Hamilelik döneminde beslenme, her zamankinden daha da önemlidir. Annenin sağlığı ile birlikte bebeğinin sağlığını, gelişimini etkilemekte hatta bebeğin ileriki yaşlardaki sağlığına bile yansımaktadır. Anne adayları beslenmelerine bu dönemde çok daha fazla dikkat etmelidirler. Sağlıklı beslenebilmeleri için neleri yemeleri gerektiği kadar neleri yememeleri gerektiği çok daha önemlidir. Bu dönemde sakatat tüketimi oldukça merak edilen bir konudur.
Sakatatlar arasında en yaygın tüketilen kokoreci çok seven kadınlar gebe kaldıklarında kokorece aş ermektedirler.
Kokoreç koyunun ince ve mumbar denilen kalın bağırsağından yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılarak, bol baharat ile ekmek arasında servis yapılan bir çeşit yemektir. Yarım ekmek kokoreç yaklaşık 430 kalori içermektedir.
Gebelikte kokoreç yemek güvenli değildir. Bunun nedeni iyi temizlenmeyen, hijyenik koşullarda hazırlanmayan, saklanmayan bağırsağın anne adayında enfeksiyonlara neden olma ihtimalidir. Bu tür besinlerde salmonelle ve listeria gibi zararlı mikroorganizmalar görülme riski yüksektir. Bağırsak bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Kokoreç hazırlanırken azıcık bir dikkat eksikliği ciddi enfeksiyonlara ve hamilelerde telafisi olmayan sonuçlara neden olabilir. Uzun süre ısıya maruz kalan kokorecin üzerindeki yanıklar çok fazla tüketildiğinde kanserojen etki göstermektedir.
Ayrıca hazırlanırken kullanılan yağlar doymuş yağ olup yüksek kolesterol ve obezite için risk oluşturmaktadır. Piştikten sonra servise hazırlanırken kullanılan baharatlar yüksek tuz ihtiva etmeleri nedeniyle dikkat edilmelidir. Baharatlar aynı zamanda mide yanması ve bulantı gibi sindirim sistemi hastalıklarının şikayetlerini arttırabilmektedir.
Bütün sakatatlar gibi kokoreçte A vitamininden zengin bir besindir. Fazla tüketildiğinde yüksek A vitamini toksik etkisi nedeniyle gelişmekte olan bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileme ihtimali vardır.
Bu sebeplerden dolayı hamilelikte sakatat tüketilmesini önermiyoruz.
Fakat hamileliği süresince kokorece aş ermiş bir anne çok nadir yemesi şartıyla porsiyonunu az tutmak kaydı ile hijyenik koşullarda üretildiğinden, saklandığından emin olduğu iyi pişmiş kokoreci tüketebilir. Bunun bile risk oluşturduğunu unutmamalıdır.
Sağlıklı günler dilerim.
Yazar:
Dyt. Gül Şaldıran
Şunlara da göz atın;