Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller
Hamilelikte en çok hangi vitaminler alınmalı? Bebeğin gelişimini için hangi minerallere ağırlık verilmeli? Dyt. Pınar Demirkaya, hamilelikte alınması gereken vitamin ve mineraller hakkında bilgi verdi.

Hamilelik sırasında kadınların hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin gelişimini desteklemek için dengeli ve besleyici bir diyet sürdürmeleri önemlidir. Hamilelik sırasında süt üretimini doğrudan artıran belirli bir gıda olmasa da, hem annenin hem de büyüyen bebeğin sağlığı için gerekli olan belirli besinler ve gıdalar vardır. İşte hamile kadınlar için faydalı olan bazı temel besinler ve gıdalar:

  1. Protein

Yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt ürünleri ve fasulye, mercimek ve tofu gibi bitki bazlı kaynaklar gibi protein açısından zengin gıdalar, bebeğin gelişimi ve anne dokularının büyümesi için önemlidir.

  1. Kalsiyum

Süt ürünleri, güçlendirilmiş bitki bazlı süt, yapraklı yeşillikler (lahana ve ıspanak gibi) ve badem, bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin gelişimi için hayati önem taşıyan iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

  1. Folat

Yeşil yapraklı sebzeler, mercimek, fasulye ve güçlendirilmiş tahıllar gibi folat içeriği yüksek gıdalar, bebeğin nöral tüpünde doğum kusurlarını önlemek için gereklidir.

  1. Demir

Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve güçlendirilmiş tahıllar gibi demir açısından zengin gıdalar, hamilelik sırasında yaygın olan anemiyi önlemeye yardımcı olabilir.

  1. Lif

Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, sindirime yardımcı olan ve hamilelik sırasında yaygın bir sorun olan kabızlığı önleyen temel lif sağlar.

  1. Omega-3 Yağ Asitleri

Yağlı balıklar (somon ve alabalık gibi) ve keten tohumu, bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli olan omega-3 yağ asitleri kaynaklarıdır.

  1. D Vitamini

Güçlendirilmiş süt ürünleri, yağlı balıklar ve güneş ışığına maruz kalmak, kalsiyum emilimi ve kemik sağlığı için önemli olan D vitaminini yeterince almanıza yardımcı olabilir.

Özel ihtiyaçlarınızı karşılayan kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturmak için hamilelik sırasında bir sağlık uzmanına veya kayıtlı bir diyetisyene danışmak da önemlidir. Ayrıca, özellikle folik asit ve demir gibi besinler için beslenme boşluklarını doldurmaya yardımcı olmak üzere doğum öncesi vitaminler de sıklıkla tavsiye edilir.

Süt üretiminin genellikle doğumdan sonra bir kadın emzirmeye başladığında gerçekleştiğini unutmayın. Doğum sonrası dönemde, yulaf ezmesi, çemen otu ve laktasyon çayları gibi bazı yiyecek ve içecekler, gerektiğinde süt arzını artırmaya yardımcı olmak için sıklıkla önerilmektedir. Bununla birlikte, emzirme döneminde yeterli süt tedarikini sağlamanın en iyi yolu, talep üzerine emzirmek ve hamilelik ve emzirme dönemi boyunca sağlıklı bir diyet sürdürmektir.

Yazar:

Dyt. Pınar Demirkaya

instagram.com/pinardemirkayapd

Şunlara da göz atın;

  1. Gebelikte beslenme nasıl olmalı?
  2. Hamilelikte kaçınılması gereken besinler
  3. 1-3 aylık hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
  4. Gebelik zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
  5. Hamilelikte deniz ürünleri yenir mi?

Haber Kategorileri

Hamilelikte Beslenme

Lezzetli Haberler

Sushi Besin Değerleri: Sushi Çeşitleri ve Kalori Değerleri
Sabahları Aç Karnına Çörek Otu Yerseniz Ne Olur?
Makyaj Fırçası Nasıl Temizlenir?
Mavi Hindiba Çayı Faydaları Nelerdir?
İskandinav Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
2025 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?