Hamur Nasıl Daha Hızlı Mayalanır?
Poğaça ya da ekmek gibi mayalı ürünler yapmak istiyorsanız ve hızla mayalansın istiyorsanız sizlere hamur nasıl hızlı mayalanır anlattık. İşte, hamur nasıl daha hızlı mayalanır:

Poğaça ya da ekmek gibi mayalı ürünler yapmak istiyorsanız ve hızla mayalansın istiyorsanız sizlere hamur nasıl hızlı mayalanır anlattık. İşte, hamur nasıl daha hızlı mayalanır:

Ekmek pişirmeden önce hamurun kabarmasına izin vermelisiniz. Hamurun kabarmasını beklemek saatler alabilir ve bazen ekmeğinizi fırına götürmek için acele edersiniz. Neyse ki, hamuru mikrodalgaya koymak veya nemli bir bezle örtmek gibi hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olmak için deneyebileceğiniz birkaç numara var. Mayalanma sürecini hızlandırmak için ısı ve nem kullanarak, uzun süre beklemeden taze pişmiş ekmeğinizin tadını çıkarabilirsiniz. Sizlere hamur nasıl hızlı mayalanır anlattık. İşte, hamur nasıl daha hızlı mayalanır:


Hamurun Fırında Mayalanması

  1. Fırınınızı en düşük sıcaklık ayarında iki dakika önceden ısıtın. Zamanı kaçırmamak için bir zamanlayıcı ayarlayın. Fırın ön ısıtma yaparken ocakta kaynatmak için bir tencere su getirmeye başlayın. İki dakika dolduktan sonra fırını kapatın.
  2. Fırına dayanıklı bir cam kaseyi kaynar suyla doldurun. Orta ila büyük boy bir kase kullanın. Kaseyi, su hattı kenarın yaklaşık 2,5 ila 5 cm altında olacak şekilde doldurun.
  3. Kaynar su dolu kaseyi ocağa koyun ve kapıyı kapatın. Hamuru hazırlarken su dolu kaseyi fırında bekletin. Fırından ve su dolu kaseden gelen sıcaklık, hamurun kabarması için sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır.
  4. Hamuru fırına dayanıklı bir tepsiye alıp fırına verin. Fırın kapağını kapatın.
  5. Hamuru iki katına çıkana kadar fırında bırakın. 15 dakika sonra hamurun hazır olup olmadığını kontrol edin. Değilse fırında biraz daha kabarsın ve 15 dakika sonra tekrar kontrol edin.

Nemli Havlu Kullanmak

  1. Fırınınızı, ekmeği pişireceğiniz sıcaklığa önceden ısıtın. Genellikle ekmek yaklaşık 180 ila 260 °C’de pişirilir. Belirli ısıtma talimatları için ekmeği yapmak için kullandığınız tarife bakın.
  2. Bir mutfak havlusunu nemli olana kadar biraz ılık su altında durulayın. Havlunun tamamının ıslanmasını istiyorsun ama ıslanmamasını istiyorsun. Havludan çok su damlıyorsa, lavabonun üzerinde sıkın.
  3. Nemli havluyu hamurun üzerine serin. Hamurun tamamı havlu ile örtülmelidir. Havluyu, kenarları hamuru kabarttığınız kasenin veya tepsinin kenarından sarkacak şekilde gerin. Nemli havludan gelen nem, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olur.
  4. Kapalı hamuru önceden ısıtılmış fırının yakınına yerleştirin, ancak üstüne değil. Fırının hemen yanındaki bazı temizlenmiş tezgah alanı çalışacaktır. Fırından gelen ısı mayalanma sürecini hızlandıracaktır.
  5. Hamur iki katına çıkana kadar kabarmaya bırakın. 30 dakika sonra hamurun kabarıp kabarmadığını kontrol edin. Eğer iki katına çıkmadıysa, hamurun üzerini tekrar nemli havluyla örtün ve 10-15 dakika sonra tekrar kontrol edin.

Hamuru Mikrodalgada Yükseltmek

  1. Mikrodalgaya dayanıklı bir bardağı 1 bardak suyla doldurun. Kullandığınız bardağın mikrodalga fırınınıza sığacak kadar küçük olduğundan emin olun.
  2. Bir bardak suyu iki dakika yüksekte mikrodalgaya koyun. İki dakika sonra mikrodalgayı açın ve hamur kasesine yer açmak için su bardağını mikrodalganın kenarına alın. Bardağı sıcak olması durumunda hareket ettirmek için fırın eldiveni veya bulaşık bezi kullanın.
  3. Pişireceğiniz hamuru bir kaba alın. Mikrodalganıza sığacak kadar küçük bir kap kullanın. Kase mikrodalga için güvenli değilse endişelenmeyin - mikrodalga oradayken çalışmaz.
  4. Hamur kasesini mikrodalgaya koyun ve kapıyı kapatın. Bir bardak suyu hamurla birlikte mikrodalgada bırakın. Bir bardak su ve mikrodalgadan gelen ısı, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olacak sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır. Mikrodalgayı açmayın.
  5. Hamurun yaklaşık 30 ila 45 dakika yükselmesine izin verin. 30 dakika sonra hamurun bitip bitmediğini kontrol edin. Boyutu iki katına çıktığında yükselmenin bittiğini anlayacaksınız. Mayalanma bitmediyse, hamuru mikrodalgada 15 dakika daha bırakın.
  6. Hamur tamamen kabarmazsa suyu tekrar ısıtın. 45 dakika sonra hamur hala iki katına çıkmadıysa, mikrodalgadan çıkarın. Bir bardak suyu iki dakika yüksekte tekrar ısıtın ve ardından hamur kasesini tekrar mikrodalgaya koyun. Hamuru 10 ila 15 dakika daha kabarmaya devam edin.

Hızlı Yükselen Maya Kullanmak

  1. Hızlı yükselen maya paketleri alın. Hızlı yükselen maya, daha hızlı etkinleşmesini sağlayan daha küçük granüller halinde gelir. Daha hızlı maya aktivasyonu, ekmeğin daha hızlı kabarmasını sağlar. Yerel bakkalınızda hızlı yükselen maya paketlerini bulun. "Hazır maya" veya "hızlı kabaran maya" olarak etiketlenmiş olabilirler.
  2. Bir paket hızlı kabaran mayayı kuru hamur malzemeleriyle karıştırın. Hızlı yükselen maya, normal maya gibi suda çözülmeye ihtiyaç duymaz. Hamuru yapmak için kullandığınız un ve diğer malzemelerle karıştırın. Kaç tane maya paketi gerektirdiğini görmek için kullandığınız tarifi kontrol edin.
  3. İlk kabarmayı atlayın ve yoğurduktan sonra hamura şekil verin. Kullandığınız tarif iki artış gerektiriyorsa, yalnızca ikincisini yapın. Hamur, hızlı kabaran maya ile yapıldığında yalnızca bir kez kabarmaya ihtiyaç duyar. İlk yükselişi atlamak, toplam yükselme sürenizi yarı yarıya azaltacaktır.
  4. Pişirmeden önce hamurun bir kez yükselmesine izin verin. Hamuru daha hızlı kabarması için ılık ve nemli bir yere koyun. Çoğunluğu su ve undan oluşan yağsız hamurların süt ürünleri, yumurta, tuz ve yağ içeren hamurlardan daha hızlı kabaracağını unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Hamur nasıl yoğurulur?
  2. Hamur nasıl yapılır?
  3. Hamur mayalarken yaplan hatalar
  4. Mayalı hamur nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Tatlı Bir Miras: Kestane Şekerinin Efsanevi Lezzet Yolculuğu
Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden