Hardal Tüketmek Sağlıklı Mı?
Hardal, hardal bitkisinin tohumlarından yapılan popüler bir çeşnidir. Sizler için hardal tüketmek sağlıklı mıdır anlattık. İşte, hardal tüketmek sağlıklı mı:

Hardal, hardal bitkisinin tohumlarından yapılan popüler bir çeşnidir. Bu bitki Akdeniz bölgesine özgüdür ve brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi besin açısından zengin sebzelerle akrabadır. Hem tohumları hem de yaprakları yenilebilir, bu da onu yemeklerinize çok yönlü bir katkı yapar. Mutfak kullanımlarının yanı sıra, hardalın eski Yunan ve Roma uygarlıklarına kadar uzanan geleneksel tıpta bir ilaç olarak kullanım geçmişi vardır - ve belki de bunun iyi bir nedeni vardır. Modern bilim, hardalı düşük kan şekeri seviyelerinden enfeksiyon ve hastalıklara karşı artan korumaya kadar değişen sağlık yararları ile ilişkilendirmeye başlıyor. Sizler için hardal tüketmek sağlıklı mıdır anlattık. İşte, hardal tüketmek sağlıklı mı:

Hardal Bir Besin Kaynağıdır

Hardal bitkilerinin tümü besin açısından zengin olan birkaç düzine çeşidi vardır. Yaprakları önemli miktarda kalsiyum, bakır ve C, A ve K vitaminleri içerirken tohumları özellikle lif, selenyum, magnezyum ve manganez açısından zengindir. Hardal yaprakları çiğ veya pişmiş olarak yenebilir, bu da onları salatalara, çorbalara ve güveçlere çok yönlü bir katkı sağlar. Ispanakla aynı şekilde hazırlanabilirler ancak yemeklerinize daha keskin, turp benzeri bir tat verirler. Hardal tohumları ılık süte batırılabilir, salata soslarına karıştırılabilir, öğütülebilir, sıcak yemeklere serpilebilir veya ıslatılıp hardal ezmesi yapmak için kullanılabilir. Hardal ezmesi, hardalı tüketmenin tartışmasız en popüler yoludur. Bu düşük kalorili çeşni, yemeklerinize bir tutam demir, kalsiyum, selenyum ve fosfor eklemenin basit bir yoludur.


Antioksidan Kaynağıdır

Yararlı antioksidanların kaynağıdır. Hardal, vücudunuzu hasara ve hastalığa karşı korumaya yardımcı olduğu düşünülen antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşiklerini içerir. Örneğin, brokoli, lahana, Brüksel lahanası ve hardal dahil olmak üzere tüm turpgil sebzelerde bulunan bir grup kükürt içeren bileşik olan harika bir glukosinolat kaynağıdır.

Glukosinolatlar, bitkinin yaprakları veya tohumları çiğneme veya kesme yoluyla hasar gördüğünde aktive olur ve hastalığa karşı korunmak için vücudunuzun antioksidan savunmasını uyardığına inanılır.


Bazı Hastalıklara Karşı Koruma Sağlayabilir

Hardal bitkisi yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıklara karşı geleneksel bir çare olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda, hardalın önerilen faydalarından bazılarını destekleyen bilimsel kanıtlar ortaya çıkmıştır:

  1. Belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir: Test tüpü ve hayvan araştırmaları, hardaldaki glukosinolatların kanser hücrelerini öldürmeye veya yayılmalarını önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
  2. Kan şekeri düzeylerini düşürebilir: Küçük bir insan çalışması, kan şekerini düşüren ilacı hardal yeşili kaynatma ile birlikte almanın, tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini tek başına ilaçtan daha etkili bir şekilde düşürebileceğini düşündürmektedir.
  3. Sedef hastalığına karşı koruyabilir: Hayvan çalışmaları, hardal tohumları açısından zengin bir diyetin iltihaplanmayı azaltmaya ve sedef hastalığının neden olduğu lezyonların iyileşmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
  4. Kontakt dermatit semptomlarını azaltabilir: Hayvan araştırmaları, hardal tohumlarının iyileşmeyi hızlandırabileceğini ve cildin bir alerjenle temas ettikten sonra kaşıntılı bir döküntü geliştirdiği bir durum olan kontakt dermatit semptomlarını azaltabileceğini düşündürmektedir.
  5. Enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilir: Hardal tohumlarındaki antioksidanlar, E. coli, B. subtilis ve S. aureus dahil olmak üzere bakteri ve mantarlara karşı bir miktar koruma sağlayabilir. Ancak bazı çalışmalarda koruyucu etkisi olmadığı bildirilmektedir.

Umut verici olmasına rağmen, bu faydaları destekleyen çalışmaların sayısı hala azdır. Ayrıca, çoğu, hardal özleri kullanılarak hücrelerde veya hayvanlarda gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, hardal tohumu, yaprağı veya ezmesini tüketmenin benzer etkiler gösterip göstermeyeceği açık değildir. Güçlü sonuçlara varılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Olası Yan Etkiler

Hardal tohumu, yaprağı veya ezmesi yemek, özellikle ortalama bir kişinin diyetinde tipik olarak bulunan miktarlarda tüketildiğinde, çoğu insan için genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, tipik olarak hardal özlerinde bulunanlar gibi büyük miktarlarda tüketmek karın ağrısı, ishal ve bağırsak iltihabına neden olabilir. Ayrıca, hardal tohumu içeren bir Çin tıbbı yamasını doğrudan cildine uyguladıktan sonra bir kadının kontakt dermatit geliştirdiğine dair bir rapor var.

Son olarak, pişmemiş hardal tohumları ve yaprakları önemli miktarda guatrojen içerir. Bunlar, metabolizmanızı düzenlemekten sorumlu bez olan tiroidinizin normal işlevine müdahale edebilen bileşiklerdir. Bunun normal tiroid fonksiyonu olan kişilerde bir soruna neden olması pek olası değildir. Bununla birlikte, tiroid fonksiyon bozukluğu olanlar, yemeden önce hardal tohumlarını ve yapraklarını ıslatmak, kaynatmak veya pişirmek isteyebilir veya genel olarak alımlarını sınırlandırabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Hardallı tarifler
  2. Hardal yeşillikleri nasıl yetişir?
  3. Hardal nedir?
  4. Hardal yağının faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!