Hardal, hardal bitkisinin tohumlarından yapılan popüler bir çeşnidir. Bu bitki Akdeniz bölgesine özgüdür ve brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi besin açısından zengin sebzelerle akrabadır. Hem tohumları hem de yaprakları yenilebilir, bu da onu yemeklerinize çok yönlü bir katkı yapar. Mutfak kullanımlarının yanı sıra, hardalın eski Yunan ve Roma uygarlıklarına kadar uzanan geleneksel tıpta bir ilaç olarak kullanım geçmişi vardır - ve belki de bunun iyi bir nedeni vardır. Modern bilim, hardalı düşük kan şekeri seviyelerinden enfeksiyon ve hastalıklara karşı artan korumaya kadar değişen sağlık yararları ile ilişkilendirmeye başlıyor. Sizler için hardal tüketmek sağlıklı mıdır anlattık. İşte, hardal tüketmek sağlıklı mı:
Hardal bitkilerinin tümü besin açısından zengin olan birkaç düzine çeşidi vardır. Yaprakları önemli miktarda kalsiyum, bakır ve C, A ve K vitaminleri içerirken tohumları özellikle lif, selenyum, magnezyum ve manganez açısından zengindir. Hardal yaprakları çiğ veya pişmiş olarak yenebilir, bu da onları salatalara, çorbalara ve güveçlere çok yönlü bir katkı sağlar. Ispanakla aynı şekilde hazırlanabilirler ancak yemeklerinize daha keskin, turp benzeri bir tat verirler. Hardal tohumları ılık süte batırılabilir, salata soslarına karıştırılabilir, öğütülebilir, sıcak yemeklere serpilebilir veya ıslatılıp hardal ezmesi yapmak için kullanılabilir. Hardal ezmesi, hardalı tüketmenin tartışmasız en popüler yoludur. Bu düşük kalorili çeşni, yemeklerinize bir tutam demir, kalsiyum, selenyum ve fosfor eklemenin basit bir yoludur.
Yararlı antioksidanların kaynağıdır. Hardal, vücudunuzu hasara ve hastalığa karşı korumaya yardımcı olduğu düşünülen antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşiklerini içerir. Örneğin, brokoli, lahana, Brüksel lahanası ve hardal dahil olmak üzere tüm turpgil sebzelerde bulunan bir grup kükürt içeren bileşik olan harika bir glukosinolat kaynağıdır. Glukosinolatlar, bitkinin yaprakları veya tohumları çiğneme veya kesme yoluyla hasar gördüğünde aktive olur ve hastalığa karşı korunmak için vücudunuzun antioksidan savunmasını uyardığına inanılır. Hardal bitkisi yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıklara karşı geleneksel bir çare olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda, hardalın önerilen faydalarından bazılarını destekleyen bilimsel kanıtlar ortaya çıkmıştır: Umut verici olmasına rağmen, bu faydaları destekleyen çalışmaların sayısı hala azdır. Ayrıca, çoğu, hardal özleri kullanılarak hücrelerde veya hayvanlarda gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, hardal tohumu, yaprağı veya ezmesini tüketmenin benzer etkiler gösterip göstermeyeceği açık değildir. Güçlü sonuçlara varılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Hardal tohumu, yaprağı veya ezmesi yemek, özellikle ortalama bir kişinin diyetinde tipik olarak bulunan miktarlarda tüketildiğinde, çoğu insan için genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, tipik olarak hardal özlerinde bulunanlar gibi büyük miktarlarda tüketmek karın ağrısı, ishal ve bağırsak iltihabına neden olabilir. Ayrıca, hardal tohumu içeren bir Çin tıbbı yamasını doğrudan cildine uyguladıktan sonra bir kadının kontakt dermatit geliştirdiğine dair bir rapor var. Son olarak, pişmemiş hardal tohumları ve yaprakları önemli miktarda guatrojen içerir. Bunlar, metabolizmanızı düzenlemekten sorumlu bez olan tiroidinizin normal işlevine müdahale edebilen bileşiklerdir. Bunun normal tiroid fonksiyonu olan kişilerde bir soruna neden olması pek olası değildir. Bununla birlikte, tiroid fonksiyon bozukluğu olanlar, yemeden önce hardal tohumlarını ve yapraklarını ıslatmak, kaynatmak veya pişirmek isteyebilir veya genel olarak alımlarını sınırlandırabilir. Şunlara da göz atın;Antioksidan Kaynağıdır
Bazı Hastalıklara Karşı Koruma Sağlayabilir
Olası Yan Etkiler