Hamilelikte Kaçınılması Gereken Besinler
Hamilelikte yenmemesi gereken besinler nelerdir? Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İşte, sağlıklı bir gebelik için hamilelerin uzak durması gereken 11 gıda:

Hamilelik, hem annenin, hem de bebeğin sağlıklı olması için çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Özellikle hamilelikte yenilen ve yenilmeyen besinler, merak konusudur. Daha önce 'Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?' yazısını sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise, hamilelerin uzak durması ve beslenme programından çıkarması gereken besinleri sizlerle paylaşacağız.



Hamilelikte Kaçınılması Gereken 11 Besin


  1. Yüksek Cıvalı Balık


Cıva, oldukça toksik bir elementtir. Yüksek miktarda cıva tüketmek, sinir sistemi, bağışıklık sistemi ve böbrekler için oldukça zararlıdır. Ayrıca çocuklarda gelişim sorunlarına da yol açabilir. Cıvanın düşük miktarda tüketilmesi bile olumsuz etkilere neden olur. Cıva en çok kirli sularda ve kirli denizlerde bulunur. Bu da büyük balıkların yüksek miktarda cıva biriktirmesine yol açar. Hamilelikte ve emzirme sürecinde yüksek cıva içeren balıklardan uzak durmak gerekir. En çok cıva içeren balıklar, köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru, marlin, ton balığı ve turuncu pürüzlü balıktır. Düşük cıvalı balıklar ise hamsi, morina, mezgit, somon ve alabalıktır. Bu balıkları tüketmek, oldukça sağlıklıdır. 

  1. Çiğ Balık


Çiğ balık ve kabuklu deniz ürünleri, farklı enfeksiyonlara neden olabilir. Hamile kadınlar özellikle listeria enfeksiyonlarına karşı hassastır. Suşi, çiğ balık ve kabuklu deniz ürünlerinden hamilelik boyunca uzak durmanız önerilir.

  1. Az Pişmiş, İşlenmiş Et


Az pişmiş veya çiğ etler de, çeşitli bakteri ve parazitleri içerir. Bonfile, sığır filetosu veya sığır, kuzu ve dana etinden elde edilen antrikot gibi bazı bütün et parçaları, tamamen pişirilmediğinde tüketilmesi güvenli olabilir. Ancak bu, yalnızca et parçası bütün veya kesilmemiş ve dışı tamamen pişmiş olduğunda geçerlidir. Et köftesi, hamburger, kıyılmış et, domuz eti ve kümes hayvanları dahil olmak üzere kesilmiş etler asla çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.

  1. Çiğ Yumurta


Çiğ yumurta, Salmonella bakterileri içerebilir. Enfeksiyona bağlı olarak rahimde kramplar erken doğuma veya düşüğe sebebiyet verebilir. Çiğ yumurta içeren yiyecekler; Hafif çırpılmış yumurta, haşlanmış yumurta, ev yapımı mayonez, hollandez sos, ev yapımı dondurma ve kek kremaları. Güvende olmak için yumurtaları iyice pişirdiğinizden emin olun.

  1. Organ Eti


Organ etleri yüksek miktarda A vitamini içerir. Ancak hamileliğin ilk 3 ayında yüksek miktarda A vitamini almak önerilmez. Çünkü yüksek A vitamini tüketimi düşüğe veya doğuştan malformasyonlara sebep olabilir. Bu nedenle organ eti tüketimi de sınırlandırılmalıdır.

  1. Kafein


ACOG'a göre hamile insanlara genellikle kafein alımını günde 200 miligramdan (mg) daha az ile sınırlamaları tavsiye edilir. Kafein çok hızlı emilip plesantaya geçer. Bebekler kafeini metabolize etmek için gereken ana enzime sahip değildir. Hamilelik sırasında yüksek kafein alımı fetal büyümeyi kısıtlayabilir ve düşüğe neden olabilir.

  1. Çiğ Filizler


Yonca, turp, maş fasulyesi filizleri gibi ham filizler salmonella ile kontamine olabilir. Bu yüzden çiğ filizler tüketilmemelidir. Yıkanıp pişirildikten sonra tüketilmesi ise güvenlidir.

  1. Yıkanmamış Ürünler


Yıkanmamış veya soyulmamış meyve ve sebzeler, çeşitli bakteriler içerebilir. Hamilelikte meyve ve sebzeler suyla iyice yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve pişirilmelidir. Bu sayede enfeksiyon riski azaltılabilir.

  1. Pastörize Edilmemiş Süt Ürünleri


Çiğ süt, pastörize edilmemiş peynir ve yumuşak olgunlaşmış peynirler, zararlı bakteriler içerebilir. Pastörizasyon işlemi, zararlı bakterileri öldürmenin en etkili yoludur. Enfeksiyon riskini en aza indirmek için sadece pastörize süt, peynir ve meyve suyu tüketin.

  1. Alkol


Alkolün küçük bir miktarı bile bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Düşük veya ölü doğum riskini artırır. Hamilelik sırasında alkol almak, yüz şekil bozuklukları, kalp kusurları ve zihinsel engelliliği içeren fetal alkol sendromuna da neden olabilir. Bu yüzden hamilelik boyunca alkolden uzak durulmalıdır.

  1. İşlenmiş Abur Cuburlar


İşlenmiş abur cubur genellikle besin açısından düşüktür ve kalori, şeker ve ilave yağlar bakımından yüksektir. Hamilelik sırasında biraz kilo alımı gerekli olsa da, aşırı kilo alımı birçok komplikasyon ve hastalıkla ilişkilendirilmiştir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Diyabette beslenme nasıl olmalı?
  2. Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Astım hastaları nasıl beslenir?
  4. Koah hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Hamileler yazın nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!