A vitamini deposu olarak bilinen havuç, genellikle kek ve salata yapımında kullanılır. Göz sağlığına iyi gelen havuç, vücuda enerji vererek kaybolan mineralleri yerine koyar. Antioksidan bakımından zengindir, cilt sağlığını korur. Kansızlığa karşı da etkilidir. Havuç, sade bir şekilde tüketilebileceği gibi yemeklerin içinde de kullanılır. Özellikle sebze yemeklerinde sık sık yer verilir. Peki, havuçla yapılan yemekler nelerdir? Havucun faydalarından bahsettiğimize göre, şimdi onu nasıl kullanmamız gerektiğini anlatıyoruz. İşte, evde kolayca hazırlayabileceğiniz 16 farklı havuçlu tarif:
Havuçla yapılan yemeklere, leziz bir çorba ile başlıyoruz. Havuç, süt ve un ile hazırlanan bu çorba, kış aylarında tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı vücudu korur. Havuç denildiğinde ilk akla gelen tariflerden biri de havuçlu cevizli kektir. Hafifliği ve lezzeti ile çok sevilen bu kek, ceviz, tarçın ve krema ile tatlandırılır. Çay saatlerinde ikram edebileceğiniz tarifler arıyorsanız, havuçlu tart tam size göre. Zencefil, krema, muskat cevizi ve pudra şekeri ile hazırlanan havuçlu tartı, portakal rendesi ile tatlandırabilirsiniz. 30 dakikada hazırlanan havuç mezesi, yoğurtla birlikte sunulur. Özellikle yılbaşı menülerinin vazgeçilmezi olan havuç mezesini, et yemekleriyle birlikte servis edebilirsiniz. Havucu, sade bir şekilde sunmak isteyenleri böyle alalım. Baharatlı sosla hazırlanan zeytinyağlı havuç dilimlerini, sebze ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz. Üstelik porsiyonu yalnızca 50 kalori. Bisküvi, havuç ve şeker ile hazırlanan havuçlu toplar kolayca hazırlanan tatlıların başında gelir. Top şekline getirilen havuçlu karışım, hindistan cevizine batırıldıktan sonra servis edilir. Yüksek miktarda C vitamini içeren portakallı havuç reçeli, kahvaltı sofralarının favorisi olacak. Dilerseniz, şeftali, böğürtlen ve ceviz ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Meze olarak sunulan havuç taratoru, bu kez sushi yapımında kullandık ve ortaya nefis sonuç çıktı. Farklı tatlar keşfetmek isteyenler için havuç taratorlu karidesli sushi tarifini öneriyoruz. Havuç ve pilavı hiç birlikte denediniz mi? Hem doyurucu, hem de lezzetli bir yemek olan havuçlu pilavı, tavuk tariflerinin yanında sunabilirsiniz. Yukarıda havuçlu tartın tatlı versiyonunu sizlerle paylaşmıştık. Bu kez havuç, kabak ve kaşar peyniri ile tuzlu tart yapıyoruz. 50 dakikada hazırlanan havuçlu kabaklı tart, hem görünümü, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak. Sebzeli köfte sevenleri böyle alalım. Havuç, un ve baharatlarla hazırlanan köfteleri, yağda kızarttıktan sonra servis edebilirsiniz. Lezzetini arttırmak için yanına söğüş salata malzemeleri de ekleyebilirsiniz. Düşük kalorili salata yapmak istiyorsanız, havuç salatasını mutlaka defterinize ekleyin. Brokoli, karnabahar ve soya filizi ile tatlandırılan havuç salatası, diyet ve vejetaryen menülerine uygundur. Yemeklerin yanında meze olarak sunulan havuç kızartması, 'havuç tarator' olarak da bilinir. Rendelenen havuçlar kızartıldıktan sonra yoğurt, maydanoz ve sarımsak ile birlikte servis edilir. Petibör bisküvi ile hazırlanan mozaik pastayı havuçlu versiyonu ile sizlerin beğenisine sunuyoruz. Hafifliği ile çok beğenilen havuçlu mozaik pastayı, buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Özel günlerde sunabileceğiniz kolay pasta tarifleri arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Krema, havuç, tarçın ve labne peyniri ile hazırlanan bu pastayı, mevsimin en taze meyveleri ile süsleyebilirsiniz. Okurumuzdan gelen havuçlu tarçınlı kek, 15 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanır. Bol malzemeli kek harcı hazırlandıktan sonra fırında pişirilir ve çayın yanında servis edilir. Şunlara da göz atın;