Hangi Besinler Vücuttaki İltihaplanmayı Engeller?
Vücuttaki iltihaplanma neden olur? Vücuttaki iltihaplanmayı engelleyen anti-inflamatuar gıdalar nelerdir? İşte, Diyetisyen Pınar Demirkaya'dan vücuttaki iltihaplanmaya iyi geldiği düşünülen anti-inflamatuar besinler:

Anti-inflamatuar bir diyet uygulamak, vücuttaki iltihaplanma ile savaşmak için çare olarak tanıtılır. Genellikle iltihabın her zaman kötü olduğu düşünülür. Enflamasyon, hoş olmayan yan etkilere sahip olsa da, bağışıklık sistemimizin verdiği sağlıklı bir tepkidir. Virüsler, bakteriler ve alerjenler vücuda girdiğinde ya da bir yaralanma meydana geldiğinde, bağışıklık sistemimizdeki hücreler harekete geçer. Vücudu rahatsız edici alerjenden kurtarmak için hapşırabilir veya öksürebiliriz. Kesik ve yaralanma durumlarında ise, bu hassas bölgeye karşı nazik olmamız gerektiğini gösteren ağrı ve şişlikleri hissederiz. Yaralanma bölgesindeki kan hızla akarak kızarıklık ve sıcaklık oluşturabilir. Bunlar, bağışıklığımızın hasarlı dokuyu tamir ettiğinin ve istilacı bakterilerle savaştığının bir işaretidir. İyileşme gerçekleştikçe, iltihaplanma da yavaş yavaş azalır.

İltihaplanma Neden Olur?

  1. Enflamasyonun uzaması ise zararlı bir durumdur ve sağlıklı hücrelere zarar vermeye başlayarak proinflamatuar bir durum oluşturur. Diğer bir sorun ise, vücudun bağışıklık sisteminin sürekli hücrelere saldırmasına neden olan genetik sapmalardan kaynaklanır. 
  2. Bu durum bazen, Crohn hastalığı, tip 1 diyabet, romatoid artrit, multipl skleroz, lupus, fibromiyalji gibi otoimmün bozukluklar sebebiyle ortaya çıkar. 
  3. Yüksek stres, egzersiz eksikliği, kalori açısından zengin diyetlerden kaynaklanan sağlıksız yaşam tarzı, metaflamasyon gibi durumlar da, tüm vücutta kronik düşük seviyelerde iltihaplanmayı tetikleyebilir. Bu tip düşük dereceli inflamasyon genellikle belirgin semptomlar üretmez, ancak zamanla metaflamasyon kardiyovasküler hastalık, alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve bazı kanserlere sebep olabilir.

İnflamatuar durumlar için genelde anti-inflamatuar diyetler teşvik edilir. Enflamatuar sürece müdahale ettiğine inanılan bazı gıdalar olduğu düşünülse de, kesinliğine dair bir araştırma yoktur. Tek bir anti-inflamatuar diyeti yoktur. Bu diyetler genelde çeşitli meyve, sebze, doymamış yağ, minimum düzeyde rafine tam tahıllar, kahve, çay, baharatlar ve yağlı balıklar yemeyi vurgular. Akdeniz diyeti ve DASH diyeti, birçok anti-inflamatuar besini içeren popüler diyetlerdir.

Beslenmenize Ekleyebileceğiniz Anti-İnflamatuar Gıdalar

  1. Meyveler
  2. Sebzeler
  3. Tekli doymuş yağlar (Avokado yağı, zeytinyağı, fındık yağı, tohumlar)
  4. Yüksek lifli kepekli tahıllar
  5. Çoklu doymamış omega 3 yağları (Keten tohumu, chia tohumu, ceviz, somon, ringa balığı, sardalye, uskumru)
  6. Çay
  7. Kahve
  8. En az %70 oranında kakao içeren bitter çikolata
  9. Otlar ve baharatlar (Zerdeçal, zencefil vb.)

Yazar:

Dyt. Pınar Demirkaya

instagram.com/pinardemirkayapd

Şunlara da göz atın;

  1. Anti-inflamatuar besinler
  2. Antioksidan besinler
  3. Yaşlanma karşıtı besinler
  4. Serotonin içeren besinler
  5. Vitamin açısından zengin besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Tavuklu Salata Tarifleri: 10 Değişik Tavuklu Salata Tarifi
Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı