Hamilelikte kabızlık: Neden olur, ne zaman başlar, ne iyi gelir? Bebeğe zarar verir mi?
Hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı durumlardan biri de hamilelikte kabızlık. Bu makalede bir uzman eşliğinde hamilelikte kabızlık neden olur, ne iyi gelir? Hamilelikte kabızlık ne zaman başlar? Bebeğe zarar verir mi gibi internette her dönem çok aranan soruların yanıtlarına bakıyoruz. İşte soru ve cevaplarla hamilelikte kabızlık...

Hamilelik dönemi anne adayların oldukça heyecanlı bir sürecin adı. Bu dönemde vücutta da çeşitli değişiklikler yaşanıyor. Hamilelikte kabızlık da anne adaylarının yaşadığı bir durum. Bu yaygın bir sorun ve anne adaylarının neredeyse yarısı gebeliğinin bir döneminde kabızlık yaşıyor. Bu makalede hamilelikte kabızlık konusuna mercek tutuyoruz. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Jale Dal Ağca hamilelikte kabızlıkla ilgili soruları yanıtladı. İşte Dr. Ağca'nın sorulara verdiği yanıtlar:

Hamilelikte Kabızlık Ne Zaman Başlar?

Vücudunuzdaki gebelik hormon seviyeleri artmaya başladığında barsak hareketlerinizde yavaşlama hissedebilirsiniz. Kabızlık şikayeti ilk üç aylık döneminizin ikinci veya üçüncü ayı kadar erken başlayabilir ve Progesteron hormonunun tavan yaptığı ve büyüyen rahmin bağırsaklara baskı uygulamaya başladığı 5. aydan sonraki dönemlerde daha da artar.

Hamilelikte Kabızlık Neden Olur?

Hamilelik sırasında kabızlığın esas nedeni, sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücuttaki kasları gevşeten progesteron hormonundaki artıştır.  Ek olarak, hamileyken kan damarlarınızda ve toplam vücut sıvınızda belirgin değişiklikler olur. Kan damarlarınız genişler, böylece doğum yaptığınızda yaklaşık yüzde 50 daha fazla sıvı tutabilirler. Hamileliğiniz ilerledikçe, vücudunuz gitgide daha fazla sıvı tuttukça, sıvı ihtiyacınız sürekli olarak değişir. Bu, kabızlık ve baş ağrılarına yol açabilir. Diğer faktörler arasında bulantı nedeniyle az yemek, diyetinizdeki düşük lif seviyeleri, hamilelik yorgunluğu nedeniyle azalmış fiziksel aktivite sayılabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de büyüyen rahminizin bağırsaklar üzerindeki baskısı kabızlık şikayetini arttırır. Kabızlığın bir başka nedeni de hamilelik sırasında alınan ilaçlar ve takviyelerdir. Bulantı ve kusma için reçete edilen ilaçlar, mide yanması için antasitler ve bazı güçlü ağrı kesici ilaçlar bazı anne adaylarında kabızlığa neden olabilir. Demir ve kalsiyum gibi takviyelerin yanı sıra bazı multivitaminler de kabızlığı tetikleyebilir.

Hamilelikte Kabızlık Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hayır, bebeğe zarar vermez. Endişelenmenize gerek yok. Hatta bu problem için kullanılan bağırsak aktivitesini arttıran birçok ilaç kana geçmez, hamilelik ve emzirme döneminde güvenle kullanılabilir. Ancak bazen hamilelik sırasında kabızlık hipotiroidizm veya diyabet gibi başka bir sorunun belirtisi olabilir.

Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Hamilelikte kabızlığın önüne geçmek için ne yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?

  1. Stresten uzak kalın.
  2. Bol su için. Günde en az 10 ila 12 bardak su (2,5-3 lt) tüketin.
  3. Yeterli sıvı aldığınızı idrarınızın rengiyle kontrol edebilirsiniz. İdrarınız berrak veya açık sarı renkte  olması gerekir. Nemli havanın, terlemenin ve egzersizin ihtiyacınız olan sıvı miktarını artıracağını unutmayın.
  4. Güne 1 bardak ılık su içerek başlayın.
  5. Her gün tam tahıllı ekmekler, kahverengi pirinç, fasulye ve taze meyve ve sebzeler dahil olmak üzere yüksek lifli yiyecekler tüketin.
  6. Düzenli egzersiz yapın.
  7. Kabızlığa neden olabilecek gıdaları tüketmekten kaçının. (Süt, özellikle inek sütü), gluten içeren gıdalar, pilav, makarna, muz, şeftali, katkılı fast food yiyecekler vs)

Hamilelikte Kabızlık Varsa Neler Yemeli?

Hamilelikte kabızlık geliştiyse, nasıl tedavi ediliyor? Sorun kolaylıkla çözüme ulaşıyor mu? Anne adayının nelere dikkat etmesi gerekiyor geçmesi için? Neler tüketmesi gerekiyor?

  1. Kabızlığın doğal çözümü olarak görülen kırmızı erik tüketimini arttırın. Her gün bir bardak kuru erik suyu içebilirsiniz.
  2. Yiyeceğinizdeki lifi arttırın. Örneğin sabahları mısır gevreğinize birkaç yemek kaşığı işlenmemiş buğday ya da yulaf kepeği koymakla başlayabilirsiniz.
  3. Düzenli egzersiz, yürümek , yüzmek, pilates ve yoga , kabızlığı hafifletebilir ve kendinizi daha zinde ve sağlıklı hissetmenizi sağlayabilir.
  4. Vücudunuzu dinleyin. Bağırsaklarınızın yemeklerden sonra aktif olma olasılığı yüksektir, bu nedenle yemek yedikten sonra gerekirse tuvaleti kullanmak için zaman ayırın. Dürtü hissettiğinizde tuvalete gitmeyi ertelemeyin.
  5. Kullandığınız multivitamininiz yüksek dozda demir içeriyorsa (ve anemik değilseniz ), doktorunuza daha az demir içeren bir takviyeye geçme konusunda danışın. Demir ihtiyacınınız fazla ise yine doktorunuzun önerisiyle aldığınız demir preparatının farklı bir çeşidine geçiş yapabilir ya da damar yolu ile alabilirsiniz.
  6. Doktorunuzun önerisiyle  günde bir veya iki kez 200 ila 400 mg magnezyum alabilirsiniz
  7. Bağırsak florasının yeniden oluşturulmasında ve kabızlığın giderilmesinde kullanılan probiyotikler ev yapımı yoğurt ve kefir gibi ürünlerden faydalanın
  8. Yukarıdaki önlemler yardımcı olmazsa laktüloz gibi bağırsak tarafından emilmeyen, bağırsak içine su çekerek dışkıyı yumuşatıp, bağırsak geçişini kolaylaştıran laksatif kullanımını doktorunuza danışarak almaya başlayabilirsiniz.


Yazar:

Acıbadem Hastanesi / Dr. Jale Dal Ağca

acibadem.com.tr/doktor/jale-dal-agca


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  2. Hamilelikte uzak durulması gereken besinler
  3. Hamileliğin beyne olan etkileri
  4. Hamilelikte nar yenir mi?
  5. Hamilelikten sonra nasıl kilo verilir?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatl��sı