Hamilelikte Kokoreç Yenir Mi, Zararı Var Mı?
Hamilelikte kokoreç yemek güvenli mi? Hamilelikte kokoreç yenir mi? Kokorecin bebeğe zararı var mı? İşte, Dyt. Gül Şaldıran'dan hamilelikte kokoreç tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler:

Hamilelik döneminde beslenme, her zamankinden daha da önemlidir. Annenin sağlığı ile birlikte bebeğinin sağlığını, gelişimini etkilemekte hatta bebeğin ileriki yaşlardaki sağlığına bile yansımaktadır. Anne adayları beslenmelerine bu dönemde çok daha fazla dikkat etmelidirler. Sağlıklı beslenebilmeleri için neleri yemeleri gerektiği kadar neleri yememeleri gerektiği çok daha önemlidir. Bu dönemde sakatat tüketimi oldukça merak edilen bir konudur.

Sakatatlar arasında en yaygın tüketilen kokoreci çok seven kadınlar gebe kaldıklarında kokorece aş ermektedirler.

Hamilelikte Kokoreç Yemek Zararlı Mı?

Kokoreç koyunun ince ve mumbar denilen kalın bağırsağından yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılarak, bol baharat ile ekmek arasında servis yapılan bir çeşit yemektir. Yarım ekmek kokoreç yaklaşık 430 kalori içermektedir.

Gebelikte kokoreç yemek güvenli değildir. Bunun nedeni iyi temizlenmeyen, hijyenik koşullarda hazırlanmayan, saklanmayan bağırsağın anne adayında enfeksiyonlara neden olma ihtimalidir. Bu tür besinlerde salmonelle ve listeria gibi zararlı mikroorganizmalar görülme riski yüksektir. Bağırsak bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Kokoreç hazırlanırken azıcık bir dikkat eksikliği ciddi enfeksiyonlara ve hamilelerde telafisi olmayan sonuçlara neden olabilir. Uzun süre ısıya maruz kalan kokorecin üzerindeki yanıklar çok fazla tüketildiğinde kanserojen etki göstermektedir.

Ayrıca hazırlanırken kullanılan yağlar doymuş yağ olup yüksek kolesterol ve obezite için risk oluşturmaktadır. Piştikten sonra servise hazırlanırken kullanılan baharatlar yüksek tuz ihtiva etmeleri nedeniyle dikkat edilmelidir. Baharatlar aynı zamanda mide yanması ve bulantı gibi sindirim sistemi   hastalıklarının şikayetlerini arttırabilmektedir.

Bütün sakatatlar gibi kokoreçte A vitamininden zengin bir besindir. Fazla tüketildiğinde yüksek A vitamini toksik etkisi nedeniyle gelişmekte olan bebeğin sinir sistemini olumsuz etkileme ihtimali vardır.

Bu sebeplerden dolayı hamilelikte sakatat tüketilmesini önermiyoruz.

Fakat hamileliği süresince kokorece aş ermiş bir anne çok nadir yemesi şartıyla porsiyonunu az tutmak kaydı ile hijyenik koşullarda üretildiğinden, saklandığından emin olduğu iyi pişmiş kokoreci tüketebilir. Bunun bile risk oluşturduğunu unutmamalıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

Yazar:

Dyt. Gül Şaldıran

instagram.com/dyt.gulsaldiran

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte renkli beslenmenin önemi
  2. Hamilelikte kereviz yenir mi?
  3. Hamilelikte tüketilmemesi gereken besinler
  4. Hamilelikte midye yenir mi?
  5. Hamilelikte ne yenir?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?