Havuç Yağı Nasıl Yapılır?
Havuç yağı, pahalı losyonlarda, cilt kremlerinde ve şampuanlarda popüler bir bileşen haline geldi. Havuç yağını evde kendiniz hazırlamaya ne dersiniz? İşte, evde havuç yağı nasıl yapılır:

Havuç yağı, pahalı losyonlarda, cilt kremlerinde ve şampuanlarda popüler bir bileşen haline geldi. Evde kendi doğal güzellik ürünlerinizi yaratmak için işe bir parça havuç yağı yaparak başlayın. Rendelenmiş havuçları yavaş bir tencerede yağla ısıtabilir veya kurutulmuş havuç dilimlerini yağda birkaç hafta bekletebilirsiniz. Havuç katılarını yağdan süzün ve altın havuç yağını kullanmaya hazır olana kadar buzdolabında saklayın.

Havuçtan Yağ Yapımı İçin Malzemeler;

  1. 2 havuç, tercihen organik
  2. Kaplamak için zeytin, hindistan cevizi, ayçiçeği veya susam yağı
  3. 2 ila 4 bardak yapar (480 ila 960 ml)

Havuç Püresinden Yağ Yapmak İçin Malzemeler;

  1. 1 demet havuç (yaklaşık 6 ila 8), tercihen organik
  2. Kaplamak için zeytin, hindistancevizi, ayçiçeği veya susam yağı
  3. Yaklaşık 1/2 bardak (120 ml) yapar

Havuçtan Yağ Nasıl Yapılır?

  1. Havuçları soyup rendeleyin. İki havucu yıkayın ve kabuğunu soymak için bir sebze soyucu kullanın. Kabukları atabilirsiniz. Havuçları ince ince doğramak için rendenin dar kenarlarıyla rendeleyin.
  2. Rendelenmiş havuçları yağ ile yavaş bir tencereye koyun. Boyutu bir ila iki litre (0,9 ila 1,9 litre) arasında olan küçük bir yavaş pişiriciyi çıkarın. Rendelenmiş havuçları yavaş pişiriciye aktarın ve havuçları kaplayacak kadar yağ dökün. Zeytin, hindistancevizi, ayçiçeği veya kavrulmamış susam gibi nötr bir yağ kullanabilirsiniz.
  3. Yağı 24 ila 72 saat düşük sıcaklıkta ısıtın. Yavaş pişiricinin kapağını kapatın ve altını kısın. Yağı havuçlarla 24 ila 72 saat demlenmeye bırakın. Yağ demlendikçe turuncuya dönmeye başlamalıdır.
  4. Yağı tülbentten geçirin. Yavaş pişiriciyi kapatın ve bir süzgecin içine bir parça tülbent koyun. Katıları süzmek için yağı ve havuçları tülbentten yavaşça dökün.
  5. Havuçla aşılanmış yağı saklayın. Yağı temiz bir cam kavanoza aktarın. Üstüne sıkıca oturan bir kapak kapatın ve yağı buzdolabına koyun. Yağı altı ila sekiz ay saklayabilirsiniz.

Havuç Püresinden Yağ Nasıl Yapılır?

  1. Havuçları yıkayıp dilimleyin. Bir demet havuç çıkarın. Altı ila sekiz taze havuç almalısın. Kirleri temizlemek için iyice yıkayın ve yeşil uçları kesin. Keskin bir bıçak kullanarak bunları yaklaşık 3 mm kalınlığında yuvarlak dilimleyin.
  2. Havuç dilimlerini üç dakika haşlayın. Büyük bir kase çıkarın ve buzlu suyla doldurun. Ocağın yanına koyun. Yüksek ateşte kaynatmak için büyük bir su kabı getirin. Havuç dilimlerini ekleyin ve üç dakika kaynatın. Ocağı kapatın ve oluklu bir kaşık kullanarak havuçları doğrudan ocağın yanındaki kasede bulunan buzlu suya atın.
  3. Havuçları bir tepsiye dizin ve fırını açın. Fırını en düşük ayarda (yaklaşık 71 °C) önceden ısıtın. Havuçları boşaltın ve tüm havuç dilimlerini tek kat halinde kenarlı bir fırın tepsisine koyun. Havanın dolaşabilmesi ve kuruyabilmesi için her havuç dilimi arasında boşluk bırakın. Havuçları çıkarın.
  4. Havuçları tamamen kuruyana kadar kurutun. Havuç yaprağını düşük fırına koyun ve 9 ila 12 saat veya kuruyana kadar pişirin. Bir kurutucu kullanıyorsanız, 12 ila 24 saat boyunca 52 °C kurutun.
  5. Kurutulmuş havuçları zeytinyağı ile birlikte bir karıştırıcıya koyun. Kurutulmuş havuçları soğutun ve güçlü bir karıştırıcıya veya mutfak robotuna koyun. Karıştırıcıya havuçları tamamen kaplayacak kadar yağ dökün. 120 ml kadar yağa ihtiyacın olabilir.
  6. Havuçları yağla birlikte ezin. Kapağı blender veya mutfak robotunun üzerine koyun ve karışımı yaklaşık bir dakika boyunca açıp kapatın. Havuçlar kabaca öğütülmeli ve yağ biraz turuncuya
    dönmelidir.
  7. Havuçları ve yağı temiz bir kavanoza dökün. Temiz bir 120 ml cam kavanozdan çıkarın. Havuç ve yağ karışımını kavanoza aktarın ve ağzını sıkıca kapatarak kapatın.
  8. Havuçları ve yağı dört hafta dinlendirin. Havuç kavanozunu ve yağı serin ve kuru bir yere koyun. Yağı kullanmaya başlamadan önce havuçları yağı tatlandırmak için yaklaşık dört hafta bekletin.
  9. Yağı tülbentten geçirin. Küçük, ince gözenekli bir süzgecin içine bir parça tülbent koyun. Süzgeci başka bir küçük cam kavanozun üzerine yerleştirin. Yumuşamış havuç yağını tülbentten yavaşça dökün ve katıları atın. 
  10. Havuç yağını saklayın. Kavanoza sıkıca oturan bir kapak kapatın ve yağı buzdolabında saklayın. Havuç yağını altı ila sekiz ay içinde kullanın.

Şunlara da göz atın;

  1. Karanfil yağı nasıl yapılır?
  2. Badem yağı nasıl yapılır?
  3. Limon yağı nasıl yapılır?
  4. Lavanta yağı nasıl yapılır?
  5. Portakal yağı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!