Kokuları ile insanı mest eden baharatların yemeklerde rastgele kullanılması pişirdiğiniz gıdaları lezzetsiz bir hale getirebilir. Bu nedenle hepsinin mutfakta bir yeri bulunuyor. İşte, hangi baharat hangi yemekte kullanılır, püf noktaları nelerdir?
İngiliz mutfağının ünlü şefi Rosemary Shrager yeni kitabında hangi baharatların hangi yemeklerde kullanılması gerektiğini yazdı. İşte baharatlar ve kullanılacak gıdalar:
Nane: Soslar, konserveler, bazı tatlılar, fasülye, tavuk, kuzu eti
Maydanoz: Yumurta (omlet,menemen), patates, fasülye, midye ve diğer kabuklu deniz ürünleri.-, balık, tavuk, kuzu eti, biftek ve bazı çorbalar
Biberiye: Patates, kabak yemekleri ya da diğer sebzeler, dolma, tavuk, kuzu, biftek
Adaçayı: Sebze, makarna, gnocchi (patates, un ve yumurta ile hazırlanan bir İtalyan yemeği), dolma, biftek sosu
Kekik: Kabak yemeği, bezelye, salatalar, tavuk, hindi, kuzu ve diğer etler, yumurta, güveç yemekleri,
Tarhun otu: Yumurta (omlet, menemen), sebze, salata, fasülye, balık, tavuk
Baharatlar Nasıl Muhafaza Edilmeli?
Öncelikle baharatları paketlerinden çıkartıp başka bir kaba boşaltırken mutlaka üzerine tarih atın. Baharatların ortalama kullanım süresi bir yıldır. Bu sayede tarihlerini kontrol edebilirsiniz.
Baharatları serin, güneş görmeyen ve ağzı kapanan kavanozlarda saklayabilirsiniz.
Kullanacağınız kapları mutlaka sterilize edin ve kurutun.
Baharat kaplarını ısı kaynaklarına yakın yerlerden (doğalgaz, ocak, fırın) uzak tutun. Bu sayede nemlenmesini önleyebilirsiniz.
Taze otları muhafaza etmek için öncelikle iyice ayıklayın. Ardından yıkayıp kurutarak buzdolabı poşetlerine koyabilir ve buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Son olarak baharatların koku ve renklerini dönemsel olarak kontrol edin.