Balık, sağlıklı beslenmenin temelini oluşturan son derece önemli bir besin kaynağıdır. Hamilelikte bebeğin beyin, omurilik geli��imi ve bağışıklık sistemini desteklemek için Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri, protein, demir, çinko, iyot, kolin, B12 ve D vitamini ve selenyum gibi temel besinlerin desteğini sağlar.
Hamile veya emziren kadınların balık seçimi yaparken dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri cıvadır. Cıva, insan sağlığını özellikle bebeklerin gelişimini olumsuz etkileyen ağır bir metaldir. Gebelikte balık seçimi yaparken düşük cıva seviyesine sahip balıklar tercih edilmelidir.
Levrek balığı düşük cıva içerikli balık kategorisine girmektedir. Levrek balığı, hem tatlı sularda, hem denizlerde yaşayan, az yağlı, lezzetli ve besleyici değeri yüksek bir balık türüdür. Gebelikte haftada 2 3 porsiyon yani yaklaşık 350 gr cıva oranı düşük levrek tüketimi uygundur. Bu miktar bebeğin gelişimi için gerekli besin desteğini sağlarken aynı zamanda cıvaya aşırı maruz kalmayı engelleyecektir.
Tüm balık çeşitlerinde olması gerektiği gibi Levrek balığının da satın alırken taze ve güvenilir kaynaktan olduğuna emin olunması gerekir. Güvenilir kaynaktan satın alınan balık, gıda zehirlenmesi riskini azaltacaktır. Aynı zamanda balığın çiğ veya az pişmiş olmaması da oldukça önemlidir. Levreği tüketmeden önce iyi pişmiş olduğuna emin olunmalı ve kızartma yerine ızgara, fırınlama veya buğulama gibi sağlıklı pişirme yöntemlerinden biri tercih edilmelidir.
Yazar:
Dyt. Rabia Aras
Şunlara da göz atın;