir ve potansiyel olarak kilo alımına katkıda bulunabilir. Aynı zamanda, yüksek miktarlarda tüketildiğinde artan LDL (kötü) kolesterol seviyelerine katkıda bulunabilecek bir yağ türü olan doymuş yağda da yüksektir. Bu nedenle, dengeli bir diyetin yanı sıra ılımlı bir şekilde Hellim'in tadını çıkarmak önemlidir.


Hellim Nasıl Saklanır?

Açılmamış hellim buzdolabında 1 yıla kadar dayanabilir. Açtıktan sonra hava geçirmez bir kapta tuzlu suda saklayın veya parşömen kağıdına veya mumlu kağıda sarın. Buzdolabında saklayın. Hellim ayrıca hava geçirmez bir kapta saklanabilir ve 6 aya kadar dondurulabilir. Kullanmaya hazır olduğunuzda, tariflerinize eklemeden önce bir gece buzdolabında çözdürün.


Şunlara da göz atın;

  1. Hellim peynirli tarifler
  2. Edam peyniri nedir?
  3. Brie peyniri nedir?
  4. Burrata peyniri nedir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Baby Shower İçin 12 İkramlık Tarif
Krem Şantili Tarifler: Mutlaka Denemeniz Gereken 15 Nefis Tarif
Yılbaşı Ağacı Nasıl Süslenir? 8 Adımda Süper Dekor
Havuçlu Kekinize Lezzet Katacak 10 Malzeme
Ayva Tatlısı Yaparken Bilmeniz Gereken 7 Püf Noktası
Yumurtasız Kahvaltı Tarifleri: Birbirinden Lezzetli 10 Tarif