Gebelik dönemi hassas bir dönemdir. Normalde size dokunmayan bazı yiyeceklerin tüketilmesi gebelik döneminde risk oluşturabilir. Bu sebeple pek çok yiyeceğin güvenilirliği annelerin kafasında soru işareti oluşturur. Lahmacun da bunlardan biridir.
Ülkemizin en sevilen lezzetlerinden biri olan lahmacun, açılmış hamurun üzerine çeşitli baharatlar ve kıyma eklenerek pişirilir. Hamileler lahmacun yiyebilir ancak lahmacunun güvenilir ve hijyenik bir şekilde pişip pişmediği, içine ne tür malzemeler konulduğu önemlidir. Ayrıca mide problemleri gibi kişisel rahatsızlıklar da iyi değerlendirilmelidir.
Hamilelikte lahmacun tüketimiyle ilgili en büyük endişelerden biri bol baharatlı bir yiyecek olmasıdır. Lahmacun gibi bol baharatlı yiyecekler, gebeliğin ilk üç ayında mide bulantılarını şiddetlendirir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise rahim büyür, mide asidini yemek borusuna doğru iter. Bu durum gebeleri mide yanmaları ve reflü gibi problemlere yatkın hale getirir. Baharatlı yiyecekler, özellikle gebelerde, mide ve yemek borusu problemlerini çok daha fazla şiddetlendirir. Bundan korunmak için hamilelikte lahmacun gibi yiyecekler çok az baharat ile tüketmelidir. Pul biber gibi acılı baharatlardan kaçınılmalıdır.
Hamilelikte lahmacun tüketimiyle ilgili diğer bir endişe ise içeriğinin güvenilir olup olmadığıdır. Genellikle dışarıda tüketilen bir yiyecek olan lahmacun, dikkatli bir şekilde hazırlanıp pişirilmediğinde zehirleme ihtimali yüksektir. Çünkü içeriğindeki kıyma gibi parçalanmış etler, doğru muhafaza edilmediğinde bozulmaya yatkındır. Bu sebeple özellikle yaz aylarında lahmacun zehirlenmeleri çok daha sık görülür. Kendinizi ve bebeğinizi riske atmamak için lahmacun evde hazırlanabilir.
Sonuç olarak lahmacun; acısız bir şekilde, çok az baharat ve doğru muhafaza edilmiş kıyma ile evde pişirildiğinde gebeliğin her ayında güvenle tüketilebilir. Ancak her yiyecekte olduğu gibi porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
Yazar:
Dyt. Gizem Çelik
instagram.com/dyt.psk.gizemcelik
Şunlara da göz atın;