Hamilelikte Hamsi Yenir Mi?
Hamilelikte hamsi yemek sakıncalı mı? Hamilelikte hamsi ne kadar tüketilmeli? Hamsinin bebeğe zararı var mı? İşte, Gizem Çelik'ten hamilelikte hamsi tüketimi hakkında merak edilenler:

Hamilelik boyunca tüketilen besinler, anne karnındaki bebeğin sağlığını doğrudan etkiler. Bu yüzden hamilelik döneminde bazı besinlerin güvenilirliği kafa karışt��rıcı olabilir. Balık tüketimi de bunlardan biridir.

Balık; içeriğindeki yüksek protein, omega-3 ve D vitamini sayesinde sağlık için çok sayıda yararı olan ve haftada en az 2 gün tüketimi tavsiye edilen bir besindir. İçeriğindeki besin ögeleri anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için de gereklidir. Ancak hamilelik döneminde balık tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar bazı noktalar vardır.

Hamilelikte Hamsi Yenir Mi?

Normal olarak çevremizde bulunan cıva metalinin miktarı, denizlerdeki atıklardan dolayı günümüzde oldukça artmıştır. Yüksek miktarda cıvaya maruz kalan balıkları tüketmek; yorgunluk, çarpıntı, zihinsel işlevlerde bozukluk meydana getirebilir. Hamilelik döneminde yüksek miktarda cıvaya maruz kalmak ise bebekte gelişim bozukluklarına yol açabilir. Ancak her balık yüksek miktarda cıva içermez. Uskumru, ton ve kılıç balığı gibi derin sularda yaşayan büyük balıklar yüksek miktarda cıvaya maruz kalırken, hamsi, somon, alabalık gibi balık türlerinin gebelik döneminde tüketimi güvenilirdir. Özellikle hamsi balığının cıva içeriği, küçük boyutlu ve yüzeye yakın yaşaması nedeniyle çok düşüktür. Bu sebeple hamilelik dönemi boyunca gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Hamsinin Bebeğe Zararı Var Mı?

Hamsi, içeriğinde anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan besin ögelerini barındırır. Bebeğin beyin, göz ve sinir sisteminin gelişebilmesi için elzem olan omega-3 yağ asitleri hamsi balığında yüksek miktarda bulunur. Yine sağlıklı bebek gelişimi için mutlaka yeterli miktarda tüketilmesi gereken iyot, fosfor, folik asit gibi besin ögelerini de barındırması hamsi balığını hamilelik dönemi boyunca mükemmel bir besin haline getirmektedir.

Son zamanlarda balıklardaki yüksek cıva miktarı kafa karıştırıcı olsa da hamsi balığının cıva içeriği önemsiz derecede düşük olduğundan hamilelik döneminde güvenle tüketilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta balığın mutlaka taze olmasıdır. Bayatlamış balıklar annede zehirlenmeye yol açabilir. Maalesef günümüzde hala sokaklarda açık bir şekilde balık satılmaktadır. Bu şekilde satılan balıklardan her zaman uzak durulmalıdır.

Kültürümüzde hamsi balığı genellikle unlanıp kızartılarak tüketilmektedir. Bu şekilde pişirilen balıklar içeriğindeki faydalı besin ögelerini kaybederken, kızartma işlemiyle oldukça zararlı bileşenler meydana gelebilir. Dolayısıyla hem gebelikte hem de diğer dönemlerde balık pişirirken mutlaka buğulama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Çiğ balıklarda zararlı bakterilerin üremesi arttığından dolayı özellikle hamilelik döneminde kesinlikle uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Hamsi Ne Kadar Tüketilmeli?

Hamilelik döneminde hamsi tüketimi sağlıklı ve güvenilir olsa da her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamak gerekir. Bir porsiyon balık yaklaşık 120 gram kadardır. Haftada 2-3 porsiyon hamsi balığı tüketimi gerekli faydaları sağlama açısından yeterli ve güvenilirdir.

Yazar:

Dyt. Gizem Çelik

instagram.com/dyt.psk.gizemcelik

Şunlara da göz atın;

  1. Şekerli besinler anne sütünü artırır mı?
  2. Hamilelikte kokoreç yenir mi?
  3. Hamilelikte midye yenir mi?
  4. Hamilelikte kesinlikle tüketilmemesi gereken besinler
  5. Hamilelikte nar yenir mi?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?
Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif