Hangi Çay En Uzun Süre Taze Kalır?
Uzun bir kış boyunca çay içtikten sonra, neyin bahar temizliğine ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz? Çay dolabınız. İşte, uzun süre taze kalan çay çeşitleri:

Uzun bir kış boyunca çay içtikten sonra, neyin bahar temizliğine ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz? Çay dolabınız. Çayların türlerinin ve tatlarının sadece güneşli şeftali ve ekşi ebegümeci gibi daha çılgın buzlu ilkbahar ve yaz muadilleriyle değiştirilmesi gerekmiyor, aynı zamanda kendinizi hangi çayların lezzet ve tazelik açısından en iyi dönemini geçtiğini merak ederken bulabilirsiniz. Peki, neyi atacağınıza ve neyi tutacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?

Doğru saklandığı takdirde, kurutulmuş çay birkaç yıl tazeliğini korur. Çay, zamanla lezzetinin ve besinlerinin bir kısmını kaybetse de, gerçekten son kullanma tarihi geçmez. En azından ondan hastalanmanız anlamında değil. Ancak bazı çay türleri, ya yapıları gereği ya da işlenme biçimleri tazeliğini diğerlerinden daha uzun süre koruyacaktır.

İster gevşek yapraklı bir çay uzmanı olun, ister sadece ruh halinize göre çay rafınızı iyi stoklayın, hangi çay türünün en uzun süre taze kaldığını bilmek, tüm çay içenlerin demlenmesi için yararlı bir bilgidir. Çay koleksiyonunuzdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olur, ancak aynı zamanda aşırı kalabalık bir çay rafı ve küçük bir kutulu çay duvarı veya gevşek yapraklı teneke kutularla karşılaştığınızda ayıklama sürecinde size yardımcı olabilir.

Siyah Çay, Yeşil Çay ve Oksidasyon

Tüm yaprak çaylar aynı bitkiden gelir: Camellia sinensis adı verilen yaprak dökmeyen bir çalı. Yapraklar toplandıktan sonra, siyah, yeşil veya beyaz çay olup olmayacağını belirleyen oksidasyon sürecidir (veya açık havaya maruz kalma). Bu, enzimler açığa çıktıkça, oksidasyon ısıtma yoluyla durdurulana kadar rengi koyulaştıkça ve aroması derinleştikçe sürecin her adımında devam eder.
Oksidasyon ayrıca belirli bir çayın ömrünü de belirler- ne kadar oksitlenirse, bir çay o kadar uzun süre tazeliğini zirvede tutar. Bunun nedeni, oksidasyon sürecinin çayın bileşimini dengeleyerek onu bozulmaya daha az duyarlı hale getirmesidir. En çok oksitlenen siyah çay, en uzun ömürlü olanıdır (fermente kuzeni pu'er çayı dışında). Spektrumun diğer ucunda daha hafif çaylar var. Göreceli renk eksiklikleri, fazla oksidasyona uğramadıklarının bir kanıtıdır. Ve bu nedenle en kısa süre taze kalırlar; garip bir şans eseri, sarı ve beyaz çay yeşilden daha uzun raf ömrüne sahiptir.

Bitki Çayları

Bazı tanımlara göre, bitki çayı uygun bir çay olarak kabul edilmiyor, ancak bu, insanları yüzyıllardır demlemekten alıkoymadı. Otlar, çiçekler ve kuru meyvelerden oluşan bitki çayı, bozulmaya
başlamadan önce yaklaşık 1 ila 2 yıl dayanabilir. Kutular genellikle bir tarihle damgalanır, ancak bu bir son kullanma tarihi değil, "en iyi" tarihtir. Bununla birlikte, bitki çayları, kurutulmuş meyveler gibi nemi emmeye eğilimli bileşenler içerebileceğinden, normal çaydan çok daha fazla küflenmeye karşı hassastırlar. Bu nedenle, onları uygun şekilde saklamak, güvenliğiniz kadar uzun ömürlü olmaları için de çok önemlidir. Dolabın arkasında bulduğunuz çarkıfelek meyvesi ebegümeci çayı hakkında biraz emin değilseniz, önce küf olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun. Her tür çay için pratik bir kural olarak, her zaman duyularınıza güvenin. Çayın tadı bozuksa veya tatsızsa, muhtemelen onu atma zamanı gelmiştir.

Fermente Çay

Pu'er çayı, Çin'in Yunnan eyaletinde yetişen çok daha büyük ve daha yaşlı yapraklardan yapılmasıyla diğer tüm çay çeşitlerinden farklı olarak kendi sınıfındadır. Bu çayı benzersiz kılan şey, bu seyreltilmiş yaprakların bira, yoğurt ve lahana turşusuna benzer bir fermantasyon sürecinden geçmesidir. Genellikle oksidasyonla birleştirilen ancak ondan farklı olan fermantasyon, kaliteli bir şarap yetiştirmekten farklı olarak, çayın uzun bir süre boyunca mikrobiyal parçalanma yoluyla yaşlanmasını içerir. Bu, önce pu'er'i buharda pişirerek ve ardından yaşlandırmak için sıkıştırılmış kek benzeri bir diskte saklayarak elde edilir. Pu'er, kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi için saklama sırasında neme ihtiyaç duyması ve bunun sonucunda lezzetinin derinliği ile sonuçlanması bakımından bir kural kırıcıdır. Art of Tea'ye göre, bazı pu'er'ler en yüksek tazeliklerini elli yıl kadar korurlar. Peki bu, pu'er'i siyah çayın galibi yapar mı? Sanırım öğrenmek için bir tat testi yapmanız gerekecek. Ama önce, o çay dolabını temizlemeyi bitirsen iyi olur.

Şunlara da göz atın;

  1. Türkiye'de çay yetiştiriciliği nasıl yapılır?
  2. Günde ne kadar yeşil çay içmelisiniz?
  3. Depresyona iyi gelen bitki çayları
  4. Adet söktürücü bitki çayları
  5. Siyah çayın faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!