Harvard Doktoru: Bu 8 Yiyecek Sizi Şişkin Hissettiriyor
Şişkinliğe ne sebep olur ve onu nasıl durdurabilirim? Harvard bağırsak doktoru; Bu 8 yiyecek sizi şişkin hissettireceğini ve bunlar yerine ne yemeniz gerektiğini anlatıyor.

Yaklaşık 10 kişiden biri yemek sonrası şişkinlik yaşar, tipik olarak karında gaz veya rahatsız edici dolgunluk hissi şeklinde. Şişkinliği anlamak zordur çünkü pek çok potansiyel faktör vardır. Ancak yaygın bir neden yediklerimizle, özellikle de bağırsaklar tarafından zayıf bir şekilde emilen yiyeceklerle ilgilidir. Yemek yedikten sonra sık sık şişkinlik yaşıyorsanız, mide ağrısını azaltmak için şu yiyeceklerden kaçının:

  1. Tatlandırılmış yiyecek ve içecekler

Yüksek fruktozlu mısır şurubu ile tatlandırılan gıdalar, şişkinliğe sebep olur. Özellikle şeker, paketlenmiş meyve, paketlenmiş unlu mamuller, ketçap benzeri soslar ve hazır meyve suları, tatlandırılmış yiyeceklerdir. Bunun yerine, bütün yiyecekleri ve daha az şekerli içecekleri tercih edin. Karbonasyon şişkinliğe neden olabilir, bu nedenle düz su veya sebze sularını tercih edin.

  1. Fruktoz zengini meyveler

Fruktoza karşı hassasiyetiniz varsa, aşağıdaki meyveleri ölçülü tüketin.

  1. Karpuz
  2. Üzüm
  3. Elma
  4. Greyfurt
  5. Şeftali
  6. Muz
  7. Kuru erik
  8. Kuru üzüm

Bunlar yerine böğürtlen, yaban mersini, ananas, mandalina, çilek gibi meyveler tüketebilirsiniz.

  1. Fruktan içeren sebzeler

Sebzeler bile, özellikle çok fazla fruktan ve galaktan içeriyorsa şişkinliğe neden olabilir. Bu sebzelerin şişkinliğe neden olma olasılığı yüksektir;

  1. Kabak
  2. Kuşkonmaz
  3. Soğan
  4. Pırasa
  5. Enginar
  6. Pancar
  7. Brüksel lahanası
  8. Rezene

Bunlar yerine havuç, avokado, patlıcan, kereviz, karnabahar ve marul gibi daha az şekerli besinleri tercih edebilirsiniz.

  1. Süt ürünleri

Laktoz intoleransı, dünya genelinde oldukça yaygın görülen bir durumdur. Şişkinliği azaltmak için, laktoz içermeyen ürünler tüketilebilir. Sert veya yıllanmış peynirler (parmesan, brie, mozzarella, İsviçre ve keçi peyniri) yumuşak peynirlere göre daha fazla tolere edilir.

  1. Fasulye

Mercimek, bezelye ve birçok fasulye, vücudun parçalamakta zorlandığı bir şeker türü olan rafinoz içerir. Fasulye ayrıca lif açısından da zengindir ve yüksek alım, gaz oluşumunu artırabilir. Siyah fasulye, barbunya ve soya fasulyesi, gaz ve şişkinlik yapar. Bunlar yerine börülce, taze fasulye ve maş fasulyesini tercih edebilirsiniz.

  1. Şeker ikameleri

Sorbitol, mannitol, ksilitol ve eritritol gibi şeker ikameleri, genelde şişkinlik ve gaza neden olur. Stevia ve keşiş meyvesi özü daha sağlıklıdır ve gaz veya şişkinliğe neden olma olasılığı daha düşüktür.

  1. Tahıllar

Glüten içeren gıdalar, glüten intoleransı olan kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Bu durumda, buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Pirinç, kinoa, yulaf ve diğer glütensiz ürünleri tercih edebilirsiniz.

  1. Fermente gıdalar

Fermente gıdalar bağırsak mikrobiyomunuzu güçlendirebilir. Ancak bazıları geçici şişkinlik ve gaza neden olabilir. Daha rahat bir mide için kimchi, kombucha ve lahana turşusu alımınızı sınırlayabilirsiniz.

Şişkinliği Azaltmanın Diğer Yolları

  1. Hava yutmaktan kaçının. Yavaş yiyin ve küçük lokmaları dikkatlice çiğneyin. Yemek yerken arkanıza yaslanmayın ve yemek yerken veya sıvı içerken konuşmaktan kaçının.
  2. Bol miktarda düz su için. Soda ve gazlı içeceklerden uzak durun.
  3. Yemekten 10 ila 15 dakika sonra kısa bir yürüyüşe çıkın. Araştırmalar, bunun, yiyeceklerin mideden ince bağırsaklara geçmesi için geçen süreyi hızlandırmaya yardımcı olduğunu bulmuştur.

Şunlara da göz atın;

  1. B5 vitamini içeren besinler nelerdir?
  2. Sağlam kemikler için süper besinler
  3. Stresli kişiler nasıl beslenmeli?
  4. Depresyona iyi gelen bitki çayları
  5. Şeker oranı düşük olan meyveler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı