Besleyici değeri oldukça yüksek olan greyfurt, özellikle soğuk kış aylarında içerdiği yüksek A ve C vitamini sebebiyle bağışıklığı desteklediğinden ilk akla gelen meyvelerdendir. İçeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir, yüksek kan basıncını düşürür, kan dolaşımını rahatlatır, cilt sağlığını destekler ve pektin içeriği sayesinde uzun süre tok tutar. Sağlığa bu olumlu etkilerinin yanında tüketirken dikkatli olunması gerekir, çünkü bazı durumlarda greyfurt tüketilmesi olumsuz etki gösterir. Bu yüzden gebelerin de kafasında soru işareti oluşturan besinlerden biridir.
Greyfurt özellikle ilaçlarla etkileşime girmesiyle bilinir. Doğum kontrol hapları, tansiyon, kolesterol, kalp ilaçları, antidepresanlar gibi pek çok ilaçla etkileşime girebilir. Bazı ilaçların etkisini istenmeyecek şekilde artırabilirken bazılarının etkisini azaltabilir. Üstelik zehir etkisi bile yapabilir. Bu yüzden ilaç kullananların mutlaka prospektüsü okuması ve hekimine danışması gerekir. Özellikle hamilelik döneminde ilaç kullanılıyorsa kesinlikle greyfurt tüketmeden önce hekime danışılmalıdır. Çünkü greyfurtla etkileşime giren ilaç, toksik etki oluşturup bebeğe de ciddi zarar verebilir.
Hamile bireyler ilaç tüketmiyorlarsa greyfurt tüketebilir, düşük doğuma neden olmaz. Ancak hamilelik döneminin doğasında olan bazı rahatsızlıklar greyfurt tüketimiyle şiddetlenebilir. Örneğin gebelikte reflüye bağlı mide yanması yaygın bir sorundur. Greyfurt oldukça asidik bir meyve olduğundan bu şikayetleri artırabilir. Şiddetli mide yanması olan gebeler greyfurt tüketmemelidir.
Greyfurtun diğer bir etkisi ise içeriğindeki sitrik asit sebebiyle diş minesini aşındırabilmesidir. Özellikle gebelik döneminde meydana gelen hormonel değişimden dolayı dişler aşınmaya ve çürümeye yatkın hale gelir. Greyfurt da asidik özelliğinden dolayı bu durumu tetikleyebilir. Ancak bahsedilen bu durumlar fazla miktarda tüketildiğinde meydana gelir. Günde bir porsiyon greyfurt tüketimiyle diş minesinde aşınma görülmez.
Sonuç olarak ilaç kullanmadığı sürece gebeler rahatlıkla greyfurt tüketebilir. İlaç kullanılıyorsa mutlaka önce hekime danışılmalıdır. Aksi takdirde hem anneye hem de bebeğe zararı olabilir. Diğer taraftan greyfurt asidik etkisi sebebiyle annedeki mide yanması ve diş minesi aşınma şikayetlerini şiddetlendirebilir. Bu tür şikayetler bebeğe zarar vermese de annede rahatsızlık oluşturabilir. Bu durumda greyfurt tüketiminin sınırlandırılması gerekir.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;