Harvardlı bir beslenme uzmanı zinde kalmak için yediği 10 yiyeceği paylaşıyor
Dr. Uma Naidoo Harvard Tıp Okulu’nda bir öğretim üyesi. Beslenme üzerine çok satan bir kitabı da bulunuyor. Dr. Naidoo, CNBC için kaleme aldığı bir makalede zinde kalmak ve beyin sağlığı için tükettiği 10 yiyeceği paylaşıyor. İşte Naidoo'ya göre zindelik veren yiyecekler

Naidoo  makalesinde kişisel beslenmesi konusunda da titiz olduğunu vurguluyor ve "İnsanlar bana sık sık beyinlerini beslemek ve her yaşta zinde kalmak için mutfaklarında her zaman neler bulundurmaları gerektiğini soruyor" diyor. Naidoo'ya göre zindelik veren 10 besin şöyle:

Zinde Kalmayı Sağlayan Yiyecekler: 10 Öneri

  1. Yaban mersini, böğürtlen vb... ve fasulye

Naidoo, "Yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve çileklerin hepsi mükemmel meyve seçenekleridir. Uzun süre dayanmadıkları için (buzdolabında bile) kısa sürede tükettiğinizden emin olun. Taze bulamadığınız mevsimlerde ise ilave şeker veya başka katkı maddeleri içermedikleri sürece dondurulmuş meyveler iyidir. Fasulye, baklagiller ve mercimek de sağlıklı ve ucuz besin ve vitamin kaynaklarıdır. Ayrıca hazırlanmaları kolaydır ve garnitür veya meze olabilirler" diyor.

  1. Meyve ve sebzeler için gökkuşağı renkleri

Kırmızı lahanadan başlı hindibaya (RADİCCHİO); yeşil ve sarı dolmalık biberlere kadar, canlı renkli sebzeler beyniniz için faydalı olan besin çeşitliliğini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Aynısı meyveler için de geçerlidir. Elmalar, ananaslar, kiviler ve turunçgiller çok çeşitli renklerde gelir. Sadece üzüm ve mango gibi tatlı meyvelerle aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Hepsinin en önemli rengi yeşildir. Benim favorilerim roka, marul, hindiba...

  1. Antioksidanlar

Bitter çikolata, ilave şeker içermeyen ekstra koyu renkli şeylere bağlı kaldığınız sürece bir antioksidan kaynağıdır. Pek çok vitamin çok önemli antioksidanlardır ve bunları çok çeşitli diyet kaynaklarından alabilirsiniz. Herhangi bir multivitamin takviyesi almayı düşünüyorsanız, önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederim.

  1. Yağsız proteinler ve bitki bazlı proteinler

Kaynağı güvenilir yağsız kümes hayvanları, deniz ürünleri, otlakta yetiştirilmiş yumurtalar ve otla beslenmiş sığır eti, bol miktarda protein ve beyninizin iyi çalışması için ihtiyaç duyduğu temel amino asitleri almanızı sağlamak için iyi seçeneklerdir. Bitki bazlı protein kaynakları için organik tofu, tempeh, fasulye ve mercimek, lezzet için baharatlarla zenginleştirilebilir.

  1. Fındık ve tohumlar

Fındık ve tohumlar, beyninizi keskinleştirmeye yardımcı olacak sağlıklı omega yağlarına ve sıvı yağlara sahiptir. Ayrıca Brezilya fıstığındaki selenyum gibi önemli vitamin ve minerallere de sahiptir. Keten, chia ve kenevir gibi tohumlar da mükemmel seçeneklerdir.

  1. Lif açısından zengin gıdalar ve fermente gıdalar

Lif, bağırsak sağlığınız için önemlidir, kilonuzu dengede tutmanıza yardımcı olabilir. Bazı yüksek lifli yiyecekler arasında enginar göbeği, kinoa, edamame, çilek ve armut bulunur. Kefir, miso (japon yiyeceği) ve kimchee gibi fermente gıdalar da beyniniz ve bağırsağınız için harikadır.

  1. Yağlar

Sağlıksız yağlardan kaçınmak isterken, zeytinyağı, avokado ve yağlı balık gibi kaynaklardan yeterince sağlıklı yağ aldığınızdan emin olun. Sağlıklı yağlarla bile porsiyon boyutunun farkında olun. Tüm yağlar kalori yoğundur.

  1. Omega açısından zengin besinler

Beyni güçlendiren önemli omega-3 yağ asitleri, somon, uskumru ve ton balığı gibi balıklarda bulunur. Chia tohumu, Brüksel lahanası, ceviz ve keten tohumu gibi bitki bazlı besinler de omega-3 açısından zengindir.

  1. Süt

Probiyotik kültürler içeren süt ürünleri, yoğurtlar ve kefir yerseniz, içerdikleri tüm faydalı bakteri ve protein bağırsaklarınız için harikalar yaratabilir. Otla beslenen süt ürünleri de beyniniz için daha iyi seçeneklerdir. (Naidoo bu konuda bazı sağlık durumlarının süt ürünleri tarafından ağırlaştırılabileceğini dikkat çekerek bu nedenle sizi nasıl etkilediğinin farkında olmanızı öneriyor)

  1. Baharatlar

Spesifik olarak zerdeçal, karabiber, safran, pul biber, kekik ve biberiye gibi baharatlar beyin zırhınızın bir parçası olmalıdır.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı