Hamilelikte Ne Yenir: Uzmandan Beslenme Önerileri
Hamilelikte ciğer yenir mi, kokoreç zararlı mı? Hamilelikte hangi balıklar tercih edilir? İşte, Dyt. Asım Batuhan Fidan'dan hamilelikte yenmesi gereken ve sakıncalı olan besinler:

Hamilelik, hem anne, hem de bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için, yenilen besinlere çok dikkat edilmesi gerekir. Bu süreçte yemeniz ve yememeniz gerekenler hakkındaki merak ettiğiniz tüm soruları, Dyt. Asım Batuhan Fidan cevapladı. 

  1. Hamilelikte ciğer yemek zararlı mı? Hamileliğin kaçıncı ayına kadar ciğer yenilebilir? Hamilelikte hangi ciğerler tercih edilebilir ve nasıl pişirilmelidir? Ciğer yemenin bebeğe bir zararı dokunur mu?

Hamilelik döneminde ciğer yemek bir sorun teşkil etmez. Ciğer vitaminler yönünden oldukça zengindir. Çok sık olmamakla beraber ayda birkaç kez tüketilebilir. Bu tüketim gebelere ve bebeğe vitaminler yönünden bu süreçte destek sağlayacaktır. Burada en önemli kural pişirmedir. Eğer etler temiz ve düzgün pişirilmezse toksoplazma (parazit) gerçekleşir.


  1. Hamilelikte hangi balıklar yenir, hangi balıkların yenmesi sakıncalıdır? Yüksek cıvalı balıklar bebeğin gelişimine zarar verir mi? Hamilelikte balık kaç günde bir yenmeli? Balıklar nasıl pişirilmeli?

Hamilelikte dip balıkları hariç tüm balıkları haftada en az 2 kez tüketmek oldukça sağlıklıdır. Balıklar Omega 3 ve fosfor açısından oldukça zengin kaynaklara sahiplerdir. Bu sebeple bebek ve anneye destek olurlar. Bu süreç içerisinde dip balıkları tüketilir ise ağır metallere maruz kaldıkları ve içerisinde plasenta yoluyla anneden bebeğe geçiş olur. Kızartma hariç tüm formlarda tüketmek uygundur.

  1. Hamileliğin ilk aylarında kokoreç yenir mi? Kokoreç yemek kaçıncı aya kadar güvenli? Hamilelikte kokoreç yemenin zararı nedir?

Hamilelikte kokoreç vb. temizliğinden emin olmadığımız ve vücutta farklı enfeksiyonlara neden olabilecek ürünlerin tüketilmesi sakıncalıdır. Bu ürünlerden sonra gastroenterit vb. durumlar ile karşılaşabiliriz ve bu durum sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasına, ishal, bulantı gibi şikayetlerin görülmesine neden olabilir.


  1. Hamilelikte roka yemek güvenli mi? Hamilelikte roka yemenin bir faydası veya zararı var mı? Roka hangi sıklıkla tüketilmeli? Hamilelikte roka çiğ yenir mi?

C vitamini açısından zengin olan roka gebelerin bağışıklığını güçlü tutmalarına yardımcı olacaktır. İçerdiği askorbik asit ile demir emilimini arttıracaktır. Porsiyon kontrolü ile az az ve sık sık tüketimi uygundur.


  1. Maydanozun hamileler için faydaları nelerdir? Hamilelikte maydanoz nasıl yenmeli, hangi aralıklarla tüketilmeli? Hamilelikte maydanoz tüketmek güvenli mi?

Maydanoz hem iyi bir C vitamini hem de iyi bir demir kaynağıdır. Gebelikte sıkça karşılaşılan demir eksikliği durumuna besinsel olarak yardımcı olacaktır. İçerdiği vitamin C ile hem demir emilimini arttıracak hem de bağışıklığın güçlü kalmasını sağlayacak bir besindir. Öğünlerde 1’er tutam tüketmek oldukça sağlıklıdır.


Yazar:

Medicana Ataşehir Hastanesi
Dyt. Asım Batuhan Fidan

instagram.com/batuhannfidan


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte nar yenir mi?
  2. Hamilelikten sonra nasıl kilo verilir?
  3. Hamileliğin beyne olan etkileri
  4. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler
  5. Anne sütü nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı