Hangi Balık Nerede Yaşar, Nerede Avlanır?
Hangi balık nerede bulunur? Hamsi, levrek, istavrit gibi balıklar hangi denizlerde görülür? Balıklar nerede avlanır? İşte, balık çeşitleri ve yaşadığı yerler:

Balık, suda yaşayan, solungaçları ile solunum yapan canlılara verilen genel addır. Binlerce farklı çeşidi olan balıklar, farklı özelliklere sahiptir. Bazı balıklar kış aylarında avlanırken, bazılarının avlanma mevsimi ilkbahar veya sonbahar aylarıdır. Ayrıca balıkların yaşadığı sular da değişiklik gösterir. Temel olarak tatlı su ve tuzlu su balıkları olarak ikiye ayrılır. Ülkemizde bulunan Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi, bu coğrafyanın balık bakımından ne kadar zengin olduğu gösterir. Peki, hangi balıklar, hangi denizlerde yaşar? İşte, balıklar ve yaşam alanları:

Hangi Balık, Hangi Denizde Yaşar?

  1. Hamsi: Karadeniz bölgesiyle özdeşleşen hamsi, Batı Karadeniz'e ek olarak Marmara, Akdeniz ve Azov Denizi'nde yaşamaktadır. En büyük hamsiler Batı Karadeniz'de görülür. Doğu Karadeniz'deki hamsiler ise Ekim ayının ikinci haftasında avlanmaya başlar. Kasım ayı ortalarında hamsi balıkları Trakya sahillerine ve Marmara Denizi'ne göç eder.
  2. İstavrit: Göçebe bir balık türü olan istavrit, mevsimlere göre Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de dolaşır. Sürü olarak yaşadıkları için, bu balıkların avlanması çok kolaydır. İstavrit avlama sezonu Eylül ayında açılsa da, en lezzetli olduğu aylar Ekim ve Kasım ayıdır.


  1. Levrek: Soğuk ve ılık suları seven levrekler, kıyı suları, sahiller ve akarsuların denize döküldüğü yerlerde yaşar. Ülkemizde en çok Akdeniz, Karadeniz ve Marmara'da görülür. Levrek yakalamak için günün en uygun zaman dilimi, sabahın ilk saatleridir. Levrek balığı Şubat-Nisan ayları arasında bolca bulunur.
  2. Palamut: Ilık ve sıcak denizleri seven palamut balığı, hem açıkta, hem de kıyı bölgelerde yaşar. Palamut avı için en elverişli yerler, İstanbul ve Çanakkale boğazıdır. Ekim ayında avlanan palamutlar, Marmara'da güney sahilleri boyunca ilerler ve genelde Tekirdağ sahillerinde yakalanır.
  3. Uskumru: Kuzey Denizi, Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de yaşayan uskumrular, denizin 200 metre derinliklerinde görülür. Göç faaliyetleri azaldığı için, yakalanması zor balıklardan biridir. Günümüzde en çok Çanakkale Boğazı'nın Ege'ye bağlanan açık sahil sularında ve Saroz'da avlanır. Uskumrunun en lezzetli olduğu aylar, Kasım-Ocak ayları arasıdır. 
  4. Lüfer: Göçmen bir balık türü olan lüfer, dünyada tüm sıcak ve ılıman denizlerde bulunur. Kış aylarında Ege'de, yaz aylarında ise Karadeniz'de yaşar. Marmara sularında da dolaşır. Kasım ve Aralık ayları, lüfer balığının en lezzetli olduğu aylardır. 


