Hamilelikte Deniz Mahsulleri ve Şarküteri Ürünleri Yenir Mi?
Hamilelikte kalamar ve midye yenir mi? Hamilelikte sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri yenir mi? İşte, Uzm. Dyt. Merve Sena Nazlı'dan hamilelikte deniz ürünleri ve şarküteri ürünleri hakkında bilgiler:

Hamilelikte deniz ürünlerini tüketirken bebeğe olumlu ya da olumsuz etkilerinin olacağı düşünülmeli ve nelerin yenilmeyeceğini bilmek gereklidir. Bu konu hakkında Özel Medicana Konya Hastanesi Diyetisyen Merve Sena Nazlı bilgi verdi. İşte, anne adayının hamileliği boyunca uzak durması gereken yiyecekler..


Hamilelikte Kalamar Yenir Mi?

Gebelik döneminde yeterli ve dengeli beslenmek hem sizin hem de doğacak bebeğinizin sağlıklı olması için oldukça önemlidir.
Bebeğin zekâ gelişiminin ¾ ü anne karnında olduğu unutulmamalıdır. Bu yüzden gebelik döneminde artan omega3 ihtiyacı için, haftada en az 2 kere balık tüketilmesi gereklidir. 3 tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde bu konuda oldukça şanslıyız fakat balık tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Örneğin Omega-3 içeriğinden dolayı bazı balıkların tüketilmesi oldukça sağlıklı olarak görülür. Fakat bazı balıklar ne yazık ki yüksek cıva seviyelerinden ötürü vücuda ve bebeğe zarar verebilir. Daha çok mevsimine uygun, yüzeyde yüzen, küçük balıklar gebelikte daha çok tercih edilmelidir. Cıvanın zararlı olmasının sebebi; plasentadan bebeğe geçerek merkezi sinir sisteminin  gelişimini etkileyebilir. Aynı zamanda serebral palsi riskinde de artış olabilir. Cıvaya anne karnında maruz kalan  bebeklerde ileriki yıllarda öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, büyüme geriliği, davranışsal sorunlar olabilir. Bu tehdidi önlemek için gebelikte doğru deniz ürünleri tüketmek çok önemlidir. Özellikle cıva; uskumru, tuna balığı, kılıç balığı, köpek balığında daha yüksek oranda bulunur. Uskumru, tuna balığı, köpek balığı, kiremit balığı, kılıç balığı, bigeye ton balığı ve marlin balık cinslerinde de yüksek oranda cıva  bulunur. Cıva bakımından çok yüksek olduğu bilinen deniz ürünlerinden kaçınmanız önemli olsa da, cıva endişesi nedeniyle diğer deniz ürünlerinden de kaçınmanıza gerek yok.


Kalamarın, hamilelere ve fetüse zarar verdiğine dair bir araştırma sonucu yoktur. Kalamar da çok düşük bir oranda cıva içerebilen bir deniz ürünüdür. Mevsiminde tüketilen taze kalamar, vücuda zarar verecek kadar cıva içermez. Hijyenik bir şekilde hazırlanan kalamar, uygun miktarlarda tüketildiği zaman anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyecek bir durum oluşturmaz. Tüm besinlerde olduğu gibi, kalamarın da yeteri kadar tüketilmesi gerekir. Vücudun ihtiyacından fazla tüketilen her besin, sindirim sistemine zarar verebilir. Kalamarın hijyenik olan güvenilir bir yerden satın alınarak, çiğ kalmadığından emin olarak iyice pişirilmesi gerekir.  İyice pişirilme derken bu yağda kızartılmış kalamar da değildir. Çünkü kızartma işlemi, yiyeceklerin besin değerini azaltır ve doymuş yağ içeri yüksek olduğu içim aşırı kilo alımına yol açabilir. Sağlıklı pişirme teknikleri ile buğulama, fırın, ızgara şeklinde kalamar tüketilebilir.
Tüketme sıklığı ve miktarını doktorunuza, diyetisyeninize danışabilirsiniz.


Hamilelikte Midye Yenir Mi?

Midye ciddi besin zehirlenmelerine sebep olabilen bir besindir çünkü midyeler genellikle fabrika atıklarının boşaltıldığı kıyılarda yaşadığı için cıva gibi ağır metal birikimi açısından ve birçok türde bakteri, virüs, toksik madde bulunabileceğinden anne adaylarının risk almamaları gerekmektedir. Ayrıca  midye hepatit A riski yüzünden de tüketilmemelidir.


Hamilelikte Sosis, Salam, Sucuk Yenir Mi?

Gebelik döneminde sucuk tüketmek kaçınılması gereken bir durumdur. Toksoplazma kedi dışkısı ve özellikle de çiğ kırmızı etten bulaşıp bebeğe zarar verme ihtimali olan bir parazittir. Bu yüzden risk olmaması açısından çiğ et, sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri tüketimini hamilelikte önerilmez.


Aynı zaman da gıdalara parlak renk vermeyi sağlayan ve kanserojen olan nitrik ve nitrat tuzları sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerinin içerisinde yüksek miktarda bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda hamilelik döneminde bu katkı maddelerini içeren yiyecekleri tüketen annelerin bebeklerinde beyin ve beden gelişiminde gerilik ya da bozukluk olabileceği gibi kanser riskini de arttırabileceği gözlemlenmektedir.

Eğer canınız çok istiyorsa öncelikle doktor ya da diyetisyeninizin onayını alarak salam, sosis yerine güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan ve çiğ kalmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1 kez tüketebilirsiniz.


Yazar:

Uzm. Dyt. Merve Sena Nazlı

instagram.com/dyt.senazli


Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte ne yenir?
  2. Hamilelikte nar yenir mi?
  3. Hamileliğin beyne olan etkileri
  4. Hamilelikte pilates nasıl yapılır?
  5. Hamilelikten sonra nasıl kilo verilir?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Hastalıklara Meydan Okuyun: Kış Aylarının Vazgeçilmez 10 Besini
Türk Mutfağı'nın Sofraları Süsleyecek En Lezzetli 13 Mezesi
Lezzetin Ötesinde: Sakatat Çeşitleri ve Sofralardaki Yeri
Taş Gibi Sert Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
Tam Tahılların Gücü: Esmer Ekmeği Tercih Etmek İçin 10 İyi Neden
Sahte Pirinç Nasıl Anlaşılır?