Beslenmemiz her dönemde önem taşısa da özellikle gebelik döneminde hem kendi sağlığımız için hem de bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Bu dönemde fazla miktarda şeker, trans/ doymuş yağ ve tuz içeren, yüksek oranda işlenmiş, boş kalori olarak adlandırdığımız besin içeriği açısından fakir gıdaların tüketimi oldukça zararlıdır. Anne adaylarının doğru ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmaları hamilelik ve doğum sonrası süreçlerin daha kolay ve sağlıklı geçmesine yardımcı olacaktır.
Hamilelikte Fast Food Tüketmenin Etkileri
- Düşük besin değerine sahip bu gıdalar yüksek oranda şeker içermektedir. Aşırı şeker tüketimi kan şekerinde dalgalanmalara ve insülin sentezinde sorunlara yol açıp gestasyonel diyabet, insülin direnci gibi metabolik hastalıklara yol açabilir.
- Vitamin ve mineral içerikleri son derece azdır. Gebelik esnasında özellikle folik asit, kalsiyum, demir, B-kompleks gibi besin öğelerinin yetersiz alımına bağlı olarak bebeğin nörolojik ve kemik gelişiminde sorunlu bir gelişime yol açabilmektedir.
- Lif açısından oldukça fakir olan bu atıştırmalıklar bağırsak sağlığını da son derece olumsuz etkileyerek annenin konstipasyon, gaz, şişkinlik yaşamasına neden olabilirler.
- Katkı maddesi ve koruyucu içerdikleri için inflamasyonu tetikleyerek bağışıklık sistemini zayıflatıp, yorgunluk, halsizlik ve sorunlu bir gebelik sürecine yol açarlar.
- Bu gıdaların kalori içerikleri genellikle yüksektir ve bu durum hem annenin hem bebeğinin yağ hücre sayısını arttırarak ağırlık artışı yaşamalarına sebep olur ve metabolik hastalık gelişimine, erken doğrum riskine, preeklampsiye neden olabilmektedirler.
- Uzun vadede tüm bu olumsuz durumlar ileriki yaşlarda da çocuğun dikkat eksiliği, hiperaktivite, obezite yaşamasına; zayıf bağışıklık ve kronik hastalıklara daha yatkın olmasına yol açmaktadır dolayısıyla özellikle gebelik döneminde doğru beslenme hem gebelik süreci için hem de çocuğun ileriki yaşlarını sağlıklı geçirebilmesi için son derece önem arz etmektedir.
Alternatif Olarak Ne Yapabiliriz?
- Şekerli atıştırmalıklar ve çikolata yerine taze mevsim meyvelerini veya %70 oranında kakao içeriğine sahip bitter çikolata,
- Cips gibi trans yağ içeriği yüksek atıştırmalıklar yerine fırında hazırlanmış sebze cipsleri ve sağlıklı yağ olarak adlandırdığımız ceviz, fındık, badem gibi çiğ kuru yemişleri,
- Asitli içecekler yerine bitki çayları veya ev yapımı içecekleri,
- Satın aldığımız yüksek kalorili atıştırmalıklar yerine kendi hazırladığımız sağlıklı ve besin içeriği yüksek olan atıştırmalıkları tercih edebiliriz.
Sağlıklı Yulaf Topları
Malzemeler;
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi
- 1 çay bardağı istediğiniz kuru meyveler
- 1/2 çay bardağı doğranmış ceviz, badem veya fındık
- 1 tatlı kaşığı kakao veya tarçın
Yapılışı: Meyve ve kuruyemişleri küçük parçalar halinde doğrayıp ayrı bir kapta bal, fıstık ezmesi ve kakaoyu karıştıralım. Sonrasında tüm malzemeleri ve yulafı karıştırıp küçük toplar halinde bir tabağa dizelim. Ortalama 30 dakika dolapta dinlenmeye bıraktıktan sonra bitki çayınızla birlikte tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yazar:
Dyt. Hüma Nur Keten
instagram.com/diyetisyenhumaketen
Şunlara da göz atın;
- Hamilelikte greyfurt yenir mi?
- Hamilelikte maydanoz yenir mi?
- Hamilelikte levrek yenir mi?
- Hamilelikte anneden çok bebeğe kilo aldıran besinler
- Hamilelikte mide ağrısına ne iyi gelir?