  1. Mezgit: Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaygın olarak rastlanır. Kış aylarında Karadeniz'in akıntılarıyla birlikte Marmara Denizi'ne doğru göç ederler. Mezgit balığı hemen hemen tüm aylarda görülse de, en lezzetli olduğu zaman Mart ayıdır.
  2. Sardalya: Ege ve Marmara'da yerli olarak yaşayan ve göç etmeyen sardalya, sürüler halinde yaşar. Bu balıklar yaz aylarında kıyılara yaklaşırken, kış aylarında derin sulara çekilir. Sardalyanın iri boylarına en çok Akdeniz'de rastlanır. Haziran ve Temmuz ayları, en lezzetli olduğu zamanlardır.
  3. Kalkan: Çoğunlukla Karadeniz'de görülen kalkan balığı, nadiren Marmara ve Ege'de görülebilir. Dip balığı olduğu için, 20-25 metre derinlikte, kumlu ve çamurlu yüzeylerde yaşar. Şubat ve Mayıs ayları arasında avlanır.
  4. Çinekop: Ilıman deniz ve okyanuslarda yaşayan çinekop, Karadeniz ve Ege'de yaşar. Üreme işlemini ise Marmara Denizi'nde yapar. Eylül ayının sonunda Karadeniz'de yumurtlayan balıklar, İstanbul Boğazı'ndan çıkmaya başlar. Temmuz ve Ağustos aylarında çok lezzetlidir. 
  5. Çipura: Tüm Akdeniz'de rastlanan çipura, dünyada Kanarya Adaları, İngiltere kıyıları, Verde Burnu ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında görülür. Ekim ve Kasım ayları, av mevsimi olarak bilinir.
  6. Somon: Irmak, nehir ve bazı soğuk denizleri seven somon balığı, Finlandiya, İsveç ve Norveç'te yaşar. Ülkemizde ise Karadeniz'de görülmektedir.
  7. Tekir: Genel yaşam alanı Atlantik okyanusu olan tekir balığı, Akdeniz ve Karadeniz'de de görülür. Ekim ve Aralık ayları arasında bolca bulunur.
  8. İskorpit: Taşlık, kayalık ve mağaralık yerlerde yaşayan iskorpit, yerli balık türlerinden biridir. Kışın derin sulara çekilen bu balıklar, ilkbahar aylarından itibaren kıyı sularında görülür. Bütün denizlerimizde avlanabilen iskorpit balığının en lezzetli olduğu zaman, Ağustos ve Eylül aylarıdır.


  1. Mercan: Mercan balığı derinliği 250 metre olan deniz ve göllerde yaşar. Ege, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde görülür. Tekneyle avlanmak istendiğinizde, kayalık ve taşlık diplerine bakılması gerekir. Mayıs ayında çok lezzetlidir.
  2. Torik: Marmara ve Karadeniz'de sıklıkla görülür. Kasım ayında tüketilmesi önerilir.
  3. Barbun: Ege ve Akdeniz'de yaşayan barbun balığı, sıcak ve ılık denizleri sever. Kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu deniz diplerinde görülür. Nisan ve Mayıs ayı, avlanma sezonudur. 
  4. Karagöz: Taşlık, yosunluk ve midyesi bol olan yerlerde sürüler halinde yaşayan karagöz balığı, ülkemizde çoğunlukla Marmara ve Ege gibi ılıman denizlerde görülür. Ağustos ayında avlanır.


  1. Kolyoz balığı: Ege, Akdeniz ve Marmara'da görülen kolyoz balığı, sürekli göçebe bir halde yaşar. Nisan ve Ekim ayları arasında avlanırlar. Sıcak su akıntılarıyla birlikte Antalya Körfezine gelir ve sürüler halinde görülür.
  2. Kaya balığı: Kaya balığı mercan kayalıkları, deniz çayırları ve gelgit havuzları dahil olmak üzere sığ denizlerde yaşar. Ege Denizi'nde sık sık görülür.
  3. Dil balığı: Ege ve Akdeniz kıyılarında bolca bulunan dil balığının en lezzetli olduğu zamanlar, Kasım ve Şubat aylarıdır. Suyun diplerinde görülürler.


Şunlara da göz atın;

  1. Hangi balık hangi mevsimde yenir?
  2. Balık nasıl marine edilir?
  3. Balık pişirme yöntemleri
  4. Balığın yanına ne gider?
  5. Taze balık nasıl seçilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Bursa Kahvaltı Mekanları: En İyi 19 Mekan
Beyoğlu Mekanları: Beyoğlu'nda Mutlaka Gitmeniz Gereken 12 Mekan
Dünyada En Çok Tüketilen 10 Yiyecek Açıklandı
Ispanak Çiğ Yenir Mi?
Hazır Künefe Nasıl Pişirilir?
Sirke Küf ve Mantarı Öldürür Mü?