Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?
Hamilelikte hangi cilt bakım ürünleri kullanılmalı? Hamilelikte kaçınılması gereken bakım ürünleri neler? Cilt ve Güzellik Uzmanı Meltem Öztürk, hamilelikte cilt bakımı hakkında bilgi verdi.

Hamilelik dönemi, anne adayları için çok hassas bir dönemdir. Duygusal ve fiziksel olarak değişmeye başlanan bu dönem, cilt yapısını da değiştirir. Hormonların değiştiği bu süreçte, yapılan doğru uygulamalar, hamilelik döneminin daha keyifli geçmesini sağlar.

Hamilelik Döneminde Cilt Değişiklikleri

Gebelik dönemi boyunca cildimizde yaşananları sırası şöyledir; 

  1. İlk aylarda östrojen hormonu minimal olarak artar. Ciltte sizi rahatsız edecek problemler oluşmaya başlar. Cildin sebum dengesi değişir ve akne problemi görülebilir. Bu yüzden güneş koruyucu kullanmak ve cildi temizlemek tedbir açısından önemlidir.
  2. Hamileliğin 3. ayında, östrojen hormonu yaklaşık 40 katı civarına çıkar ve bu durum melanosit stimülan hormonunun (MSH) yükselmesine de neden olur. Eğer leke problemi veya lekeye meyilli bir cilt varsa, bu dönemde leke ile karşılaşmak mümkündür. Esmer kişiler, lekeye daha meyillidir. Melazma, yani gebelik maskesi denilen lekeler bu dönemde oluşur.
  3. Yüz dışında genital bölge, koltuk altı ve göbek çizgisinde lekelenme ile karşılaşılabilir. Cilt kurur ve kaşınmaya başlar.
  4. Bu süreçte nem takviyesi yapmak, lekelenmeleri kontrol altına alabilir ve çatlakları önlemeye yardımcı olur. Leke açıcı uygulamalar ve kremler, hamilelik süreci bitmeden kullanılmamalıdır.

  1. Hamileliğin son 3 ayında, relaksin hormonu artış gösterir. Bu hormon eklemlerde maksimum esneklik sağlama işlevi gören ve doğum kanalını hazırlayan hormondur. Cilt, kolajan sentezleme özelliğini büyük oranda yitirir. Bu durum, yüzde pembeleşmeye ve kılcal damar problemlerine neden olabilir. Bu yüzden güneş koruyucu ve nemlendirici krem ihmal edilmemelidir. 
  2. Hamilelik döneminde cilt sağlığı için bol su tüketimi çok önemlidir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Güneş koruyucu kremler, tüm zamanlar için çok önemlidir. Özellikle hamile kadınlar, 50 faktörlü ve mineral filtreye sahip güneş koruyucular kullanmalıdır.
  2. Paraben, silikon, alkol, parfüm, retinol, salisilik asit, A vitamini türevleri, benzoil peroksit gibi ürünlerden uzak durmak gerekir. Kadınların bu dönemde cildi hassas olduğu için, peeling gibi agresif uygulamalar tercih edilmez. Özellikle ilk 3-4 ay çok önemlidir. Profesyonel bakımlar, 4. aydan sonra planlanabilir.

  1. Hamilelikte, C vitamini içeren ürünler kullanılabilir. Aynı zamanda hamileler için güvenli içerik olan bakuchiol peptid ise hem nemlendirmesi, hem de anti-aging etkileri nedeni ile günlük rutinlerine eklenebilir. İlave olarak; lactic asit, glikolik asit, azleaik asitler de uzman kontrolünde kullanılabilir. Yine Niasinamid ve Hyalüronik Asit nemlendirme olarak evde günlük rutinlerine eklenilebilen güvenilir içeriklerdendir. 
  2. Kolajen gibi ağız yoluyla alınan takviyeler, hamilelik döneminde önerilmez. Eğer alınacaksa, önceden mutlaka doktora danışmak gerekir. 

Gebelik süreci bittikten sonra, yani lohusalık olarak adlandırılan 40 günde, cilt aşırı sıcak ve soğuk sudan, buhardan ve güneş ışığından korunmalıdır. Aksi takdirde cilt problemleri ve lekeler, kalıcı hale gelebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokado cilt sağlığını iyileştirir mi?
  2. Cilt tipi nasıl belirlenir?
  3. Selülit için hangi yağlar kullanılır?
  4. Ağda yanığı nasıl geçer?
  5. Tırnak güçlendirici kür tarifleri

Haber Kategorileri

Güzellik Reçeteleri

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?