Hamilelikte Renkli Beslenmenin Önemi
Hamilelikte renkli beslenme neden önemli? Renkli beslenmede hangi besinler var? İşte, Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak'dan hamilelikte renkli beslenmeye dair öneriler:

Gebelik döneminde yeterli miktarda vitamin ve mineral tüketimi hem annenin sağlığı hem de bebeğin büyüme ve gelişimi için oldukça önemlidir. Peki, ne yiyelim ne içelim derseniz; gün içerisinde renkli beslenin böylece gerekli vitamin ve mineral çeşitliliğini sağlamış olacaksınız. Nedir bu renkli beslenmek derseniz de; bitkiler renklerini içerdikleri fitokimyasallardan alır. Fitokimyasallar ise bitkilerde doğal olarak bulunan biyolojik olarak aktif kimyasal bileşiklerdir ve sağlığımızı koruyucu ve geliştirici etki göstermektedir. Beslenmenizde renk çeşitliliği sağladığınızda her biri farklı etkiye sahip bu fitokimyasallardan en iyi şekilde yararlanmış olacaksınız. 

Hamilelikte Renklere Göre Beslenme

  1. Preeklemsinin rengi: KIRMIZI

Meksika fasulyesi, kırmızı elma, vişne, kiraz, kırmızı biber, domates, çilek, karpuz, nar, kırmızı soğan gibi kırmızı renkli besinlerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan likopen annenin bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve hamilelikte karşılaşılan ciddi sorunlardan biri olan preeklempsi riskini önemli ölçüde azaltıyor.

  1. Oksidatif Stresi Azaltan Renk: MOR

Gebelikte metabolik gereksinimler ve dokuların oksijenlenmesindeki yükselmeye bağlı olarak zararlı serbest oksijen radikalleri artıyor. Patlıcan, mürdüm eriği, böğürtlen, incir, üzüm, lahana, karadut gibi mor renkli besinlerde bulunan ve güçlü bir antioksidan olan antosiyanin serbest oksijen radikellerini etkisiz hale getirerek anne ve bebeği zararlı etkilerden koruyor.

  1. Göz Sağlığına Destek: SARI ve TURUNCU

Mandalina, havuç, malta eriği, portakal, limon, kayısı, şeftali gibi sarı ve turuncu renkli besinlerde bulunan karotenoidler bebeğin göz gelişimini destekler, bebeğin vücudunu hücresel hasarlara karşı korur ve yüksek C vitamini içeriğiyle de preeklemsi riskini azaltır.

  1. Anemi ve Kabızlığa Karşı: YEŞİLİ

Ispanak, salatalık, maydanoz, misket limonu, kabak, kuşkonmaz, yeşillikler, avokado, kivi, yeşil elma, bezelye gibi yeşil renkli besinler yüksek lif içeriği sayesinde gebelikte sık rastlanan bir sorun olan kabızlıktan anneyi korur ve yüksek C vitamini içeriğiyle de alınan demirin emilimini arttırarak yine gebelikte sık rastlanan bir sorun olan anemiden anneyi korumaya yardımcı olur.

  1. Enfeksiyona Karşı: BEYAZ

Karnabahar, turp, sarımsak, soğan, mantar, lahana gibi beyaz renkli besinlerde bulunan antoksantin anneyi enfeksiyonlardan korur.

Yazar:

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak

instagram.com/uzmdytaslihankucuk

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte kereviz yenir mi?
  2. Hamilelikte kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler
  3. Gebelikte şeker yükleme testi
  4. Hamilelikte kabızlık neden olur?
  5. Hamilelikte ne yenir?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif