Hamilelikten Sonra Nasıl Kilo Verilir? 12 Etkili Çözüm
Hamilelik kiloları nasıl geri verilir? Bebek ağırlığı nedir? Doğumdan hemen sonra kilo nasıl verilir? İşte, hamilelikten sonra kilo vermek için uygulayabileceğiniz 12 etkili çözüm:

Hamilelik döneminde alınan kilolar, kadınların en çok zorlandığı konulardan biridir. Bebekten sonra sağlıklı bir kilo ulaşmak, normale göre daha zor olabilir. Yeni doğmuş bir bebeğe bakmak, yeni bir rutin oluşturmak ve doğumdan sonra iyileşmek stresli olabilir. Ancak gelecekte tekrar hamile kalmayı düşünüyorsanız, doğumdan sonra sağlıkla kilonuza dönmeniz gerekir. Doğum sonrasında sağlıklı bir kiloya ulaşmak için uygulayabileceğiniz bazı etkili yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz. 


Bebek Ağırlığı Nedir?

Düşük kilolu, fazla kilolu ve birden fazla bebek taşıyan hamileler için önerilen kilo alımları farklıdır. Hamilelikte kilo alımı şunlardan oluşur;

  1. Bebek
  2. Kan
  3. Amniyotik sıvı
  4. Plasenta
  5. Meme dokusu
  6. Rahim büyümesi
  7. Ekstra yağ depoları

Çok fazla yağ alımı, kilo artışına neden olur. Bu durum genelde 'bebek ağırlığı' olarak adlandırılır.


Hamilelikten Sonra Nasıl Kilo Verilir?

  1. Gerçekçi olun: Hamilelikten sonra kilo vermek zaman alır. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, kadınların %75'i doğumdan 1 yıl sonra hamilelik öncesine göre daha kiloluydu. Hamilelikte aldığınız kiloya bağlı olarak, önünüzdeki 1-2 yıl içinde ortalama 4,5 kilo kaybetmeyi beklemek daha gerçekçi olacaktır.
  2. Bebeğinizi emzirin: Emzirmek, bebeğin büyümesi ve gelişmesi için ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içerir. Bebeğin bağışıklığını destekleyerek hastalıklara karşı korur. Araştırmalar, emzirmenin kilo kaybını destekleyeceğini göstermektedir. Ancak ilk 3 ayda hiç kilo vermeyebilir, hatta biraz alabilirsiniz. Bunun nedeni artan kalori ihtiyacı ve fiziksel aktivitenin azalmasıdır.
  3. Kalori alımını izleyin: Aldığınız kalorileri sürekli izlemek mümkün olmayabilir. Ancak mobil uygulamalardan yararlanarak günlük kalorinizi takip edebilirsiniz.
  4. Yüksek lifli gıdalar tüketin: Lif oranı yüksek olan besinler, kilo kaybına yardımcı olur. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, lifli gıdaların sindirimi yavaşlatarak açlık hormonu seviyelerini azalttığı ve daha uzun süre tok tuttuğu bulunmuştur.
  5. Sağlıklı proteinlerle beslenin: Diyetinize protein eklemek metabolizmayı hızlandırır ve iştahı azaltır. Sağlıklı protein kaynakları; Yağsız et, yumurta, düşük cıvalı balıklar, tohumlar ve baklagilleri içerir.
  6. Sağlıklı atıştırmalıklar: Sağlıklı atıştırmalıkları elinizin altında tutarak, ruh haliniz bozulduğunda daha sağlıklı beslenebilirsiniz. Bu süreçte tatlılara yönelmek yerine, kuruyemiş, kuru meyve, granola, dil peyniri, baharatlı çerez gibi besinleri tüketmek kilo vermenize yardımcı olabilir.
  7. İlave şeker ve karbonhidrat içeren besinlerden kaçının. Bu besinler diyabet, kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir.
  8. İşlenmiş gıdalar; Paketlenmiş gıdalar, unlu mamuller, şeker, hazır yiyecekler, işlenmiş peynirler ve şekerli tahıllar, vücut üzerinde bağımlılık yapar. Bu gıdalar hem sağlıksız, hem de kalori alımına yol açar.
  9. Alkolden kaçının: Kilo verme söz konusu olduğunda, alkol ekstra kalori sağlar. Alkol, karın bölgesinde daha fazla yağın depolanmasına neden olur. Ve bu hem kendi sağlığınız, hem de bebeğin sağlığı için ciddi tehlikeler doğurabilir.
  10. Hareket edin: Gün içinde hareketli olmak, kilo kaybını hızlandırabilir. Yürüme, koşma, bisiklete binme, aralıklı antrenman gibi egzersizler kalori yakmanıza yardımcı olur.
  11. Direnç antrenmanlarını deneyin: Ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, kilo vermeye ve kas kütlenizi korumaya yardımcı olur. Bebekli bir anne için buna vakit ayırmak zor olsa da, mobil uygulamalardan yardım alabilirsiniz.
  12. Su için: Yeterli miktarda su içmek, 240 kalori tasarruf etmenizi sağlar. İçme suyu tokluk hissini artırırken metabolizmanızı da uyarır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  2. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler
  3. Hamile kalmaya çalışırken uzak durulması gereken besinler
  4. Hamileliğin beyne olan etkileri
  5. Anne sütünü artıran besinler

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!