Hamilelikte Yumurta Nasıl Yenir?
Hamilelikte yumurta yenir mi, günde kaç tane yumurta yenmeli? Dyt. Gökhan Çelik, hamilelikte yumurta tüketimi hakkında tüm merak edilenleri cevapladı.

Gebelik döneminde yüksek miktarda ihtiyaç duyulan protein, kolin, riboflavin ve folik asit gibi besin ögelerinden zengin olan yumurta; hem anne sağlığını desteklemede hem de anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesinde, bağışıklık sistemin güçlenmesinde, sağlıklı beyin oluşumunda oldukça önemlidir.

Hamilelikte Yumurta Yenir Mi?

Orta boy bir yumurta, neredeyse anne sütüne eş değer kalitede yaklaşık 6 gram protein içerir. Yumurta proteini, anne karnındaki bebeğin yeni hücreler oluşturması, bu sayede büyüyüp gelişebilmesi için en etkili besinlerden biridir.

Ancak özellikle gebelerde yumurta tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çünkü yumurtada ‘Salmonella’ adı verilen ve insanlarda enfeksiyon oluşturan bir bakteri türü bulunur. Enfeksiyon genelde anneyi etkilese de nadir durumlarda amniyon sıvısında da enfeksiyon oluşabilir ve bebeğe zarar verebilir. Neyse ki yumurta iyi pişirildiğinde bu bakteriler ölür ve bu sayede insan sağlığı açısından risk oluşturmaz. Salmonella bakterisi, yalnızca az pişmiş veya çiğ yumurta tüketildiğinde zarar verir. Özellikle bağışıklık sisteminde karmaşık etkilerin yaşandığı gebelik döneminde az pişmiş ve kayısı kıvamındaki yumurtalar, çiğ yumurta eklenerek kıvamlaştırılmış soslar tüketilmemelidir. Kabuğu kırılmış yumurtalar da salmonella açısından risklidir. Yumurtaların kabuğu yıkamadan pişirilmelidir, çünkü yıkandığında kabuktaki bakterilerin yumurtanın içine geçme ihtimali artar.

Sonuç olarak gebelerin yumurtayı tam pişmiş halde tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur. Yumurtanın tam pişmesi için 8 dakikalık bir kaynatma süresi yeterlidir. Kabuğu kırılmış, az pişmiş yumurtalar ve çiğ yumurta içeren yiyecekler anne adayları tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

Hamilelikte Günde Kaç Tane Yumurta Yenir?

Yumurtanın beyazı albümin proteini; sarısı ise protein,  kolesterol, yağda çözünen vitaminler, esansiyel yağ asitleri ve göz sağlığını destekleyen önemli bileşenler içerir. Eskiden yumurtanın sarısındaki yüksek kolesterol miktarından dolayı günde bir adetten fazla tüketilmemesi gerektiği söylendiyse de artık günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar yumurtanın kolesterolü yükseltmede ciddi etkisinin olmadığını kanıtladı. Bu yüzden sağlıklı kişilerde ve gebelerde günde 2-3 adet bütün yumurta güvenle tüketilebilir. Yumurtanın beyazı saf protein içerdiğinden ve kolesterol içermediğinden dolayı daha yüksek miktarlarda tüketilebilir. Ancak ikiden fazla yumurta tüketmek bazı kişilerde alerjik reaksiyona yol açabileceğinden dolayı dikkatli olunmalıdır. Kalp-damar ve böbrek hastaları, alerjisi olan kişiler ise yumurta tüketimi konusunda mutlaka uzman görüşü almalıdır.

En Faydalı Yumurta Pişirme Yöntemi Nedir?

En faydalı yumurta pişirme yöntemi, yumurtayı 8-10 dakika boyunca suda haşlamaktır. Poşe yumurta da besin değerinin korunduğu sağlıklı bir seçenektir ancak yumurta tam pişmediği için salmonella riski yüksektir. Yağda pişirilen yumurta ise kalori miktarını yükseltmesi ve yağın ısıyla birlikte zararlı etkiler oluşturmasından dolayı sık tercih edilmemelidir. 

Yazar:

Dyt. Gökhan Çelik

instagram.com/dytgokhancelik

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte yer fıstığı yenir mi?
  2. Hamilelikte ayva yenir mi?
  3. Hamilelikte mantar yenir mi?
  4. Hamilelikte bal yenir mi?
  5. Hamilelikte midye yenir mi?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler